29. juuni 2013

Üks lihtne halvaa-maasikakook


Naljakas on see, et kui Pärnus hakkavad maasikad peenramaal juba lõppema, siis minu Tallinna lähedal asuvas suvilas saavad esimesed punapõsksed marjad alles valmis. Just eile saigi suvilas korjatud alles esimesed punakad maasikahakatised - sedasi on tegelikult kõigi saadustega. Nii, et kui maasikad Pärnus otsas, liigun sujuvalt põhja suunas, kus saak alles õues valmib:)
Selle koogi retsept on üks selline, mida aeg-ajalt ikka valmistan. Just täpselt mõnus kindla-peale-mineku küpsetis - tahaks miskit head kooki, aga katsetamiseks ei ole tahtmist. Nii tulebki haarata vajalikud komponendid ning see kook valmis teha. Kusjuures, kui muidu ajasid ikka näpuga retseptivihikus järge, siis sedasorti hapukoorekoogid olid ühed esimesed küpsetised, mida iseseisvalt katsetama asusin.  

Alljärgevat retsepti pole avaldanud, kuna tavaliselt käib see nii tunde järgi. Kuna aga tahtsin selle panna ja juunikuu ajakirja "Maret" köögilehekülgedele, siis sai kirjutatud ka täpsed kogused ülesse. 

Niimoodi valmistatud hapukoorekook jääb mahlakas, veidi tummine ja parajalt pagus. Viimase osa annab loomulikult koogile maitsev halvaa, mida koogist välja jätta ei tohi.


Põhi:
180 g küpsiseid (klassikalisi)
50 g võid, sulatatuna

Kate:
400 g maasikaid
100 g halvaad
900 g hapukoort
200 g suhkrut
3 muna
3 sl mannat

Purusta küpsised mikseriga peeneks, lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. Kata seguga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi (22-24cm) põhi. 

Lõika maasikad sektoriteks ning aseta vormi. Murenda peale halvaa. Sega omavahel ülejäänud ained ning vala vormi. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 50 min. Seejärel lase ahjus avatud uksega seista ca pool tunnikest. Aseta seejärel vähemalt 6 tunniks külmkappi tahenema ja maitsestuma.

20 kommentaari :

  1. Hmm... ühes rohelise servaga raamatus oli hiljuti tuttavate postkastidega pilt... see postitus annab aimu, et see pole lihtsalt juhuslik kokkusattumus :p

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Juhuslik kokkusattumus see ei ole jah:) Minu venna maja on nende postkastide lähedal. Kusjuures on osa maakodu pilte tehtud sealsamas minu venna juures:) Vana, valge katusega, sinine auto on ka tema käest laenatud.

      Kustuta
    2. Cool! Iseenesest on ju tore, et see ilm (ega Eesti) liiga suur ei ole.

      Kustuta
    3. On tõesti väike. Umbes nädal aega tagasi võttis minuga ühendust üks tore inimene, kes tundis ära raamatust maakodu teemas pildi peal oleva piimapuki - see on tema mehe ja naabrimehe tehtud:)

      Kustuta
  2. Kui panna vähem hapukoort, kas siis tekib oht, et kook jääb liiga magus?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ta ikka magusam jääb, kui hapukoort vähendada. Aga siis tuleb lihtsalt vähem suhkrut panna:)

      Kustuta
  3. Millise protsendiga hapukoor parim oleks? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina kasutasinn 20%list hapukoort ning soovitan seda:)

      Kustuta
  4. Kuna ma ei ole varem halvaad küpsetistes kasutanud ja antud retseptis on nii halvaa kui ka üsna suur kogus suhkrut, kas siis kook liialt magus ei tule? Ise olen üldiselt pigem mõõdukalt magusa pooldaja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ütleme nii, et see kook on pigem magusamapoolne. Suhkrukogus on siis 200 g ehk veidi üle 2dl, samas on ka hapukoorekogus suur. Küll aga, võib suhkrukogust alguses vähem panna ning täidist maitstes siis seda valmistamisel juurde lisada.

      Minule ja teistele sööjatele liigmagus see kook ei olnud:) Väga mõnus, kergelt pähklise maitsega tänu halvaale:)

      Kustuta
  5. Ülimaitsev kook, kuigi tõesti väga magus. Ma panin suhkrut silma järgi, igal juhul vähem kui 2 dl, halvaad peaaegu terve paki ja kattesse lisasin Kreeka jogurtit ja kohupiima (koos hapukoorega kokku umbes nii palju kui retseptis ette nähtud), et saaks külmkappi ripakile jäänud topsipõhjad ka kasutatud. Sidrunikoor sobiks ka siia sisse veel. Või halvaa asemel martsipan. Igal juhul jääb see kook mu retseptivaramusse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on tore kuulda, kui meeldis. Kusjuures homme on mul plaan seda kooki valmistada punaste sõstratega:)

      Kustuta
    2. Plaanin täna selle retsepti järgi kokki tegema hakata. Kuidas punaste sõstardega välja kukkus?

      Kustuta
    3. See oli omajagu aega tagasi, kui punaste sõstardega proovisin. Aga ma usun, et sobis hästi. Ei mäleta, et miskit koogiprohmakat oleks olnud:)

      Kustuta
  6. Üks postitus on vahepeal kustunud, lisan selle siia. Loodetavasti postitaja näeb seda. Vastuseks allolevale küsimusele siis: Kahjuks ei julge kindlalt öelda, kuid sellistes kogustes võib toorjuustu ja hapukoort lisada küll. Samas peab aga siis hoolikalt jälgima küpsetamistemperatuure, et kook üle ei küpseks. Samuti soovitan kooki süüa (kui toorjuustu lisad) külmkapikülmalt - nii tulevad maitsed paremini esile.

    Anonüümne lisas uue kommentaari teie postitusele „Üks lihtne halvaa-maasikakook”:

    Kui sooviks koogile lisada toorjuustu, siis kuidas võiksid hapukoore-toorjuustu proportsioonid jääda, et tuleks pigem toorjuustukook? Kas 400gr toorjuustu ja 500gr hapukoort oleks hea variant? :)

    VastaKustuta
  7. Kas muretaignaga saaks sellele koogile põhja teha? Mul taigen olemas ja tahaks seda ära kasutada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult saab. Niimoodi valmib mul ka näiteks maasika-martsipanikook (mida võiks ideaalselt ka küpsisepõhjaga teha): http://www.kokkama.blogspot.com/2009/06/martsipaniga-maasikakook.html

      Samamoodi võib toimida ka selle koogiga:)

      Lisaks meeldib mulle muretainast teha küpsiseid. Segan sisse köömneid, veidi riivitud juustu ning siis tainarulliga rullin taina laiali, lõikan välja pikad ribad ning küpsetan kuni need kergelt jumekad. Nii hääd:)

      Kustuta
  8. Ma vist olen eriline maiasmokk kuna see kook ei jäänud VÄGA MAGUS :D See jäi täpselt sobiv. Kuigi olin õnnetu et minu maasikad ei jäänud nii ilusad punased kui pildi peal :( Kui no ega värv kooki ei riku! :)
    Nädalalõpus läheb kook kordamisele :)
    Aitäh sulle heade kookide retseptide eest!!!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ka mina vist olen maiasmokk:) Tore kuulda, et meeldis. Kusjuures eile katsetasin üht mustikakooki, mis jäi väga maitsev. Proovin selle nüüd kiiresti pildile püüda ning blogisse postitada;)

      Kustuta
  9. SUPER hea kook! Kõik külalised kiitsid! Ja väga magus ta tõesti ei jäänud, just selline tasakaalustatud maitsega - põhi magusam, kate lahedam :)
    Aitäh järjekordse hea retsepti eest, Ragne! :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails