10. detsember 2010

Hapukoore-kommikook piparkookidega

/Prindi retsept/

Alates esimesest advendist olen ma püüdnud ikka lapsega igal nädalavahetusel piparkooke küpsetada. Selle nädalavahetuse tainas maitsestub juba nädala algusest jahedas. Piparkboogi peale läheb kaunistuseks ohtralt šokolaadikreemi, suhkruglasuuri ning igasugu maiuseid, alustades šokolaadilaastudest ja lõpetades röstitud soolapähklitega. Ise püüan kaunistada minimaalselt, natuke glasuuri, veidike kaunistust ja valmis. Minu väike abiline teeb aga kõike vastupidi - võimalikult õhukese piparkoogi peal on kuhjaga šokolaadiglasuuri, selle otsas veel suhkruglasuuri ning lõpetuseks šokolaadilaastude kuhi, halvaapuru ja kookoshelvestega. Piparkookidest mõne osa suutsin säilitada aga täiesti ilma glasuurita, sest plaanis oli valmistada ükspäev tööl niisama katsetuseks valmistatud koogikest, kus veidike jõuluhõngu ning jõulute ajal ebanormaalselt palju kodus olevaid šokolaadikompvekke.


Põhi:
250 g piparkooke

100 g võid, sulatatuna
1 tl vanillisuhkrut
2 sl brändit

Kate:
500 g hapukoort
3 muna
200 g toorjuustu
175 g suhkrut
3 sl jahu
150 g komme, tükeldatuna (kasutasin pralinee-täidisega kalevi komme)

Purusta piparkoogid peeneks ning sega sulatatud või, vanillisuhkru ja brändiga. Lao segu küpsetuspaberiga vooderdatud kandilise koogivormi (kasutasin 30x22cm) põhjale. Pane kõik katte ained kaussi (va kommid) ning mikserda segu segamini. Seejärel sega taignale sisse kommitükid. Vala kate piparkoogipõhjale ning küpseta 180 kraadi juures ca 40 minutit. Lase enne söömist jahtuda.

8 kommentaari :

  1. Mõnus jõulune retsept! Nägin sind täna ka "Lusika" saates, väga tore oli sind seal toimetamas vaadata, sa võiks siukseid teleesinemisi rohkem teha.
    Aga mul küsimus ka, ma tegin eile maru häid küpsiseid, neid on plaadile vaja pritsida läbi tordipritsi. Eile kasutasin kotiga tordipritsi, kuid see hakkas külgede pealt läbi laskma ja tänaseks ostsin selle plastmassist torutordipritsi silikonotsadega, kuid sellel läks see otsikuid toru külge kinnitav osake katki ja nüüd mul kohe tuju läinud. :( Tahtsin küsida, millist tordipritsi sina kasutad ja kas oled rahul? Kas on vastupidav? Oleksin soovituse eest väga tänulik, kuna küpsised on head ja ilusad, eriti jõuluajaks külakostiks viimiseks!

    VastaKustuta
  2. kui ausalt öelda, siis ennast on nii naljakas telekast vaadata:) Aga järgmisel nädala olen saates veel, mul paar jõulust retsepti veel sahtlisse kirjutatud, mida tahaks jagada:) Eriti soovitan proovida järgmise nädala saates valmistatavat imelihtsat porgandikooki muskaadiga.

    Minul on aastajagu tordipritsina kasutusel olnud dr.Oetkeri tordiprits, mis on siis plastmassist torukujuline prits. Igati hea asi ja katki pole läinud:)

    VastaKustuta
  3. Oh! Aitäh soovituse eest! Lähen otsin endale ka selle pritsi! :)

    VastaKustuta
  4. Ragne, oled mulle heaks inspiratsioonillikaks. Ikka ja jälle satun Su blogi peale ja leian midagi huvitavat, mida tahan katsetada. Aitäh!!!

    VastaKustuta
  5. Ostsin juba talvel kommid ja piparkoogid selle koogi jaoks ära, aga alles sellel nädalal sai see kook lõpuks ära proovitud. Asendasin brändi piimaga ning kasutasin Geisha komme. Väga maitsev kreemjas kook oli ja eriti mõnusad olid need kommitükkid seal sees.

    VastaKustuta
  6. Kuud kuud hoogu võtmist, aga tundub et küpsetamine läks asja ette:)

    VastaKustuta
  7. Minul kusjuures läks sarnaselt nagu eelmisel kommenteerijal - talvel ostsin kotitäie piparkooke valmis, sest KINDLASTI tuleb suvel isu teha mõnda kooki mille põhjaks käivad piparkoogid (ja millegipärast ei müü poed isegi piparkoogimaitselisi küpsiseid suvehooajal). Ja nii läkski- nüüd nädalavahetusel tegin külla kaasa võtmiseks seda ja imeliselt maitsev tuli välja tõepoolest. Mul polnud brändit võtta, kasutasin siis koorelikööri. Justnimelt mõnusalt kreemjas-mõnus kook sai, mitte nii rammus kui toorjuustukook, kuid ometi luksuslikuma mekiga kui tavaline hapukoore- või kohupiimakook oleks. Ja sobis meeleoluga hästi, sest olgem ausad - jõuludeni on praegu juba vähem aega kui neist möödunud on... :P

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails