Peab ütlema, et see nädal on täielikult möödunud kõrvitsa toitudega. Täna valmistasin näiteks hetke inspiratsiooni ajendil ülimaitsvat kõrvitsa-saiasuppi kahe juustuga ning varsti panen retsepti ka blogisse kirja – järgmine kord hea kohe blogist retsepti vaadata. Praegu aga panen kirja eile valmistatud kõrvitsasalati retsepti, mis on mul kasutusel kolmandat aastat järjest. Kõrvitsasalat on üks mu lemmikhoidistest ja tuleb välja et ka lapse lemmik, sest eile pistsime kahe peale terve purgi kõrvitsasalatit kõhtu, nii hea. Üldiselt jälgin järgnevat retsepti, aga no kui mõni nelgitera rohkem läheb ei ole ju hullu, nii täpselt neid ikka üle lugeda ei viitsi.
2,2 kg kõrvitsat (puhastatuna)
2 l vett2,2 kg kõrvitsat (puhastatuna)
7-8 sl äädikat (30%)
650 g suhkrut
ca 12 nelgitera
ca 12 vürtsitera
3-4 kaneelipulka
Pane puhastatud ja tükeldatud kõrvitsakuubikud koos vee ja äädikaga ööseks likku (nii jääb kõrvits krõmps, ega lähe keetes lödiks). Seejärel lisa ülejäänud ained ning keeda keskmisel kuumusel umbes tund või seni kuni kõrvits on parajalt pehme. Pane kuumalt ettevalmistatud purkidesse (jälgi, et igasse purki ka nelgitera saaks).
Suur tänu väga hea retsepti eest! Meil on sellel aastal esimest korda aias kõrvits ja panin ta purku täpselt Sinu juhiste järgi - väga väga maitsev tuli!
VastaKustutaSee on nii tore, et meeldis, Mul kõrvitsariiul muidugi marineeritud kõrvitsatest tulvil, kuid oktoobris peaksin saama veel ühe kõrvitsa, nii et mõne aja pärast lõikumine-koorimine-tükeldamine jälle ees:)
VastaKustutaLiiga hilja sattusin siia lugema. Kõrvits põhimõtteliselt purgis m i n
VastaKustutag i l viisil. Ei teadnud,et on parem seista lasta,aga tuleb uus sügis...
Kindlasti soovitan lasta seista, nii kõrvitsal kohe teine maik juures... nii et järgmise aastani:)
VastaKustutaSelle retseptiga olen väga rahul. Tuli täpselt õige maitsega kõrvits. Jälle tänan! Terje.
VastaKustutaPalun palun, minul uuel nädalal VEEL üks kõrvitsategu ees:)
VastaKustutaRagne, suur tänu selle retsepti eest! :)
VastaKustutaNo tõesti tuli hea kõrvits sinu retsepti järgi: parajalt krõmps ja väga-väga maitsev.
Sinu retsepti järgi hakkan ka järgnevatel kõrvitsahooaegadel toimetama - vot nii hää tuli.
rõõm kuulda! Kusjuures ma eile terve õhtu lõikusin ühe imesuurt kõrvitsat tükkideks ja panin äädikaga seisma, täna läheb keetmiseks:)
VastaKustutaTahaksin teada kui kaua maksimaalselt kõrvitsatükkidel marinaadis seista lasta võib? Kas on OK, kui hommikul panen ja õhtul peale tööd keedan, või on sel juhul aeg liiga pikk?
VastaKustutaAeg liiga pikk küll ei ole, pigem soovitaksin ikka eemine õhtu marinaadi panna ning siis järgmine päev peale tööd valmis keeta.
VastaKustutaTegin esimest korda kõrvitsat ja samuti sinu retsepti järgi ja see tuli lihtsalt võrratu! :)
VastaKustutatore-tore:)
VastaKustutakas suhkur tuleb hommikul koos maitseainetega või õhtul
VastaKustutaSuhkur tuleb lisada koos maitseainetega ehk siis kui keetma hakkad kõrvitsakuubikuid.
VastaKustutaVaikselt on aasta mööda läinud ja uued kõrvitsad käes... esimene ports keeb, retsept oli õnneks favoritesis alles:)
VastaKustutaMinul veel kõrvitsaid pole, aga retsept läheb ka kasutusse:) Kõrvitsa terviseks:)
VastaKustutaVäga hea tuli. Meil pole kõrvitsasalat kunagi välja tulnud, lausa jäleda maitsega on olnud. Küll oleme teinud ema retsepti järgi, küll vanaema oma järgi, küll ise improviseerinud.
VastaKustutaNüüd jään selle retsepti juurde kindlaks. Praegu söön eilseid ülejääke, mis purki ei mahtunud.
Kas kaneelikoor tuleb koos kõrvitsaga purkidesse panna või on see vajalik ainult keetmise ajal maitse andmiseks? Pole varem kaneelikoort kasutanud nii et ei tea nimelt kuidas see pärast keetmist jääb...
VastaKustutaAnonüümne - mina jätan endale tavaliselt meelega neid kõrvitsa ülejääke, et siis ennast marineeritud kõrvitsaga kostitada;)
VastaKustutaAnu - kui tahad kaneelisemat kõrvitsat, siis pista see purki - meeles aga tuleb pidada seda, et kaneelikoor (sama teeb ka nelk) värvib selle ümber olevad kõrvitsatükid tumedaks. Muidu võid aga kaneelikoore purki lisamata jätta.
Aga kas tavalist kaneelipulbrit ei või panna.Kui võib siis kui palju.
KustutaPigem ei soovita, see ei lahustu ning teeb marinaadi häguseks.
KustutaAasta 2011 ja jälle oktoober, aga sinu retsept läheb aina paremaks. :D
VastaKustutaMis mulle eriti meeldib: vedeliku ja kõrvitsa kogus on tasakaalus - jagub täpselt purkidesse.
Tervitab
Dee
Tervitused Dee:) kusjuures, see sama kõrvitsasalat on hetkel minu blogis üks külastatavamaid retsepte;) vanaema retseptid on väärtuslikud...
VastaKustutaTegin oma kaks viimast kõrvitsat sinu retsepti järgi, Ragne, ja pean tunnistama, et sellest sai minu kõige parem kõrvitsasalat. Alati olen ise improviseerinud ja kõrvits on saanud kas liiga äädikane või liiga magus. Kuid selle retsepti järgi saab kõrvits on täpselt paras. Edaspidi jään kindlasti seda järgima. Suurimad tänud!
VastaKustutaSeda on tore kuulda:)
VastaKustutaTegin ka kõrvitsat ja üllatus, väga hea tuli. Üllatus just seetõttu, et olen väga vilets kokkaja....aga seekord isegi mees kiitis, vot, see juba on midagi! Kõike head! Helve
VastaKustutaTore, kui õnnestus, eriti hea, et ka meespoolele meeldis. Minul juba ka see aasta üks laar kõrvitsat tehtud:)
Kustutatere...just nüüd tükeldasin kõrvitsa:) ja valmis sinu retsepti katsetama...aga tekkis küsimus.Kas vürtsid panen ka koos äädikaga seisma või alles vahetult enne keetmist?
VastaKustutaKõrvitsakuubikud lähevad alguses ainult koos vee ja äädikaga seisma. Vürtsid lisad hiljem, siis kui keetma hakkad:)
VastaKustutaJa see äädikas püsib seal ilusti nagu vaja? Ära ei aura , et hiljem keetes lisama peaks?
VastaKustutaja, kõik toimib ilusti:)
KustutaHakkan ka selle imelise retsepti järgi täpsustama!eelmisel aastal läks vussi!!
VastaKustutaLoodetavasti õnnestub:) Edu!
KustutaJa seda pole veel küsitud: kas marinaad koos kõrvitsatükkidega võib seista ka toatemperatuuril või peaks eelistama jahedamat kohta?
VastaKustutaSain just kõrvitsa tükeldatud ja ootan homset, et saaks salatit maitsma hakata :)
Marinaad võib vabalt toatemperatuuril seista, juhul muidugi, kui toas liialt palav ei ole:)
KustutaImeline sai sel korral salat !! olen väga rõõmus hea retsepti eest!! tänud
VastaKustutaTore on kuulda, kui meeldib:)
KustutaEga ei oska kommenteerida, kui on 5 liitrit kõrvitsat puhastatuna ja tükeldatuna, mis see kilodes olla võib. Kahjuks ei ole millegagi kaaluda.
VastaKustutaKahjuks ei oska nii täpselt öelda. Küll aga ma võin julgustuseks öelda, et üldjoontes käib selle salati valmistamine täiesti tunde järgi. Vesi peab kergelt kõrvitsakuubikuid katma ning marinaad peab jääma parajalt äädikane.
KustutaLõpptulemusena pean marinaadi maitse jääma tugev, aga ikka selline, et endale meeldiks ning liiga pealtükkiv ei oleks.
Tere. Minul tekkis küsimus kõrvitsa keetmise ajas. Tund aega keeta kõrvitsatükke tundub hirmus pikk aeg. Kas kõrvits katki ei kee? Olen tavaliselt keetnud laia poti põhjas ühe kihi kaupa ehk 5 min. Siis proovin tikuga kõvadus. Palju korraga ei pane potti, muidu alumised juba pudru ja ülemised veel kõvad
KustutaKuna kõrvits on üle öö leos äädika-veesegus, siis tänu äädikale jääb kõrvits krõmps ning pudruks ei kee. Kui see protsess aga vahele jätta, siis on kõrvits üsna kiiresti keetes nagu puder:) Keeta ei tohiks suurel kuumusel, vaid pigem keskmisel kuumusel, et vedelik vaikselt podiseks. Üldjoontes on keetmisajaks 1 h.
KustutaSuurepärane retsept, aitäh Ragne!
VastaKustutaTegin oma elu esimese kõrvitsasalati ja lihtsalt... oivaline!
seda on tore kuulda:)
KustutaOlen Helve ja kokkamises vatamata vanusele üsna äpu aga: TORE; ET RAGNE ON OLEMAS!!!
VastaKustutaSalat väga hea! Ragnele häid jõule ja suur aitäh.
Aitäh-aitäh:)
KustutaTere Ragne! Mis Sa arvad, kas salatisse kõlbab ka külmutatud kõrvits? Sain nimelt äsja värsket kõrvitsat, aga sügavkülmikus on suurem kogus kõrvitsatükke, mida olen kasutanud pudru ja püreesuppide tegemiseks, kuid nagu näen, maitseb lastele marineeritud kõrvits rohkem. Et kas võiks värskele kõrvitsale ka sügavkülmututatut hulka panna või ei tasuks seda teha?
VastaKustutaTeine küsimus: mitu purki (või liitrit) sellest retseptis antud kogusest salatit saab?
Tänan ette!
Tervitus,
KustutaKindlasti ära kasuta marineeritud kõrvitsa tegemisel külmutatud kõrvitsat. Püüa see lihtsalt suppides, pirukates ja kookides ära kasutada;) Ma kahjuks ei oska nii täpselt öelda, kui palju sellest kogusest saab, kuna ise teen juba pikka aega marineeritud retsepti tunde järgi - nii palju kui on kõrvitsaid, siis nii palju teen ka sedasama salatit:) küll aga mõned purgid täituvad küll selle kogusega;)
Saab 3 liitrit.
KustutaSelline küsimus, et kui mitmesse purki(kui suurtesse purkidesse) see 2,2kg kõrvitsat koos marinaadiga ära mahub?? teaks arvestada, kui suuri ja kui palju purke vaja läheb...
VastaKustutakas nelgitera, kui ta purki lisada, ei tee kõrvitsat tumedamaks?
Ma ise teen kõrvitsaid tunde järgi. Pakun, et selline kogus mahub u 3-4 purki ära.
KustutaNelk teeb tumedamaks need kõrvitsatükid, mis nelgiga kokku puutuvad.
Ka mina valmistan see kord sedasi nagu siin kirjas :)
VastaKustutaTänan.
VastaKustutaHead kõrvitsad tulid.
Taavi.
Rõõm kuulda:)
KustutaOlen paar ringi seda head retsepti kasutanud,täna lisasin muskaati(selle koguse kohta ühe riivitud pähkli) ja tükeldasin ingverit.Meile jõuludeks üks vana kommunist tõi sellist kõrvitsat,päris hea krehvtine, kui julgete,proovige ka!
VastaKustutaaitäh idee eest:) Ingver tundub mulle pisut võõras, aga muskaatpähkliga proovin kindlasti!
KustutaTuli tuhin üks suur hiigelkõrvits täna purki ajada, aga kuna mul on riiulis ainult õunaäädikas, siis kuidas see sobituks ja kui, siis millises koguses?
VastaKustutaSelle kõrvitsahoidise tegemine on nii tunde küsimus. Peab lihtsalt maitsma marineerimisvedelikku, et seal oleks piisavalt magusust,parajalt happelisust jne. Kui kasutada õunaäädikat, siis tuleks äädikakogust kindlasti suurendada. Aga ikka maitse järgi:)
KustutaMina kasutand koguaeg õunaäädikat tavalise äädika asemel. Kuldreeglina tuleb äädika kogus sel juhul korrutada viiega.
KustutaTere! Tegin eelmisel aastal enne jõule selle retsepti järgi. Tuli parim kõrvitsasalat, mida ma saanud olen. Ka lastele ja abikaasale maitses see väga. Nad lihtsalt sõid seda ilma mingi muu lisandita. Ja nõnda iga päev. Siis peitsin ühe purgi ära, et jätkuks ka jõuludeks. Aitäh selle retsepti eest!
VastaKustutaSeda on nii tore kuulda, et see retsept meeldib.
KustutaSuur aitäh retsepti eest! Väga maitsvad kõrvitsad tulid selle retsepti järgi!
VastaKustutaRõõm kuulda, et retsept toimis:)
KustutaTundub väga hea retsept :) aga kas valget suhkrut v6iks proovida asendada naturaalse pruuni suhkruga?
VastaKustutaMa ise pole proovinud, kuna olen kindlaks jäänud vanaema retseptile, aga loomulikult võib asendada. Marinaad ei etule siis nii selge, aga ega maitse sellepärast halvem ei ole:)
KustutaMina tegin ka. Panin oma vanaema järgi apelsinikoort ka natuke. Elukaaslane sööb põhimõtteliselt korraga purgi tühjaks kui see lahti on tehtud :D Aitähh retsepti eest!
VastaKustutaTore:) Mul on umbes sama lugu - kui purk lahti tehtud, siis see on mõne aja pärast tühi!
KustutaAitäh Ragne suurepärase kõrvitsasalati retsepti eest :) Teen selle sama retseptijärgi juba mitu aastat. Lihtsalt nii hea on! Ja no purk süüakse kohe ju tühjaks ka :)
VastaKustutaihhiii :)
KustutaSaid niu hääd nagu oleks vanaema tehtud.
KustutaNo täpselt nii:)
KustutaTere, minu abikaasa väidab, et kaneeli lisades jääb vedelik hägune. Mis teie arvate? Tänud! Siiri
VastaKustutaMina ei ole märganud, et kaneelipulk vedeliku nähtavalt hägusaks muudab. Nelgiterad küll võivad "värvida" lähedal olevat kõrvitsakuubikut, aga maitse sellest ei hhelvene:)
KustutaRagne,pane maitseained marli tüki sisse,enne salati purki panemist võta välja.Ei ole marinaad hägune,ega tume.Säilib niigi hästi,pole vaja nelgitera sisse panna.Lisasin sel aastal kõrvitsale apelsini tükke,väga huvitava maitsega salat sai.
KustutaSee on hea mõte. Paljud ju teevad kurke samamoodi, et meisterdavad pisikese maitseainetest tulvil kotikese potti:)
KustutaApelsiniga võis väga põnev jääda. Olen ise selles klassikalises retseptis nii kinni, et pole selle peale tulnudki, et miskit lisada või midagi uutmoodi katsetada!
*halvene:)
VastaKustutaTere, vabandust, pidi selliseks limaseks vedeliku hoopis tegema kaneel.
VastaKustutaKeetsin kuubikuid ligi 30 min ja minul keesid liiga pehmeks, kaotasin valvsuse :(
Aga kas sa enne ikka äädikavees neid leotasid? Eelnev leotamine ei lase kõrvitsakuubikutel pehmeks minna:)
Kustutapiiks,
VastaKustutakas palsamiäädikas või õunaäädikas ka sobiks, et maole tervislikum oleks
Ma ei ole proovinud ja ei julge seetõttu soovitada. Mina olen kasutanud ikka seda klassikalist äädikat, mida siis veega lahjendan. Palsamiäädikat ma kohe kindlasti ei soovita. Õunaöödikaga võib proovida, aga arvan, et see lõpptulemus ei jää selline nagu peab:)Palsamiäädikas siia retsepti ei sobi.
KustutaOtsisin retsepti millega tuleks sama maitsega kõrvits nagu mu ema ja ämm teevad
VastaKustutaKuna üks on haige ja teine on välismaal siis otsisin retsepti
Ja sai täpselt sama hea
Seda on tore kuulda. Aitäh tagasiside eest!
KustutaTegin ka selle retsepti järgi. Asendasin äädika õunaäädikaga. Õunaäädikas on 6x korda lahjem, seega suurendasin kogust kuus korda. Väga hea tuli. Tänud retsepti eest!
VastaKustutaHakkan just täna tegema kõrvitsasalatit, kuid kahtlen keemisajas...1 tund aeg.
VastaKustutaKas seda ei ole liiga palju, mulle meeldivad nati krõmpsud kõrvitsatükid?
Kas panid kõrvitsad ikka eelnevalt likku koos äädikaga? See aitabki hoida kõrvitsa krõmpsu:) keeta tuleb senikaua, kuni kõrvitsatükid on pehmed, aga krõmpsud, see oleneb muidugi kõrvitsa kogusest, kuid retseptis antud ajaga võib arvestada. Muidugi võid vahepeal kontrollida, kas kõrvitsatükid on kiiremini valmis saanud:)
KustutaMina teen vastavalt retseptile aga keedan ka alati max 30 min. Muidu lähevad katkiseks...
VastaKustutaMina mitme mitme retsepti seast valisin just selle, kuna ükskõik, mida ma siit blogist katsetanud olen, see on õnnestunud. Minul oli 9 kg tükeldatud kõrvitsat, ehk ma sain päris kõvasti koguseid ümber arvutada. Arvutasin äädika milliliitritesse välja, sest muidu olekski jäänud seda panema:) Mul tulid nad sellised pigem vürtsikad, aga kõrvitsa puhul see mulle meeldibki.
VastaKustutaTere, Ma olen kõrvitsaid nii palju aastaid juba teinud, et alati lähtun juba enda maitsemeeltest, vahest on ka kõrvits magusam või jällegi vastupidi, mistõttu peab retseptis olevaid maitseaineid pisut timmima:) Küll aga ma loodan, et kõrvitsa üleliia vürtsikad ei saanud, sest seistes maitsed veel pisut täienevad:) Endal pole selle retseptiga vürtsikad kõrvitsad tulnud veel.
KustutaMinu jaoks on kõrvitsad täiesti piisavad:) Olen lapsest saati armastanud pigem vürtsikaid kõrvitsaid, kuid järgmine kord ilmselt panen äädikat natukene vähem. Sai tehtud ka ämmale, aga nende perele nii väga see vürtsisus peale ei lähe.
KustutaSelge-selge:)
KustutaTere, Ragne!
VastaKustutaOlen selle retsepti järgi nüüd korduvalt kõrvitsaid marineerinud ja saavad alati väga head. :) Praegu on mul ootel suur muskaatkõrvits ja sellepärast küsin - kas muskaatkõrvitsa puhul kehtib sama retsept? Aitäh! :)
Tere, Ma olen teinud selle retseptiga küll, kuid muskaatkõrvitsaga jääb maitse pisut magusam:)
KustutaTere.Kas kõrvitsatükid lähevad kõik korraga potti keema või kihi haaval?
VastaKustutaKõik korraga:)
KustutaTere! Kavatsen homme marineeritud kõrvitsat Teie retsepti järgi, aga veidi paneb kahtlema keetmise aeg. Kas tõesti 1 tund? Kuidagi väga pikk aeg tundub, kui paljud räägivad 2-5 min? Tänud juba ette!
VastaKustutaTere
Kustuta2-5 minutit on liiga vähe, kui eelnevalt kõrvitsaid äädikaga segatud vees hoida (vajalik selleks, et lõpptulemus jääb krõmps, mitte lödi). Keetmisaeg oleneb muidugi kõrvitsakuubikutega kogusest, kuid ca tunnike on see aeg küll vaiksel tulel keetes. Muidugi võib vahepeal kõrvitsa pehmust vaadata, aga see 2-5 minutit on ehk mõeldud siis, kui eelnevalt kõrvitsaid ei leota:)
Tere. Tahtsin küsida, et kaua selliselt marineeritud kõrvitsad säilivad ja kas peab säilitama külmikus või sobib ka toatemperatuuril hoida? Aitäh.
VastaKustutaMina teen kõrvitsahoidised sügisel valmis ning mõttega, et korralik talvevaru olemas oleks. Seega säilivad need ilusti talve lõpuni. Siiski toatemperatuur säilitamiseks ei sobi - pigem ikka jahe kelder või siis külmkapp!
KustutaSäilib toatemperatuuril imeliselt ka 2 aastat. Suutsin renoveerimise käigus ühe kasti hoidiseid "kindlasse" kohta panna 🤦♀️ja nüüd leidsin. Ja seal oi ka kõrvits. Marinaad ilus selge, kõrvits krõmps. Kahjuks sai purk hetkega tühjaks, aga lohutus see, er 22 kg puhastuda kõrvitsat ootab marinaadis😊
KustutaHahaaa ... kui lahe:)
KustutaKeetsin 30 minutit, suurepärane kõrvits tuli :) Aitäh retsepti eest!
VastaKustutaRõõm ning aitäh tagasiside eest:)
KustutaMinu kõrvitsaga on mingi jama, ööpäevase äädikavees hoidmise järel keeb paari minutiga ikkagi liiga pehmeks. Põhimõtteliselt kohe, kui keema tõuseb, hakkavad tükid lagunema. Kui ka kohe ei kee liiga pehmeks, siis mõnekuuse purgis hoidmise järel on lõppkokkuvõttes ikkagi plöga. Kasvatatud erinevaid sorte, keedetud vähem ja rohkem, hoitud äädikavees ja mitte hoitud. Tekib juba kahtlus, kas asi on mullas, milles kõrvitsad kasvavad, või hoopis vees, millest marinaad saab keedetud?
VastaKustutaTere,
KustutaSeda on uskumatu lugeda, kuna äädikases vees ligunemine on see võtmesõna selleks, et kõrvits pehkemeks ei läheks. Samuti juba purgis kõrvits ei tohi pehmeneda, vaid säilitama oma tekstuuri. Kahjuks ei oska ma siinkohal soovitusi jagada, mis peaks tegema teisiti või mida muutma, kuna endal ei ole sellist asja ette tulnud. Uurin igaks juhuks, kas kasutatud äädikal on säilivusaeg veel kehtimas? Ehk on selles viga?
Ikka kehtiv, kasutatud on ka erinevaid äädikapartiisid.
VastaKustutaMa ei oska miskit siis kosta. Mul ei ole seda varem juhtunud. Ehk on tõesti süüdi kõrvits?
KustutaTere, kui mitu 0,5l purki sellest kogusest valmis saab? Siis tean palju purke osta, vakkan esimest korda õhtul tegema��
VastaKustutaVabandab vastuse viibimise pärast. Ma ise teen tavaliselt suuremaid koguseid, seega nii täpselt purkide arvu ei oska öelda. Aga pakun, et ca 5 purki:)
KustutaTere, tegin siis ka see aasta teie reptseti järgi, ja üllatus-üllatus super tulemus Just sellised mida olen koguaeg tahtnud, mõnusalt krõmpsuvad. Nüüd kirjutan üles ja teen ka edaspidi����������
VastaKustutaRõõm kuulda, et see kõrvitsaretsept lemmikuks sai:)
KustutaTere
VastaKustutategime see aasta esimese kõrvitsa selle retsepti järgi ja tuli väga maitsev. Kuid nüüd üritasime oma teise kõrvitsa (sort teine) teha ja see läks juba seismisega täiesti lõdiks. Kas seismise ajal on ka mingi piir, et kaua on maksimum hoida seda, enne kui tulele kõrvits panna? Või on probleem kõrvitsa vanuses, et ta on liiga kaua seisnud juba, et oleks pidanud sügisel ikkagi ära tegema? Ehk on ideid? :)
Kaua kõrvits leos oli? Soovitan hoida üleöö, aga pole hullu ka kui pisut kauem see leos on. Ma pigem kahtlustan, et äkki oli põhjus kõrvitsa vanuses. Kas viljaliha oli värske ja korralik ning vili ise ka ilma kahjustusteta?
KustutaU 36 tundi oli, natuke läks aja planeering nihu. Pidime õhtul tegema, kuid ei jõudnud ning jäi seega hommikuks. Muidu oli kõrvits okey, kuid seemne osa oli ära kuivanud.
KustutaKas te oskate õelda ka seda, et kuidas külmutada kõrvitsat, et hiljem kõrvitsasaia teha?
Külmutamiseks on vaja valmistada püree. Mina tavaliselt panen kooritud ja puhastatud kõrvitsatükid ahjuplaadile, niristan üle kergelt oliiviõliga ning siis küpsetan neid ahjus täieliku pehmenemiseni. Seejärel püreestan, panen säilituskarpidesse ning lasen enne sügavkülma panemist täielikult jahtuda. Kõrvitsatükke võib ka aurutada pehmeks ning siis püreestada. Keeta ma ei soovita, kuna kõrvitsale omane maitse kaob keete kahjuks ära:)
KustutaAitäh 🙂
KustutaTere. Jah ja keebki purduks, sest kõrvitsa sordid on erinevad. Osad ongi pehmemad ja seal ei aita öö leos hoidmine ka mitte midagi. Ja põhimõtteliselt pole seda leotamist vaja tulb lihtsalt puutikuga proovida. Kui tikk läheb sisse aga mitte läbi siis kohe purki ja jäövad väga head krõmpsud.
VastaKustutaSuper retsept. Sain sõbranna tehtud kõrvitsat, mis oli tehtud selle retsepti järgi. Ise panin äädikaga pange. Panin likku ja järgmisel päeval keema. Mul oli väike pudel äädikat ja jagus täpselt. Kui keema panin, arvasin et äädika maitset üldse ja tõin poest suure pudeli ning lisasin natuke. Ca 30 min peale keetmist koristasin kööki, et purki hakata panema ja leidsin eelmisel õhtul lisatud äädikapudeli. Avastasin et 4% süldiäädikas:D. Sain aru miks maitset ei tundnud. Õnneks kõrvits jäi siiski krõmps aga uhasin juurde õiget asja, nüüd sai asi hoopis teise maitse.:D
VastaKustutaSain nuputada enne, et kuhu äädikas kadus.
Tore, et lõpuks ikka õnnestus! Tegijatel ikka juhtub:)
KustutaJust see maitse mida olen soovinud aga pole õnnestunud😕Aitäh Ragne👍
VastaKustutaOh, nii tore:)
KustutaVäga hea retsept on soovitan soojalt. Ma ise suur kõrvitsa salati sõber ei ole aga selle retsepti järgi tehtud oli vga hea. Ja nüüd on see mu lemmik
VastaKustutaAitäh tagasiside eest! Minu suur lemmik on see juba väikesest peale:)
KustutaTere! Olen selle retsepti järgi teinud kõrvitsasalatit juba mitu aastat, sest algusest peale sai see meie pere lemmikuks. Lapsed ja abikaasa on võimelised terve purgi korraga nahka panema (otse purgist muidugi ja igaühel ikka oma purk). Olen seda ka külakostiks viinud ja saanud ainult kiidusõnu. Ka praegu on kõrvits potis sellesama retsepti järgi. Suur tänu, Ragne, imemaitsva kõrvitsasalati retsepti eest! Pille
VastaKustutaAitäh armsa tagasiside eest! Ja tuttav tunne - ka mina ise maiustan nende kõrvitsatega nii, et ikka otse purgist söön:)
KustutaJuba teist aastat olen seda retsepti kasutanud. Meie pere lemmik. Väiksemate laste lemmik salat. Nad söövad ühe lõunaga pool purki kahekesi ära. Tõesti hea retsept.
VastaKustutaSeda on väga tore kuulda, minu lemmik on see ka! Hea võimalus kõrvitsat maitsvalt ära kasutada;)
KustutaTere. Kas tõesti suhkrukogus nii suur?
VastaKustutaJah, nii on. See kogus, mis retseptis antud läheb marinaadi!
KustutaTere, mul on vaid 10% äädikat, kas korrutan antud koguse kolmega?
VastaKustutaKui võimalus, siis soovitab kindlasti osta seda kangemat äädikat, siis on kindel, et lõpptulemus on selline, nagu peab:)
Kustuta10% äädika kasutamisel peaks seda rohkem panema ja kolmekordse kogusega võib proovida.
Ise olen aga kasutanud vaid kanget äädikat:)
Kas kõrvitsat hoida üleöö külmkapis või pigem toatemperatuuril, mis on 24-25kraadi?
VastaKustutaVõib toatemperatuuril hoida:)
KustutaTere! Lõikusin ôhtul unise peaga kõrvitsat ja panin kogemata ka suhkru ära marinaadi, öö juba möödas. Kas nüüd võib kogu kõrvitsasalat hukas olla? Hakkan üldse keetma?
VastaKustutaMa vabandan vastuse viibimise pärast. Hetkel tuleb erinevaid kirju-küsimusi nii palju, et ei jõua vahest nii kiiresti reageerida:) Ma loodan, et keetsite kõrvitsa ikka valmis. Kui suhkur lisatud koos äädikaga, siis võib ikka edasi valmistamist jätkata:)
KustutaKõik õnnestus suurepäraselt, hoolimata äpardustest. Kui õhtul lõpuks kõrvitsat marinaadi tahtsin panna,sai kõigepealt äädikas otsa,lisasin sûldiäädikat. Siis sai suhkur otsa, kaapisin kogu majapidamise pruuni suhkru sinna sisse...Et siis hommikul avastada, et suhkrut ei olnudki ôhtul vaja�� Esimest korda elus tehtud ja väga maitsev!
KustutaVeendusin taaskord, et kui tahad kindla peale õnnestuvat retsepti internetist, siis vali Ragne Värk��
Rõõm kuulda, et kõik lõpuks ikkagi õnnestus ja aitäh nii armsa tagasiside eest!
KustutaKusjuures, tihtipeale juhtuvad sellistest äpardustest just uutmoodi retseptid välja kujunema;)
kasutage äädika asemel naturaalset sidruni mahla.malle.
VastaKustutaMa ise juba mitmendat aastat siin näpuga järge pidamas😍..... nii tore et kümme aastat vastu pannud see retsept ja kõik rahul. Lugesin praegu tähelepanelikult läbi su süldi õpetuse. Selgus et minu retsepist ja ema õpetatust ei erine see sugugi.... nii palju et olen hakanud terveid sibulaid sisse panema. See annab kerge pruunika tooni süldile , halli asemel👍
VastaKustutaOh kui tore! Mul on ka kõrvitsasalat ja sült iga aasta pühade ajal kohustuslikud!
KustutaTervete sibulate nipp on kaval ja olen kuulnud, et nii mõnigi seda kasutab, aga ma ise kuidagi ikka teen sülti vanamoodi harjumuspäraselt:D
Tänan, keetsin selle juhise järgi oma elu parma kõrvitsasalati :)
VastaKustutaNii tore kuulda:)!
KustutaPanin jaanuari algul kõrvitsa selle retsepti järgi purki ja tõesti väga maitsev tuli. Mulle maitses ja teistele ka. Mu esimene marineerimine õnnestus sinu retsepti järgi hästi. Aitäh, Ragne!
VastaKustutaKeedan oma viimast kõrvitsat praegu marinaadis. Ja usun, et tuleb jälle hea. Eelmine ports on kõik ära söödud. :)
Jaana
Seda on super tore kuulda! Aitäh tagasiside eest:)
KustutaOlen mitu aastat juba seda retsepti kasutanud ja alati õnnestub kõik suurepäraselt. Tegelikult kasutan ka sinu teisi retsepte.
VastaKustutaAitäh sulle!
Rõõm! Aitäh:)
Kustutasai jälle 4 kg purki pandud, kõik kiidavad! Aitäh!!!
VastaKustutaSuper tore kuulda:)
KustutaPanin just likku ja mõtlesin et kas seda salatit saab teha ka suhkruasendajaga, et oleks tervislikum? Või on just suhkur säilituses tähtis?
VastaKustutaEi, suhkruasendajaga ei soovita kindlasti seda kõrvitsasalatit teha:) Juba maitse kannatab ja säilimisel on ka suhkrul ikkagi oma roll mängida!
KustutaMitu purki ca muretsema peaks? Salvesti purkide suuruseid.
VastaKustutaKui kogus on sama, mis retseptis, siis 5-6 purki kindlasti. Ma ise teen alati suurema koguse ning ei oskagi nii täpselt öelda:)
KustutaVäga hea kõrvits tuleb, olen mitu aastat selle retsepti järgi teinud. Keedan vaid lühemalt, teen väga suure potiga, juba keema ajamine võtab aega. Aitäh!
VastaKustutaSeda on tore lugeda:)
KustutaMulle toodi ka eile kõrvits :) Katsetan järgi :)
VastaKustutaNo siis jään ootama tagasisidet, et kuidas asi õnnestus ning kuidas kõrvitsad meeldisid:)
KustutaMa tegin ka juba eelmine aasta selle retsepti järgi ja no väga väga hea tuli. Aitäh! Nüüd sain just kõrvitsa tükeldatud ja läheb uueks kõrvitsasalati tegemiseks
VastaKustutaNii tore. Mul selle aasta kõrvits juba selle retsepti järgi tehtud:)
KustutaAitäh, Ragne. Ükskõik millist eelkõige klassikalist retsepti otsima ma asun-ikka kõigepealt otsin Teie retsepte:)
VastaKustutaSuur rõõm seda kuulda! Aitäh:)
KustutaVäga maitsev salat (sain külapeal), kuid kui ise hakkasin tegema, siis marinaadist kahjuks küll ei jätkunud, et kõik kõrvitsad purgis kaetud oleks. Keetsin marinaadi juurde, aga ei tea, kas nii maitsev jääb. Ei oska öelda, miks ära auras, keetsin 5 peal (programme muidu kuni 9), vaikselt podises ning ca tund aega.
VastaKustutaMarinaadi võib julgelt juurde teha, see miskit paha ei tee. Mina teen seda juba täiesti tunde järgi:) Kas muidu läksid kõik kogused õigesti?
KustutaNeed suhkru kogused tunduvad alati nii suured🙈panin hetkel pool kogusest sisse ja juba tundub nii magus. Kas tõesti tuleb kõik ära panna ?
VastaKustutaAlati võib teha oma maitsemeelte kohaselt. Selle retsepti tulemusena jäävad kõrvitad täpselt sellised, nagu mina harjunud olen:) Aga muidugi võib alati katsetada ja proovida teistmoodi ;)
KustutaMinul nüüd ka kōrvitsategu käsil. Väga hea retsept, suur tänu. Tegin kahes potis ja ühte lisasin ebaküdoonia viilud. Järgmisel aastal lähevad kōik ebaküdooniaga, selline mōnus maitse nüanss tuli juurde.
VastaKustutaKui vahva! Ebaküdoonia kõlab hästi:)
KustutaSuper hea tuli, ainult suhkrut panin mina vähem.
VastaKustutaVäga tore:)
KustutaKui lisada vedelikku, mis tekkis ebaküdooniate suhkruga purgis seismisel, kas kellelgi kogemust, kuidas välja tuleb. kas taasub proovida?
VastaKustutaMinu isiklikult ei ole proovinud ja ei oska seda kommenteerida:)
KustutaTeen sama retsepti järgi juba teist aastat ja olen väga rahul.
VastaKustutaRõõm kuulda:)
Kustuta...mul on see retsept kasutuses olnud juba hirmuäratavalt pikka aega :)
KustutaKolisin eelmisel aastal Uus-Meremaale ja niiiii isutab kõrvitsasalati järgi, aga siin poest midagi sellist ei leia. Proovisin siis ise elus esimest korda teha :)
VastaKustutaLasin öö läbi vees ja äädikas istuda, aga krõmpsud ei jäänud, äkki keetsin üle. Maitse osas on veidi hapukam, kui olen harjunud, aga see võib muidugi ka kõrvitsasordist oleneda. Ära saab see purgitäis igal juhul söödud, aitäh! :D
Äädikavees leotamine garanteerib selle, et kõrvits lödiks ei lähe. Kui läks lödiks, siis pidi keetmisaeg ikka väga pikk olema? Või oli siis see sordist tingitud ehk?!? Hapukusega saad mängida nii, et lisad järgmisel korral siis äädikat vähem või hoopis suhkrut pisut rohkem! :)
KustutaSelle kõrvitsa keetmisega on selline lugu, et kõrvitsasorte on üle ilma ikka väga palju aretatud. Üks keeb kümne minutiga pudruks, teisele ei tee poolteist tundi ka veel midagi. Nii et katsetamise asi. Olen kõrvitsaid kasvatanud nüüd juba väga pikka aega, nii et räägin omast kogemusest :).
KustutaAga kõrvitsaretsept on väga hea...
Juhhuu, jälle kõrvitsaaeg käes :)
VastaKustuta