13. juuli 2015

Sefiir valmistamine - soovitused ja nipid! Lihtne küpsetamata sefiirikook banaanidega.

Kes pole sefiiritegu varem proovinud, see suhtub asjasse pisut umbusklikult. Siirupi keetmine, vahustamine ja segamine … Tekib hirm, kas sefiir tugevneb hästi, kas vaht jääb ühtlane ja ilus, kas on ikka piisavalt magus ja kohev. Kes aga korra proovinud, vastupidi imestab, kui lihtne see on. Kõik nö tunde küsimus ning kui olete juba ükskord selle tegemise ette võtnud, siis tihtipeale ei jää see sefiiritegu ainukeseks. Ja poesefiiritorti naljalt enam ei taha. Sefiiri valmistamine ei nõua keerulisi komponente ja töövahendeid. Kõik on imelihtne!


SEFIIRI PÕHIRETSEPT
3 munavalget
näpuotsatäis soola
225 g suhkrut
60 ml vett
1,5 tl sidrunhapet 

Vahusta munavalged veidikese soolaga tugevate tippudega vahuks. Siirupi valmistamiseks pane suhkrur ja vesi potiga tulele ning lake suhkrul korralikult sulada, seejärel lase segu keema tõusta. Siis alanda kohe kuumust ning lase vaikselt podiseda, ise pidevalt siirupit segades. Siirup on valmis, kui suhkur on sulanud, segu on selge, tihke välimusega ning mullitab (siirupi keetmine võtab aega umbes 5—7 minutit).

Võta siirup tulelt. Vahusta munavalgevahtu ja hakka siirupit vaikselt vahusse niristama, ise aina vahustades. Kui kogu siirup on valatud, lisa mikserdamist jätkates kohe ka sidrunhape. Mikserda veel paar minutit, kuni kogu mass muutub paksemaks ning lööb kausi servadest lahti. Õige vaht on nii tugev, et kui kauss ümber pöörata, ei kukuks see sealt välja. 


Soovitused
* Kasutage keskmise suurusega mune.
* Munavalged võiksid olla pigem külmkapikülmad.
* Kõige mugavam on sefiiri teha mikseriga.
* Siirup võib kiiresti üle keeda. Jälgige seda hoolega. Ülekeedetud siirup sefiiri valmistamiseks ei sobi. Juba kergelt kollane siirup võib sefiiri maitset mõjutada.
* Siirup on valmis, kui selle tilgad taldrikul ei valgu laiali.
* Siirupi munavalgevahtu lisamisel olge kannatlik! Pigem lisage seda aegamööda, kui kiiresti ja kõik ühekorraga.

Sefiir tuli liialt vedel?
Suureks mureks sefiiri valmistamisel on tihtipeale selle pisut vedelam olek. Sel võib olla päris mitu põhjust.
* Munavalgevaht pole korralikult vahustatud.
* Munavalgevaht on valmistatud liiga vara ning enne siirupiga kokku mikserdamist liiga kaua seisnud.
* Siirup on valesti keedetud ning on seetõttu liialt vedel.
* Munade ja suhkru kogus on valed (munad on liiga suured/väikesed).
* Sidrunhapet on liiga vähe.

Sefiiri-ampsud - jäta küpsetuspaberile asetatud pisikesed sefiiritupsud ööpäevaks toatemperatuurile kuivama. Seejärel raputage üle tuhksuhkruga ning ühed lihtsad maiused ongi valmis!

LIHTNE KÜPSETAMATA SEFIIRIKOOK BANAANIDEGA
Paljudele meenub sefiir kindlasti kõrge biskviidist valmistatud kreemitordi kaunistusena, kuhu magusat sefiiri oli peale pandud nii palju, et isu sai täis peaaegu terveks aastaks. Sellise klassikalise retsepti asemel pakun aga ühe lihtsa suvise banaanikoogi oma. See kook ei vaja küpsetamist ning tänu sellele sobib hästi maa- või suvekodus valmistamiseks. Banaanide asemel võite lisada maasikad, vaarikaid, mureleid või mustikaid.

 
Põhi:
160 g šokolaadiküpsiseid
50 g võid
100 g šokolaadikreemi või karamellikreemi toorjuustuga

Täidis ja kate:
2 banaani
25 g tumedat šokolaadi
2 munavalgest valmistatud sefiiri

Purustage küpsised peeneks puruks. Sulatage või ja lisage koos šokolaadi- või karamellikreemiga küpsistele, segage ühtlaseks ning suruge segu küpsetuspaberiga kaetud 20 cm koogivormi. Laotage peale banaaniviilud. Riivige šokolaad ning raputage banaanidele. Kõige peale pritsige pritskoti abil sefiir. Laske jahedas enne söömist seista umbes paar tundi.


Koogi ja sefiiri valmistamise retsept ilmus ka ajakirjas Maret (juuni2015).

28 kommentaari :

  1. Kas sõnade "Sulatage šokolaad" asemel ei peaks mitte olema "sulatage või"?

    VastaKustuta
  2. Oskate ehk nõu anda sefiiri osas. Kuidas see kûlmas säilib? Mõtlen kas teha kook peole eelneval päeval valmis või peaks sefiiri pärast tegema samal päeval.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pigem soovitaksin valmistada samal päeval, siis on sefiir kõige värskem ning maitseb paremini:)

      Kustuta
    2. Suured tänud, siis tean arvestada 😊

      Kustuta
  3. Kui mõni omab termomeetrit, siis Munavalgekeedukreemi siirup keedetakse 118-120 kraadini. Ja Kui lisada Munavalgekeedukreemile keedist saabki sellest sefiir. Sidrunhappe võib munavalgele ka kohe lisada, siis ei ole ohtu muna üle vahustada, küll aga vahustusaeg tibakene pikeneb :) Meeldivaid katsetusi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere mul on termomeeter. AGA Sellega on nii aeglane see. Ühesõnaga väga aeglaselt liigub üles poole. Ja kui liigub siis võib juhtuda nii et siirup on juba pruuniks muutunud.

      Kustuta
    2. Siis soovitan lihtsalt tunde järgi teha:) Pruuniks ei tohi segu kindlasti minna. Kui siirup keema läheb, siis lasta mõned minutit veel podiseda! Segu peab olema selge ja tihke.

      Kustuta
  4. Kas nii võib ka teha, et kõigepealt keedan siirupi valmis ja siis hakkan alles munavalgeid vahustama

    VastaKustuta
  5. Kas Sul on 2 munavalgst sefiiri kohta oma retsept? Kui palju tuleb teisi aineid? Või võib usaldada seda kui jagan muud ained kolmega ja siis korrutan kahega :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina toimin jah nii tavaliselt, et jagan alguses kolmega ja siis korrutan kahega:)

      Kustuta
  6. Kas peab olema vedel sidrunihape?

    VastaKustuta
  7. Ragne, kas need väiksed üleöö laual seisnud sefiiriampsud tulevad sellelaadsed, mis vanasti alati vanaema kohvilaual olid, tavaliselt heleroosad sefiirid ja teinekord ka šokolaadiga kaetud, sellised nätsked ja pontsakad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Issand, ma ei oskagi nüüd öelda, kuna minu vanaema kohvilaualt need kahjuks puudusid:) Need sefiirid jäävad kindlasti teistsuguse olemusega, kui poes müüdavad. Pigem jah sellised pisut nätsked, õigepisut:)

      Kustuta
  8. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  9. Milline see šokolaadikreem peaks olema, mida sa tordi retsepti juures mainid? Äkki lisad retsepti või mingi konkreetse kreemi, mida on poes saada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Siinkohal on mõeldud tavalist poes müüdavat šokolaadikreemi (Nutella või Nuscobio või Carobella). Samuti võib kasutada Milka kaubamärgi all müüdavat toorjuustuga šokolaadikreemi.

      Kustuta
  10. Mitu sefiiri selle retsepti järgi tavaliselt tuleb?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma täpselt koguseid ei oska öelda, kuna kõik oleneb sellest, kui suuri sefiire teha. Pisikeste tupsudena tuleb neid aga üsna palju:)

      Kustuta
  11. Esimesed korrad on sefiir hästi õnnedtunud. Viimased paar korda vajub vaht peale siirupi lisamist alla. Varem sai selle kogusega katta tordi ilusasti ära, nüüd saab peale roosid tehtud, ääre kaunistamiseks ei jätku. Mida ma valesti teen?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Tänud kirjutamast Kas toorained on kõik samad? Äkki kasutate teises suuruses mune? Või ehk on süüdi liigne kuumus?

      Kustuta
  12. Mitu w peaks mikser olema, et see suudab sefiiri valmis teha?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails