25. veebruar 2015

Isetehtud kookospiim

Üldiselt kasutan ma hästi palju kookos- ja mandlipiima. Mulle meeldib lisada seda kohvile (kookospiim teeb kohvi justkui maiuseks;)), magustoitudesse ning loomulikult kasutada suppide, pajaroogade ja hautiste valmistamisel. Üha tihedamini olen ma viimasel ajal hakanud ka hommikuti smuutisid tegema, kuhu lisan tavaliselt just isetehtud kookospiima. Enamasti seepärast, et isetehtud kookospiim on oluliselt puhtama ja tugevama maitsega, kui mistahes poest ostetu. See valmib ääretult lihtsalt ning maitseb hästi. Loomulikult räägib isetehtud kookospiima kasuks ka selle ehedus - see on vaba igasugustest paksendajatest ja säilitusainetest, mida paratamatult poes müüdavad kookospiimad tihti just sisaldavad. Siiski-siiski on ka üks miinus - nimelt säilib see külmkapis vaid 1-2 päeva... ühesõnaga kehtib siinkohal reegel: valmista ning kasuta.

Pikemaks säilitamiseks soovitan isetehtud kookospiima jääkuubikute vormidesse valada ja sügavkülmutada.



100 g (2 dl) kookoshelbeid
5-6 dl vett (olenevalt, kui rammusat piima soovid)

Kookospiima valmistamiseks on kaks võimalust. Minule isiklikult meeldib esimene variant, kuna lõpptulemusena on kookose maitse tugevam:

I võimalus. Pane kookoshelbed ja soe vesi potti ning lase öö läbi seista. Seejärel püreesta segu korralikult ning nõruta sõelal kookosmassist kookospiim välja.

II võimalus. Kuumuta vesi keemiseni, seejärel lisa kookoshelbed ning lase seista paar minutit. Seejärel mikserda segu minutijagu ning nõruta siis sõelal kookosmassist kookospiim välja.

  • Järelejäänud kookosmassist valmista küpsiseid või kooki:)


11 kommentaari :

  1. Aitäh õpetust jagamast, poleks arvanudki, et kookospiima tegemine nii lihtne on! Kas mandlipiima valmistamine käib samas vaimus (kookoshelveste asemel siis mandlipuru)?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Põhimõtteliselt on valmistamine sama. Sarnaselt saab valmistada kõiki pähklipiimasid ja loomulikult ka mandlipiima. Minu õheks lemmikuks on näiteks India pähkli piim. Oma paleo magustoiduraamatus jagan ma paari maitsestatud piima retsepti, mis valmistatud isetehtud Kreeka pähkli, metspähkli ja India pähkli piimast. Need maitsevad nii hästi.

      Mandlipiima valmistamiseks on vajalik kindlasti nende eelnev leotamine. Mandlid tuleks jätta ca 6-8 tunniks vette likku. Seejärel nõrutada ning lisada vesi (tavaliselt võtan 3 dl tervete mandlite kohta 7-7,5 dl vett). Kõik korralikult mikseriga püreestada ning läbi sõela mass nõrutada. Voilaa - mandlipiim ongi valmis:)

      Kustuta
  2. Väga mõnus!
    Mul on tegelikult hoopis selline küsimus, et kust nii toredat pudelit oleks võimalik muretseda?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Poes müüakse smuutisid sellise pudeliga:) Asuvad üldjuhul puuvilja osakonnas jahedas. Statoilis olen ka näinud;)

      Kustuta
  3. Kas kookoshelbeid peaks leotama toatemperatuuril või külmikus? Tegin kunagi mandlipiima ja leotasin mandleid toatemperatuuril üleöö, kuid piimale tuli selline hapukas maik juurde, just selline soojas seismise maik.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina leotan toatemperatuuril (mul on toas sooja ca 21 kraadi). Hapukat maitset juurde ei ole tulnud. Kas tookord oli äkki mandlipiim juba pisut seisnud? Isetehtud mandli-/kookospiim ei säili väga kaua.

      Kustuta
  4. Lõpuks ometi mandlipiim tehtud! Väga hea oli kohvi peal, kuigi võrreldes tavapiimaga kulus seda rohkem, et jook soovitavasse heledusastmesse saada. :) Küllap tuleks vett panna veelgi vähem, kui on isu "kangemat" mandlipiima saada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just, vee kogusega saad mandlipiima kangust reguleerida:)

      Kustuta
  5. Suur tänu teile, et te paleo ja muid kehasõbralikke retsepte teistega jagate. Mul on ka teie "patuvaba" raamat olemas :) Abikaasaga sattusime ca 1,5 a tagasi paleo lainele ja nüüd avastati lapsel piima-muna-pähklite talumatus. Piima me muidugi ammu juba peaaegu ei tarbinudki. Aga muna, mandleid, pähkelid jne küll. Nüüd teie retseptidest leiame nii mõndagi toredat ja asendusideid. Ise kõige peale lihtsalt ei tule. Õnneks lapsele india pähklid ja kookos sobivad. Ootan põnevusega, mida te veel meiega jagate :) Jõudu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh toreda tagasiside eest! Ma olen hetkel paleo magusamaailmaga tegelikult üsna hõivatud ning kindlasti detsembrikuu alguses saab juba lõpptulemust näha;) Kõik on ikka endiselt patuvaba, lihtne ja maitsev!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails