3. juuli 2009

Pisikesed lihapirukad

/Prindi retsept/

Mul peab alati külmkapis leiduma pakike pärmi. Hea on ju suvalisel ajal valmistada suupistepulgakesi, pärmitainapannkooke või muid magusaid/soolaseid pärmitainast küpsetisi. Ammu ammu blogisin ma pelmeenivormidega valmistatud lihapirukatest. Pelmeenivormi puudumisel on aga üheks võimaluseks valmistada niisugusi, äärtest natuke lahtiseid pirukaid. Kusjuures viimasel ajal olengi just selle tehnika peale üle läinud. Need nö ühe ampsu pirukad kaovad laualt välgukiirusel. Eriti head on need laste sünnipäevalaual.


25 g pärmi
3 dl vett
5 tl suhkrut
1,5 tl soola
ca 8 dl jahu
4 sl õli

Täidis:
0,5 dl riisi (keetmata kogus)
200 g hakkliha
0,5 muna
hakklihamaitseainet
soola, pipart

Peale määrimiseks:
0,5 muna

Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa sool ja järelejäänud 2 tl suhkrut, sega korraks. Vala hulka jahu ning sõtku tainast korralikult. Kõige lõpuks lisa tainale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis tainale puista peale kergelt jahu, kata rätikuga ning jäta tainas kerkima umbes pooleks tunniks.

Täidise jaoks keeda riis pehmeks. Keeda ka hakkliha kergelt läbi, kuni roosaka värvuse kadumiseni (keedetuna jääb hakkliha mahlasem). Sega kokku keedetud riis ja hakkliha, lisa hulka muna ning maitsesta.

Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks. Aseta pikkitainast äärele täidist ning keera rulli vorstiks niipalju, et täidis peituks tainasse. Lõika noaga tainaäär katki ning korda sama tegevust seni, kuni tainas ja täidis otsa saavad. Meisterdatud vorstid lõika umbes 2 cm laiusteks juppideks ning aseta ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 175 kraadises ahjus seni, kuni pirukad on pealt kuldsed.


25 kommentaari :

  1. Vot neid sööks küll isuga, kui on laula...valmis juba. Nednega nii palju janti, et ise ei viitsi seda tööd ettegi vötta!

    VastaKustuta
  2. Ei ole võimalik! Ma alles tegin neid väikeseid pirukaid (täna lisasin lõpuks blogisse) ja nende soojade ilmadega sai päris mitu korda külmasuppi tehtud. Me lihtsalt teeme nii sarnaseid asju peaaegu üheaegselt. Ma pakun välja, et maasikatorti tegid kah alles hiljuti või siis kringlit :))

    VastaKustuta
  3. Mardikas - mida sagedamini neid teen, seda lihtsamini nad valmis saavad:)

    Vifka - ju see on see blogijate mõttejõud:) Maasikatorti veel see aasta teinud pole, kuid üks tordike lähiajal valmistamisel küll. See-eest sai aga üleeile tehtud maasikakooki:)

    VastaKustuta
  4. Piilun siia blogisse päris tihti ja leidsingi jälle mõnusa lihapiruka retsepti aga tahtsin küsida, mida tähendab täidises see 0,5 muna, kas jutt käib kõvaks keedetud munast?
    Tänud.

    VastaKustuta
  5. Tere- tere anonüümne:)

    Tegemist on keetmata munaga (hakkliha sidumiseks). Teine pool keetmata munast läheb pirukate määrimiseks, et need ikka ilusad kuldsed tuleksid;) Nii saab ilusti täpselt ühe muna pirukate tegemisel ära kasutada. Muidu jama kui pool vedelat muna jääb lihtsalt külmkappi seisma.

    VastaKustuta
  6. Oi kui nunnukesed ja ahvatlevad! Mõtlen kogu aeg, et sellised head suvel kaasavõtmise suupisted, aga nagu pole jõudnud nii kaugele...

    VastaKustuta
  7. hea mõtte sain siit , teen alati pitsatainast rohkem ja täidist ka , sellest teen pitsarulle, kuid nii on veelgi lihtsam teha, riisiga või ilma:)

    VastaKustuta
  8. Minul tuleb päris tihti meelega pärmitainast rohkem, et siis ettekäändega pirukaid teha:)

    VastaKustuta
  9. Tere! Mitu pirukat sellest kogusest umbes tuleb? Siis tean, kas teha äkki topelt kogus...

    VastaKustuta
  10. Helen saatsin vastuse sulle ka meilile. Nii umbes 40 tükki.... või siis 2 ahjuplaaditäit:)

    VastaKustuta
  11. Helen - Võtsin just ahjust need pirukad välja ja lugesin kokku - täpselt 43 tükki tuli!

    VastaKustuta
  12. Mismõttes hakkliha keeta? Vähese vee sees pannil?

    VastaKustuta
  13. Mina panen hakkliha potti keevasse vette ning keedan seni kuni roosaka värvuse kadumiseni. See ei võta väga kaua aega.

    VastaKustuta
  14. Tegi selle retsepti järgi, aga kahjuks tainas ei kerkinud. :/

    VastaKustuta
  15. Pärmitainas võib kohati olla pirtsakas. Näiteks temperatuur kerkimisel, küllaldane sõtkumine on ünnestumisel üliolulised. Püüan millalgi panna ka kirja blogisse postituse: Hea pärmitaina ünnestumisest.

    Kas tegid pärmitainast esmakordselt?

    VastaKustuta
  16. Olen neid lihapirukaid laste nõudmisel nüüd kümneid kordi teinud. Eile oli aga vaja üks riisi ülejääk ära kasutada, hakkliha polnud ja siis tegin hoopis sellise täidise: keedetud riis, peeneks hakitud suitsuseapõsk, 2 keedetud muna, ja natuke hakitud kalkuniprae jääke. Pool muna neid siduma ikka ka. Ja ma ütleks, et see tuli VEEL parem. Põhimõtteliselt riisi-muna-peekonipirukad. Kogu laari sõid ära 4 last, 1 beebi ja 1 täiskasvanu... Umbes 10 minutiga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. oh juudas, ma olen kindel, et see oli ülimalt hea. Nii mõnusa täidisega ei saagi teisiti:)

      Kustuta
  17. Nii maitsvad pirukad tulid. Ma kusjuures ales nüüd avastasin selle retsepti siin, kuigi olen juba aasta otsa selle blogi jälgija. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohh, rõõm kuulda. Ise mõtlen, et peaks sellele retseptile uue foto tegema. Teen üsnagi tihti neid :)

      Kustuta
  18. I think this the Pakistani bun because when I going Pakistan for visit so I eat this this is called in Pakistan bun kabaab.

    VastaKustuta
  19. Suured tänud imelise retsepti eest, teen juba mitmes kord pirukaid :) lisaks on teie kaneelisaiade retsept imehea :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails