19. oktoober 2009

Jäätis, kõige kreemjam ja ahvatlevam

/Prindi retsept/

Viimased paar kuud leidub mul külmakapis alati jäätist, ikka seda kõige kreemjamat isetehtud hõrgutist – igakord erinevate täidistega. Siin on väike valik külm-maiuseid, mida kindlasti soovitan. Jäätise põhjaretseptiks ikka seesama hea, ilma spetsiaalse masinata valmiv hõrgutis, mida olen kasutanud ka mustsõstra-vaarikajäätise ja šokolaaditükkidega jäätise puhul. Algse 4 dl vahukoore asemel kasutan nüüd 6 dl (muudetud ka eelnevates jäätise retseptides), nii on jäätis parajalt mahe ning mis kõige parem - kogus suurem.


Jäätis Dumle-šokolaadiga
See on jäätis, mida maitses tunned Dumle šokolaadile äratuntavat iirise mekki. Soovitan kindlasti jätta maiusesse sisse ka mõningad suuremad tükid enda premeerimiseks. (pildil üleval vasakult esimene)

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima (suhkruga)
150 g Dumle šokolaadi

Kaeraküpsisetükkidega jäätis
See lisand meenutas maitselt mulle head ja lihtsa maitsega jäätist. Ei mingit uhkeldamist, täidiseks kõige kaerasemat nime kandvad küpsised. (pildil üleval vasakult teine)

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima (suhkruga)
175 g kaeraküpsiseid

Unustamatu maitsega Geisha-jäätis
Jah, see jäätis kuulub kindlasti auga minu lemmikjäätiste nimekirja etteotsa. Pähklikreemitäidisega veidike krõmpsuv šokolaad teeb sellest maiusest tõeliselt nauditava suutäie. (pildil alt vasakult esimene)

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima (suhkruga)
150 g Geisha šokolaadi

Kodu-tehtud jäätis ahvatlevate Domino küpsistega
Küpsis on üks kindel jäätiselisand, millega kunagi alt ei lähe. Kui kapinurgas konutab mõni avatud küpsisepakk, siis teatke, et kodutehtud vaniljejäätis ootab köögis kaaslasi, et külmkapis lõbusam külmuda oleks. (pildil alt vasakult teine)

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima (suhkruga)
175 g Domino küpsiseid

Kõikide eelpoolnimetatud jäätiste valmistamisviis:
Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Lisa peeneks hakitud soovitud meelepärane lisand ning sega kõik korralikult lusikaga läbi. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning külmuta 5-6 tundi.

108 kommentaari :

  1. Isuäratav. Ma ootan endiselt, millal mulle sügavkülma (marjade arvelt) jäätisele ruumi tekib :)

    VastaKustuta
  2. Mina jätsin spetsiaalselt karbile, kus külmutan jäätist, sügavkülma ruumi. Muidu see ka igasugu marju ja maitseaineid täis:)

    VastaKustuta
  3. Millise suurusega karbi sa jäätise jaoks võtsid ja muidugi milline karp oleks sobilik?Kas tavaline poe jäätise karp või nt tuppelware plastik karp(säilituskarp)?Olen nii vaimustuses sinu blogist,et tahaks kohe kõike proovida:)
    Tervitades,
    Geena

    VastaKustuta
  4. Ma teen korraga kahe erineva maitsega jäätist (tavaliselt siis poolitan vahustatud massi kaheks) Mahutan need ca liitristesse anumatesse. Anumaks olen kasutanud kõige tavalisemat säilitus-, kui ka poejäätise karpi, ühesõnaga, mis tavaliselt kätte juhtub.

    Maitsvat maiustamist Geena:)

    VastaKustuta
  5. Mul endiselt jäätised järgi proovimata. Ma pean end kokku võtma, sest sinu kirjeldus ja pildid sunnivad mind ;)

    VastaKustuta
  6. Loomulikult pead proovima. Arvestades meie üheaegset mõtteviisi kookide valmistamisel, siis ma täitsa imestan, et sa juba jäätist teinud ei ole:D

    Ma just panin sügavkülma valmima mangojäätise ja Marianne-kommi tükkidega jäätise...tõotab tulla magus õhtupoolik:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Ragne!

      Mul on hea meel sind sinu blogis tervitada. Uskumatu, juba 10 aastat oled meid selle retseptiga rõõmustanud :)
      Jäätise tegemine algab mul vist neljandat korda kui mitte arvestada kellegi teise õpetuse järgi tulnud magedat jääkamakat :)
      Jäätise jaoks piisab meie arvates 250g. pehmest pakist kondenspiimast.
      Aga kui palju Marianne komme või Marianne Crush 'i panna? Kommid võiks blenderis peeneks lasta, aga Crush? Kusjuures riivitud šokolaad on palju parem kui blenderis pulbrisarnaseks lastu.
      Hea oleks kui koduleht eraldi populaarsust näitaks soolase ja magusa kohta? Mul on siin veel palju avastada :)
      Paraku see populaarsus väga tõene ei ole sest mina näiteks kopeerin retseptid (loomulikult viitega) faili, et märkmeid teha. Nii, et blogi on populaarsem kui paistab.

      Kustuta
  7. Ma olen ka ammu mõelnud jäätist teha, aga olen tähele pannud,et enamus kasutavad jäätisemasinad ja sealt on tulnud ka umbusk ilma masinata tehtud jäätiste vastu. Aga sul tunduvad need pildid nii isuäratavad, et võtan siiski lähiajal kätte ennast ja proovin ka ära.

    VastaKustuta
  8. Oi Elis, loomulikult proovi ära, selle jäätise baasretsepti headuseks ongi see, et pole vaja segu kuumutada, pole vaja spetsiaalset masinat ning ilma masinata valmistamise puhul pole vaja külmumise ajal segu segamas käia. Plusse kui palju:)

    VastaKustuta
  9. Tere:)
    Mina panin just oma esimese jäätise sügavkülma õhtut ootama.
    Oi kuidas ootan,ma tõesti nii vaimustuses sinu retseptidest:)
    Parimat,
    Geena

    VastaKustuta
  10. Hakatuseks täname Sind fantastilise idee eest. Ka meie mugandus oli, et hakkasime lisama rohkem vahukoort(purgile piimale 600 ml koort)
    Aga meie avastus oli, et kondentspiima asemel panime sarnast kondentskohvi, see oli tõeline kreemjas cappucinojäätis. Kondentskakaoga on veel katsetamata, aga proovime ka selle järgi.
    Kaku pere tänab Sind Su ideede eest. Ja edu Sulle!

    VastaKustuta
  11. Geena - maitsvat jäätiseõhtut Sulle:) Mis täidisega jäätise valmistasid?

    Anonüümne - Ma pean ausalt tänama idee eest. Ma olen pikemat aega tahtnud teha kohvijäätist Vana Tallinna kreemlikööriga. AGa ma ei suutnud kuidagi välja mõelda, kuidas ma seda kohvi jäätisesse paigutaksin, ilma et tekiks jääkristallid. Aga kohvikondenspiim ongi lahendus! Tänud:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Üks variant on teha ka lahustuva kohviga ja teine selline, kus lased kohvil üleöö koore sees külmkapis seista ja kurnad pärast puru välja, siis peab olema jämedam presskannukohv.

      Kustuta
  12. Nii isuäratavad pildid ja kirjeldused, tahaks kohe maitsta :)Ise pole kunagi jäätist teinud.
    Kui ma neid retsepte nägin tuli mulle igasuguseid mõtteid millega võiks jäätist teha Miisu kommidega; kakaopulbriga; iirise ja pähklitükkidega; halvaaga; kamajahu ja šokolaadiga; krõbeda müsliga ...
    Ega sa ei tea kas kohukestetükkidega saaks jäätist teha ja kas peenelt riivitud porgandiga tuleks maitsev jäätis?

    VastaKustuta
  13. Miisu kommidega võib väga hea olla, ise tegin eelmine nädal lehmakommidega ning sai suuuurepärane.

    Kardan, et kohukestetükkidega tehes külmuvad kohupiimatükid liigselt ära. Porgandiga aga kindlasti tuleks selline teistsugune jäätis:)

    VastaKustuta
  14. tere!
    Väga maitsev jäätis selline siidine ütles minu abikaasa.Tegin algatuseks nn vanilje tavalise ilma lisanditeta kuna see meie lemmik siiani olnud.Aga kuna jäätis läks nagu tühja kaevu teen varsti uue ja siis teen erinevaid tahan proovida dumle ja mingi karamelliga.Mulle jubedalt meeldis kunagi Tomi karamelli jäätis seda enam ei toodeta tahaks ise midagi sellist saavutada:)
    Tervitades,
    Geena

    VastaKustuta
  15. Veel üks maitsesoovitus: 1 liiter jäätis segada ca 100g murendatud sinihallitusjuustuga ja umbes peotäie purustatud soolatud pistaatsiapähklitega. Endal järeleproovitud - soovitan!

    VastaKustuta
  16. Geena- mul hea meel et maitses:)

    Anonüümne - Ohh...sellise maitsekoosluse peale jäätises ise ei tulekski, aga kui soovitatakse, siis pean järgmine kord proovima. Aitäh! Mul juba neid lisandeid, mida kõike tahan jäätisesse lisada niipalju. Varsti tundub et kõigi lisandite katsetamiseks pean terve sügavkülma jäätist valmis meisterdama:)

    VastaKustuta
  17. Ühes kommentaaris kirjutasid, et valmistasid mangojäätist ja marianne kommidega jäätist. Kuidas maitsesid? Kas neid pilte ja retsepte näeb varsti blogis ka?
    Jõudu kokkamisel ja maiustamisel! :)

    VastaKustuta
  18. Nii. Ma kolmapäeval seda jäätist Ragne juures sõin ja lubasin, et proovin, kas endal ka välja tuleb. Kohe hakkan tegema, sest homme ei jõua muidu kõike valmis enne külalisi. Soolast jäätist peaks soovitama sõbrannale, kes jäätist üldse ei söö, aga tema lemmikuks oli kunagi tomatijäätis. Kui keegi oskab pakkuda soolaseid jäätiselisandeid (lisaks sinihallitusjuustule) siis andke tulla!

    danke schön.

    P.S. ma ise hakkan kohe tegema kirsside ja kirsilikööriga.

    VastaKustuta
  19. Kokkamas - mangojäätis ei tulnud kahjuks selline nagu ootasin - jäid sisse kerged äratuntavad jääkristallid, mis mind isiklikult häirisid.
    Marianne kommidega jäätis tuli aga seevastu super-super-super. Purustasin kommid üsna purutaoliseks. Marianne kommi jäätisest ei ole ma ausalt öeldes pilti teinud, kuigi olen vist ca 3-4 korda selle lisandiga teinud... aga piparmündi sõpradele soovitan:)

    VastaKustuta
  20. fagira - ma loodan, et külalistele maitseb:)muidugi kellele ei saakski maitsata kirsilikööri ja kirsi lisandiga? Igastahes minu suvel proovitud rummi ja kirsi jäätis oli küll hea.
    Issake, ei kujuta ettegi, kuidas tomatijäätis maitseb?! Soolaseid lisandeid ise pakkuda hetkel ei oska. Aga ehk keegi oskab põnevaid ideid siia kirja panna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tomatijäätis oli kunagi ka minu lemmik ja oli väga hea. Kahju, et enam ei toodeta. Kodus vist seda valmistada ei saa. Aga ise eelistan siiski jäätisemasinaga tehtud jäätist, kuigi tore, et ka ilma saab.

      Kustuta
  21. Soovitan proovida halvaaga - tegin ja välja tuli väga maitsev. Muidugi kohutavalt magus, aga siiski super:)

    VastaKustuta
  22. Halvaa sõber ma olen, nii et ma arvan et mulle see maitseks:)

    VastaKustuta
  23. Mina panin oma elukaaslase jäätist tegema! Imelihtne ja kiire ning tulemus lausa fantastiline. Kasutasime Dumle shokolaadi, järgmiseks tuleb kindlasti midagi küpsistega! Ostsime juurde veel vahvlittuutud ning tõepoolest kodutehtud on kordi parem kui uhked poe omad! Suured tänud selle vahva blogi eest! Kuulub minu lemmikute hulka :)

    Leila

    VastaKustuta
  24. Jah, uskumatu, mida kõike ise kodus teha saab! :-)Proovisin kondenspiima tegemise ära ja nüüd tegin jäätise Domino küpsistega, väga hea sai.
    Tänud retspti eest!
    :-)
    Eva

    VastaKustuta
  25. paln-palun:) Küpsise lisandiga jäätis on üks minu lemmikuid (soovitan ka proovida koorelikööri ja küpsise jäätist, mis mul siin blogis üleval). Lisaks, mul varuks veel üks põnev ja veidi teistduguse lisandiga jäätis, mille see nädal püüan blogisse postitada:)

    VastaKustuta
  26. Nüüd ka jäätisetegu tehtud. Üks ports tuli Domino küpsistega (lastele), teine valgehallistusjuustu ja kreeka pähklitega (täiskasvanutele). Kuna minu lemmikmagustoit on soolase ja magusa kooslus, kus mõlemad maitsed on siiski selgelt eristatavad, siis oli see ka mu lemmikjäätis. Juust oli 31%-line ja läks sügavas väga kõvaks. Õnneks mitte jäässe, aga ikka väga kõvaks. Järgmine kord katsetan mingi 50pluss %.
    Soovitan :) Tuli välja tõeliselt maitsev ja söödi kõik ära.

    VastaKustuta
  27. oh, juudas, mis katsetus, ega minagi tegelikult soolase-magusa kooslusest ära ei ütle, ainult mees on see kes siis streigib:)

    VastaKustuta
  28. Eilsest alates jään ise jäätist tegema!

    Siit saab ikka väga häid ideid.

    Tervitades,
    Karutiina

    VastaKustuta
  29. Seda on küll rõõm kuulda, et olen suutnud Sind kodu-tehtud jäätiseusku pöörata;)

    VastaKustuta
  30. Natuke tobe küsimus võibolla, aga sul on kirjas et purk kondenspiima, aga kas see peaks olema suhkruga või suhkruta. Lihtsalt et ei loe seda kuskilt välja.

    VastaKustuta
  31. ikka suhkruga:) püüan edaspidi jäätiseretseptidele selle märke juurde panna:)

    VastaKustuta
  32. Kas isetehtud SUHKRUTA kondenspiim oleks ka jäätistes kasutatav ja söömiskõlblik?

    VastaKustuta
  33. Ise pole proovinud, mulle oleks aga nagu meelde jäänud, et keegi kasutas seda ning tulemus jäi hirmus lurr:)

    VastaKustuta
  34. Proovisin just kah samade kogustega, pool Dumle ja pool Geisha šokolaadiga. Imehea ja koorene! Kindlasti jätkan katsetustega. :) Ainult et kondenspiima võiks isegi vähem olla (või koort rohkem), vähemalt tundus kraadi võrra liiga magus.

    VastaKustuta
  35. Algselt tegin jäätis 4 dl vahukoorega, vat see oli magus:) Aga loomulikult võib vahukoore kogust veelgi suurendada - jäätist siis ju ka rohkem!

    VastaKustuta
  36. Ragne, kas Sa rabarberiga oled üritanud jäätist teha? Või keegi teine? Praeguse täieliku rabarberiuputuse puhul tahaks isegi proovida, aga kas rabarberi peaks sel juhul siis nt enne kuumutama ja laskma maha jahtuda või keetma moosiks ja siis lisama?

    VastaKustuta
  37. Niipalju kui mina olen rabarberijäätisega tutvust teinud, siis olen aru saanud, et selleks on kaks võimalust:
    1. Valmistada paks kompott (täiesti maha jahutada pole vaja)
    2. Valmistada jäätis ahjus röstitud rabarberist, mis on enne jäätisesse minekut kahvliga puruks tehtud.
    (ahjus röstitud rabarber,L pane rabarberijupid ahjuplaadile raputa peale suhkrut ja kaneeli ning küpseta).

    VastaKustuta
  38. Tänud. Proovin järgmisel nädalal ära selle triki.

    VastaKustuta
  39. Sain ka lõpuks tehtud:), tegin koguse pooleks- ühe osa tegin Domino küpsistega ja teise osa lehmakommide ja vana tallinna likööriga, mõlemad olid supper head:)

    VastaKustuta
  40. minul just täna rändas jäätisemass külma, lisandiks seekord nutella šokolaadikreem:)

    VastaKustuta
  41. mmmmmm see võib hea olla, ise mõtlesin järgmine kord amaretto likööri kasutada, aga hoian ennast ikka tagasi arvestades seda, et praegu ju ikkagi suvi ja ei saa lubada endale karpide viisi jäätise tarbimist:D

    VastaKustuta
  42. Kasutasin just eile amarettot banaanide marineerimiseks.

    PS suvi juba kohe poole peal, nii et tuleb talveks jõudu koguma hakata:)

    VastaKustuta
  43. tere, ei saa end tagasi hoida tomati-maasikajäätise kirjeldamisega, aga see ei ole nüüd soolane vaid siiski täitsa magus. Tomatitest tuleb kasutada kõige happelisemaid sorte või lisada ise sidrunit v. laimi. See jäätis oli müügil Betty(vist sai valesti kirjapilt) sarjast, tootjak lätlased, kes oma tehase Premiale maha müüsid. Sarnase maitsega oli ka rabarberi-maasikajäätis. Mõlemad ainsad PÄRISELT hapukad hästi kerged jäätised hapusõpradele. Kumbagi jäätist pole kahjuks enam mitu aastat toodetud. Nüüdsed rabarberijäätised on tehtud vist kujutletavast rabarbeist:)

    VastaKustuta
  44. Sellised kiikusga jäätised on nii mõnusad, mind valdab alati ootusärevus, et mis ma nüüd jälle kokku olen keeranud:)

    VastaKustuta
  45. Tahtsin ka Dumle kommidega jäätist teha...läksin poodi ja seal polnud tavalist kondenspiima..ostsin siis kakaokondenspiima..ja see jäätis tuli üliiiiiihea.:) Mees ütles, et tema pole paremat šokolaadijäätist saanudki.. mm:)

    VastaKustuta
  46. Nägin Sinu retsepte juba mõni päev tagasi, kuid siis kahtlesin tegemises. Nüüd sattusin uuesti selle lehe peale ja enam ei suutnud vastu panna. Käisin poes ja ostsin piima ja koore ära. Proovin maasikatoormoosiga seda. Väga metsa vast keerata ei saa:D Hetkel on moos mikrolaineahjus sulamas ja siis saangi tegema hakata.
    Kunagi proovin ka kindlasti mõnda Sinu retsepti, näiteks kit-kat küpsisega tundub ahvatlev.
    Aitäh nende imemaitsvate retseptide eest!:)

    VastaKustuta
  47. Palun-palun:) Igaks juhuks hoiatan, et toormoosiga valmistades lähevad need toormoosikohad veidi jäiseks. Isiklikult soovitan selle retsepti puhul (kondenspiim+vahukoor) kasutada sellist lisandit, mis vett ei sisalda (kommid, küpsised, maapähklivõi, pähklid vms)

    VastaKustuta
  48. Mina see eelmine maasikamoosiga.
    Hetkel olnud külmas natukene üle 4 tunni, aga pole märki ka, et ta jäätiseks minema hakkaks. On ikka nagu kreem, lihtsalt külm. Kui Sinu pilte ja minu jäätist vaadata, siis Sinul jäätis, minul mingi kreem lihtsalt.
    Oskad ehk öelda, milles võib probleem seisneda? Ehk sai koort liiga palju?

    VastaKustuta
  49. Kui panid koguseid täpselt nii nagu retsepti kirjas (1 purk kondenspiima/6 dl rõõska koort 35%) ning koor oli tugevaks vahustatud enne kondenspiima lisamist, siis peaks segu ilusti külmuma. Kas segasid moosi täiesti massi sisse ära?

    Ise arvan, et asi sügavkülmas, need ju erineva külmusega. Toon näite: üks ja sama kogus jäätist külmub minu külmikus ca 5 tunniga, oma ema juures peab jäätis enne täielikku valmissaamist aga terveks ööks külma jääma.

    Ühesõnaga oota hommikuni, arvan, et siis on jäätis valmis:)

    VastaKustuta
  50. Jah, vahustasn vahukoore täiesti ära ning siis alles lisasn kondenspiima ja vahustasn veel. Ja moosi lisasin kogumassi ikka jah. See võikarp, niipalju siis.
    Aga jah, üks sügavkülm on liiga jahe, oleks pidanud teise panema. Õhtuks oli õlemine osa ikka veel plödi, aga alumine osa oli jäätis, siis mõistsingi, et jama on. Ehk oli asi ka selles, et mul oli karbil kaas peal?
    Igatahes, jätsin hommikuni sügavkülma ja opsti, oligi jäätis valmis:P Ja tean, et seda teen ma kindlasti veel!:)

    VastaKustuta
  51. Huvitav, kas moos segusse segatuna jääkristalle ei tekitanud?

    Aga tore, et ikka välja tuli:)

    VastaKustuta
  52. Mina küll midagi aru ei saanud, et oleks mingid kristallid tekitanud:)
    Moos oli suhteliselt kuiv ja paks ning seda kreemikogust oli ka ikka korralikult:D Natukene rohkem ehk, kui oleks pidanud. Kuid Sinu komentaaris lugesin, et vahukoort võib alati rohkem olla:)

    VastaKustuta
  53. Siis on tore, kui kristalle ei jäänud. Mina tegin täna just ühele toiduüritusele isevalmistatud jäätist. Kuna serveerisin juurde kirsi-kaneelirulle, siis jäätise valmistasin ilma lisanditeta ehk siis valmistasin tavalise vanillijäätise. Maitsev:) Kasutasin Seda uut kilepakendis kondenspiimam, kus sees vaid 300 g kondenspiima, aga sobis hästi 6 dl vahukoorega. Vahukoore kogusega võib mängida, olenevalt sellest kui magusat jäätist soovid. Loomulikult peab arvestama ka sellega, kas lisandid on magusad või mitte.

    VastaKustuta
  54. Tegin ka täna siis peale pikka plaanimist jäätist, sinu retsepti järgi tehtud kondenspiimaga (erinevuseks vaid rafineerimata suhkru kasutamine).
    Esimene jäätis tuli nii hea, et tahtis juba enne külma panekut otsa saada. Tavaline šokolaaditükkidega oli see.
    Teiseks tahtsin aga valmistada piparmündijäätist. Kuna sinu blogist retsepti ei leidnud, siis otsisin toidutarest. Vastus oli selline: "Piparmündijäätiseks hauta piparmündilehti 1 tund äsja keema läinud 35% koores. Sõelu lehed välja, et piparmündi maitse jäätises liiga intensiivne ja n-ö värskendavalt hambapastane ei jääks. Vahusta koor, sega see 400g kondenspiimaga ning aseta sügavkülmikusse. Soovi korral lisa ka hakitud šokolaadi." Tee mis tahad, koort ei saa ju tund aega hautada piparmünilehtedega? Juba 15min möödudes kõrbes kõik põhja ja laar oli täitsa nässus. On sinul ehk kogemust piparmündijäätisega?

    Väga murelik Aet

    VastaKustuta
  55. Lehti hautades tekivad sellesse, ilma masinata valmistatud jäätiseretsepti kohe kindlasti jääkristallid sisse. Kusjuures mina olen teinud piparmündi jäätist nii, et piparmündilehed hakin hästi-hästi peeneks ning siis segan koos tumeda šokolaaditükkidega .

    Tuli kohe isu peale:)

    VastaKustuta
  56. Tere, Ragne!

    On siiralt hea meel, et leidsin vahva lehe, mis mind tõeliselt inspireeris kokkama-katsetama.
    Tegin jäätise kit-kati ja daimiga. Maitse oli päris hea,kuid tekkis paar küsimust.

    Kas kellelgi on veel jäänud jäätis justkui rasvane (selles mõttes, et lusikas jäi rasvane, võine) söömisel?
    Ja teine asi, et kui külmunud jäätist üritasin sööjatele portsjoneid jagada, polnud jäätis kreemjas, vaid pude, lusikaga ei saanud palli ültse teha. Veidi sulanult oli asi veidi parem.

    Toimisin kõik retsepti järgi, kondentspiima tegin ise, õnnestus ka see, suhkrut panin 1L=150g suhkrut.

    Põnevaid ideevälgatusi ka edaspidiseks!

    VastaKustuta
  57. Tere-tere,

    Kusjuures mõned on kurtnud, et see kogu mass tuleb võine. Põhjus on aga selles, et vahukooremassi on liigselt vahustatud.

    See, et lõpptulemus pude jääb kuulen esimest korda. Milliseid lisandeid Sa kasutasid? Äkki oli see lisandite süü?

    Millegipärast arvan, et kaks probleemi süüdi liigses vahustamises.

    Soovitan kindlasti uuesti proovida, see jäätis väärib katsetamist;)

    VastaKustuta
  58. Tere,

    ja aitäh vastuse eest, ka minu esimene katsetus jäi võine - sööjad küll kiitsid taevani, aga ma ise polnud rahul ja just seda arvasingi, et vahukoor sai suts liiga vahtu. Tänan kahtlusi kinnitamast ja julgustamast uuesti proovima. Ma tahaks aga purgi kondenspiima peale - jah, ma pole jõudnud veel ise piima tegema hakata ;) - panna kogunisti 800 ml koort, 600-ga jäi segu hirmus magus.

    VastaKustuta
  59. Magususest niipalju, et paar päeva tagasi tegin jäätist - kasutasin aga seda 300g grammist kilepakendis kondenspiima (see eesti toode) ja siis 6 dl 35% rõõska koort. Nii tuli väga hää, arvestades, et veidi kondenspiimast niisama prooviks kõhtu läks:)

    VastaKustuta
  60. See on ju kondenspiima õnnelik saatus - enne söögi sisse panemist ikka osalt kõhtu kaduda, see on loomulik kadu ja käib asja juurde ju ;)

    VastaKustuta
  61. Suurepärane jäätis tõesti. :) Aga kuidas arvutada, kui palju see kaloreid sisaldab?

    VastaKustuta
  62. Anna - mina kaloreid kokku ei arvutaks:D Aga loe kokku palju kaloreid sisaldab 3 pakki vahukoort ja purk kondenspiima.:):

    VastaKustuta
  63. Kui teha jäätis 6 dl vahukoore ja 300 g kondenspiimaga ning ilma lisanditeta ning see kogus jagada 10ks portsuks, siis annab üks ports umbes 303 kalorit (pluss lisandid) - nii, et polegi kõige hullem :). Arvutamisel oli abiks ampser.ee

    VastaKustuta
  64. Tere! Tekkis küsimus kas Barbaara Lohe või sügimari on jäätisetegu uuesti katsetanud? Nimelt mul sama probleem. Aga ma tegin jäätist toidutare retsepti järgi kus oli vaja vahukoor vahustada ning maasikad sisse panna ja sügavkülma. Seejärel tunni aja pärast seda vahustada ning edaspidi iga poole tunni tagant ja niimoodi kuskil 4-5korda. Olin väga õhinas, suur-suur jäätisesõber nagu ma olen, ja sain suure pettumuse osaliseks kui jäätis oli kõva, jääkristalle täis,samuti pude ning suulagi ja lusikas jäid mõlemad väga rasvaseks. Nüüd ei julgegi uuesti proovida, kuna kardan jälle seda rasvast suulage saada. :(

    VastaKustuta
  65. Maasikad tekitavad jääkristalle, soovitav oleks proovida sellist lisandit, mis mahla väga palju ei sisalda.

    Kardangi, et seekord oli põhjus selles, et maasikad olid liiga vesised ning segamise tõttu jaotus mahl kogu jäätisesse, mis tekitaski kõva jääkristallidega jäätist:)

    KIndlasti proovi uuesti;)

    VastaKustuta
  66. Nii, mina jälle... see Anonüümne kes viimati postitas kommentaari. Katsetasin siis täna uuesti, sinu antud retsepti järgi. Ei julgend suurt kogust teha seega tegin 6dl vahukoorest ja 300g kondenspiimast jäätisemassi ning jagasin kolmeks. sügavkülma sai siis maapähklivõiga jäätis, kookoshelvestega jäätis ning Geisha šokolaadiga jäätis. Ja noh, kärsitu nagu ma olen, käisin juba mekkimas... ning SUPER NOH! :) Jäätises pole ei jääkristalle ning lusikas ja suulagi jäävad ilma rasvakihita!Olen niiiiii õnnelik. Kuid proovin mingipäev teha maasikajäätist siis sedamoodi, et ei sega maasikatäidist ühtlaselt jäätise sisse vaid siiruviiruliselt ;) Suur-suur aitäh sulle super retseptide eest!;)

    VastaKustuta
  67. Seda on küll hea kuulda:) Jäätisepäevad alaku:)

    VastaKustuta
  68. Veel üks väga hea jäätis on Hansa mandlitega. Ma ise ei ole raatsinud neid osta, olen internetis leiduva retsepti järgi teinud väikeseks hakitud mandlitega. Vahel olen ka veidi iirisekomme lisanud. Tulemus tuleb ülimaitsev, soovitan kõigile!

    VastaKustuta
  69. Aitäh hea idee eest, Hansa mandlitega võib lõpptulemus tõesti väga maitsev olla. Kui osta neid ei tihka, siis soovitan neid ise teha - imelihtsad:) http://kokkama.blogspot.com/2008/07/magusad-rstitud-mandlid.html

    VastaKustuta
  70. kui massi segada ei ole vaja, nagu enne mainisid, siis miks mul on alati kondenspiima segu jäänud karbi põhja? kuigi olen seganud iga 30 min tagant esimesel paaril tunnil

    VastaKustuta
  71. Üldiselt kondenspiima alla ei tohiks valguda väga palju. Ehk ei ole sa eelnevalt kondenspiima korralikult vahukoore sisse seganud? Või siis vahukoor on liiga vähe vahustatud olnud (samas ei tohiks liiga palju vahustada).

    VastaKustuta
  72. Ragne, mitu gr voi ml on retseptis olev kondenpiim? Kuna ei ela Eestis, aga tahaks katsetada Sinu toredat jaatise retsepti, siis kusin igaks juhuks jargi. Meil vaga erinevad suurused. Kas maletan oigesti, et Eestis oli 400 gr-ne see purk? Aitah!

    VastaKustuta
  73. kondenspiim on 400g , kuigi viimasel ajal olen kondenspiimakogust vähendanud ning kasutanud ca 300 g kondenspiima. Edu:)

    VastaKustuta
  74. Tahaks sellist hapukamat jäätist. Rabarbriga olen proovinud, nüüd sooviks midagi sidruniga. Kas õnnestuks, kui lisaks jäätisemassile sidrunivõiet? Või rikuks see või, mis on võidele lisatud, asja ära? Mis Sa arvad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sidrunivõie tekitab jäätisesse siiski kergeid jääkristalle. Ma neid üldiselt ei salli ning seetõttu ma seda võiet ei kasutaks. Ehk riivid lihtsalt rohkelt sidrunikoort jäätisesse?

      Teine variant on teha sidrunisorbetti:)

      Kustuta
  75. Kust saab osta sügavkülma anumat?? Ja milline see välja näeb???

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul on selleks kaanega suletav suurem säilituskarp (plastmassist). Leiab poodidest kodutarvete osakonnast:)

      Kustuta
  76. Tere Ragne!

    kas Sa oled teinud jäätist halvaatükkidega? Mis Sa arvad, kuidas õnnestub? Kas halvaa jääb liiga kõva?

    Mariana

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere-tere,

      Ja, loomulikult olen ning jääb väga maitsev. Murenda halvaa väikseks pudiks ning sega jäätisemassi. Liiga kõvad halvaatükid ei jää:)

      Tervitan,
      Ragne

      Kustuta
  77. Tere. Lugesin kuskilt,et soovitati segada vahukoor ja kondentspiim koos vahtu. Siis ei pidavat olema ohtu,et kond.pim vajuks põhja või ei seguneks korralikult. Kas tulemus oleks sama kui eraldi segades?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas mõtled, et rõõsk koor kondenspiimaga vahustada? Sellisel juhul rõõsk koor soovitult vahtu ju ei lähe. Pigem ikka soovitan rõõsk koor eelnevalt vahustada ning siis korralikult kondenspiim juurde segada.

      Kustuta
  78. Jah koor ja kondentspiim koos. Nii oli kirjas. Aga olen siiani ikkagi eraldi teinud.

    VastaKustuta
  79. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  80. Kas keegi on proovinud ka pruuni jäätist teha, st kakaod või sulatatud šokolaadi sisse segada? Tahaks katsetada, aga kui kellelgi on kogemust, siis õpiksin pigems sellest. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sulatatud šokolaadiga ei ole proovinud, küll aga olen teinud jäätist naturaalse kakaopulbriga. Pean ütlema, et väga mõnus jäi. Kuna kakaopulber ei ole magus, siis tõmbab see maha jäätise liigse magususe. Lõpptulemusena on selline mahe šokolaadijäätis:)

      Kustuta
    2. Kõlab hästi! Proovin kindlasti järele. Eile tehtud šokolaaditükkidega jäätis oli täiesti naelapea pihta, nii et aitäh retsepti eest. ;)

      Kustuta
  81. Miks mu jäätis kivikõva tuli:(

    VastaKustuta
  82. Proovisin ka selle retsepti ära, tõesti super! Mu väike poja ka kiitis, et palju parem kui poejäätis ja kuna ta ise oli ka abiline, siis olime mõlemad uhked tulemuse üle:)
    Täidiseks kasutasime Geisha shokolaadi ja valget shokolaadi pooleks. Kuna poiske tahtis banaanimaitselist, siis tulin mõttele, et prooviks hästi pulbriks tehtud Selga banaanimaitselist küpsist sisse panna. Toimis. Kogu selle koguse peale panin ainult kaks küpsist ja tulemuseks jäi täpselt õige banaanihõnguline aga teisi maitseid mitte varjutav jäätis.
    Kuigi mul tuli kõik õigesti välja, siis ikka muretsesin, et kas peale kondenspiima lisamist ta peabki tagasi vedelemaks massiks minema? Kartsin vahukoort võiks ajada, niiet niipalju ei vahustanud, et potist välja ei kuku, aga suht lähedale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, lastele on see jäätis tõesti meeltmööda. Ja eriti veel siis, kui pisikesed abilised saavad ka ise valmistamisel kaasa aidata. Geisha šokolaad lisandina oli hea valik - üks minu lemmikuid. See banaanimaitse tekitamise trikk on ka kaval, jätan meelde:)

      Kustuta
  83. Ragne,
    Kui rasvane ja kaloririkas on isetehtud jäätis võrreldes poe koorejäätistega?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna selle jäätise üheks komponendiks on vahukoor (35%), siis on see ikka oluliselt rasvasem, kui poes müüdavad jäätised. Näiteks on Regatt jäätises 10% rasva. Samas on kodune jäätis vaba igasugustest lisaainetest, mis on minu jaoks olulisem:)

      Kustuta
  84. See superhea jäätis sai ka eile ära proovitud. Tegime Daim šokolaadi tükkidega. Väga heaaa :-)

    VastaKustuta
  85. Tere, tere. Ma ei ole mingi eriline jäätisesõber juba pikka aega (lihtsalt jäätistel pole enam seda "vana head" maitset), aga sinu jäätisereptseti lugedes tekkis kohe isu ja proovisin ära ka. Väga maitsev tuli. Nagu vanasti 😊 Aga kas oskad õpetada kuidas head karamellijäätist teha? Tänan juba ette.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen nö karamellijäätist teinud nii, et kasutan tavalise kondenspiima asemel keedetud kondenspiima. Mõned lehmakommi tükid ka sisse ja täitsa mõnud maius valmis:)

      Kustuta
  86. Kas kellelgi on ka soovitusi, kuidas nt kookosjäätist teha selle baasil? Kas piisab ainult helveste lisamisest või peaks poolitama kookospiimaga vms? Ise olen teinud siiani mini vahukommidega ja seda varianti on kiidetud enim :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen teinud:) Retsept ka siinsamas blogis olemas: http://www.kokkama.ee/2009/12/jaatis-maitserohke-kookoshelbega.html

      Kui soovid aga veelgi tugevamat kookosmaitset, siis tegelikult soovitan röstitud kookoshelbeid vahukoores veel vähemalt 6 tundi leotada ning siis alles vahukoor vahustada;)

      Kustuta
  87. Ma tegin täna esimest korda ise jäätist. Lisandiks kasutasin maasika siirupit. Segasin küll ilusti jäätise sekka, aga kui sööma hakkasin, siis enamik maasikasiirupist oli karbipõhjas :/ Ei tea, mida valesti tegin?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Millalcsa siirupi lisasid? Kas soovisid seda triipudena sisse jätta? Tõenäoliselt oleks olnud vaja pisut rohkem segamist:)

      Kustuta
  88. Olen nüüdseks mitu korda üritanud jäätist teha ja millegipärast ei tule välja.. :( tulen selline võikjas asi hoopis, mis kahjuks iga kord kohvi sisse minema peab sest süüa ei kõlba. Ei saa aru mis valesti läheb..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Millega Sa vahukoort vahustad? Lisaks kui palju sa seda vahustad. Väga tugevaks ei tohi vahustada, sest nii ongi lõpptulemus selline võine. Vahukoor peab enne kondenspiimaha segamist olema pehme:)

      Kustuta
  89. Kas kondenspiima asemel vóib kasutada ka keedetud kondenspiima?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka võib. Nii tuleb selline karamelline kondenspiim! Aga sellisel juhul soovitan vahukoore kogust ehk pisut suurendada või siis vähendada keedetud kondenspiimakogust, kuna viimane on oluliselt paksema tekstuuriga:)

      Kustuta
  90. Rumal küsimus, aga kas jäätisel peabki jääma vahukoore järelmaitse, nö kurgulakke kinni või on asi selles, et vahustasin liiga palju?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub, et vahukoort vahustati liiga palju;) Siis juhtub nii, et jäätisele jääb selline raskem tekstuur!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails