30. jaanuar 2024

Isetehtud vanillijäätis... ja arutelu jäätisemasina valiku üle!

Mul on taas rõõm kostitada kõiki huvilisi erinevate jäätiseretseptidega, sest minu koju on saabunud uus jäätisemasin. Ma olen suur omatehtud jäätise austaja ning olen jäätisemasinat omanud juba pikalt seniajani, kuniks minu truu abiline otsustas katki minna. Nüüd ongi mul suur rõõm tervitada uut ja oluliselt täiustatumat jäätisemasinat. Võib öelda, et enamjaolt võib eristada koduvalmistaja jaoks kahte tüüpi jäätisemasinaid. Esimesed on need, mille anum vajab eelnevat külmutamist sügavkülmas. Teised masinad on aga juba sisseehitatud kompressoriga, mis külmutavad jäätisevalmistamise ajal ning eelnevat külmutamist ei vaja. Minu eelmine masin oli see, mida esimesena kirjeldasin, kuid nüüd olen teisena kirjeldatud masina omanik ehk siis on mul Kaup24 veebipoest soetatud Proficook PC-ICM 1091 N jäätisemasin, mille anumat ei ole vaja eelnevalt sügavkülmutada. 

Millist varianti eelistada? Eks mõlemal on omad plussid ja miinused, kuid minu kaalukauss vajub pigem uuele masinale. Eraldi eelnevat sügavkülmutamist vajavad jäätisemasinad on küll teistega võrreldes meeldivalt väikesed ja kerged, aga sellisel juhul on sul vaja sügavkülma ALATI ruumi spetsiaalse jäätiseanuma jaoks, lisaks pead arvestama jäätisetegu ette ning kahjuks ei saa korraga valmistada ka üle ühe jäätise, sest iga uue jäätiseteo jaoks peab anumat uuesti sügavkülmutama. Aga, kui Sa ei ole niivõrd tihe jäätisevalmistaja ning Sul ei leidu kodus ka ülemäära palju ruumi, siis loomulikult on ka need jäätisemasinad head. Minu eelmine seesugune jäätisemasin püsis tihedas kasutuses ikka päris mitu head aastat. Lisaboonusena on ka hind oluliselt soodsam võrreldes juba sisseehitatud kompressoritega masinate puhul (vaata näiteks seda jäätisemasinat). 

Kui vaadata aga minu uut jäätisemasinat, siis sel on minu jaoks mitu olulist eelist:
-meeldivalt suur anum, et korraga parajas koguses jäätist valmistada. Kindlasti jälgi, et masinat ostes ei oleks anuma suurus alla 1000ml.
-saad koheselt jäätist valmistada, sest sisseehitatud kompressor hakkab külmutama hetkest, kui nupule vajutad. Eelkülmutamiseks ei pea aega arvestama;
-Kui oled ühe jäätiseteoga ühele poole saanud, siis võid koheselt uue koguse jäätisesegu masinasse pista ja jälle jäätist tegema hakata;
-Piisava võimsusega masin(150W), et jäätisesegu korralikult külmuks valmistamise ajal.

Nüüd jäätiseretsepti juurde. Tegemist on selle kõige klassikalisema vanillijäätisega, millele võid soovi korral ka täiendavalt meelepäraseid lisandeid lisada. Vaata kindlasti ka minu instagrami, kus jäätisevalmistamisprotsessi retseptivideona näed.

3 dl täispiima
2 dl koort (35%)
4 munakollast
1 dl (90 g) suhkrut
1 sl vanilliekstrakti


Vala piim ja vahukoor potti ning kuumuta keemiseni. Vahusta munakollased suhkru ja vanilliekstraktiga kohevaks vahuks. Nirista vahustatud munasegu piimasegu hulka, ise pidevalt piimasegu vispeldades. Kuumuta segu madalal kuumusel paksenemiseni (ära keema lase!). Sega samal ajal, et potis olev jäätisesegu tükki ei läheks. Tõsta paksenenud jäätisepõhi pliidilt ja lase korralikult jahtuda.

Seejärel valmista jäätisemasinaga jäätis. Kompressoriga jäätisemasinaga valmistamiseks vala jäätisesegu masinasse ja lase sel valmida ca 45 minutit. Tõsta segu (säilitus)karpi ja lase jäätisel külmkapis taheneda vähemalt tunnike.

NB! Kui jäätisemasina nõu vajab eelnevalt külmutamist, siis sügavkülmuta anumat ööpäev. Seejärel vala segu anumasse ja lase masinal jäätist valmistada. 

Soovitused jäätiseteoks:
-Täida anum jäätiseseguga maksimaalselt 2/3 ulatuses, kuna valmides mass oluliselt kasvab ja muutub kohevamaks;
-Olgugi, et äsja valminult sulab jäätis võrdlemisi kiiresti, siis on see nii mõnusalt pehme ja kohev ka kohe söömiseks. Kui Sulle liialt pehme jäätis ei meeldi, siis hoia seda enne maiustamist vähemalt tunnike sügavkülmas;
-Kas võiks kasutada ka 2,5% sisaldusega piima? Mina eelistan isiklikult siiski täispiima. See on rammusam ja toekam, mistõttu jääb ka lõpptulemus kooresem.
-Kasuta vanilliekstrakti või vanillisuhkrut. Kindlasti ära kasuta vanilliessentsi, mis on tehislik lõhna- ja maitseaine. Mina eelistan ekstrakti, kuna see on looduslik ja intensiivse maitsega maitseaine. Samuti ei lisa see täiendavalt magusust, mida vanillisuhkur annab.

 
Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!

PS! Kui ka Sinul mõlgub mõttes päris enda jäätisemasin, siis Kaup24 ja Hansaposti e-poodides on neid väga erinevaid.


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails