22. detsember 2023

Isetehtud piparkoogitainas (koos nippidega!) ja kingiideid mistahes tähtpäevaks!

Piparkoogitaina valmistamine on nii lihtne. Eriti veel siis, kui kasutad taina valmistamiseks juba valmis suhkrusiirupit. Loomulikult võib suhkrusiirupi ka ise teha, aga see esimene variant on selline meeldiv laisa inimese võimalus kodustes tingimustes kiiresti ise piparkoogitainast teha.

Kindlasti soovitan taina valmistamisel ka lapsed appi võtta, sest kogu protsessi algusest peale ise tehes on lõpptulemus hulga erilisem. Ja muidugi saavad lapsed (ja ka täiskasvanud) ennast vahepeal premeerida piparkoogitaina maitsmisega;)

Piparkoogitainas peab kindlasti sisaldama meeldivas koguses võid. Oluline on aga, et või sulamisel see kogu suhkrusiirupi seguga ilusti seguneks. Seetõttu kuumuta segu potis seni, kuni kogu segu on mõnusalt siidjas ja kergelt läikiv. Selleks, et kogu segu põhja ei kõrbeks, siis on Sul vaja segu kindlasti korralikult koguaeg segada. Paha ei teeks ka hea pott, mille põhja külge kogu suhkrusiirupi segu ei kõrbeks. Suvest alates on minul kasutusel Berlinger Haus potid ja pannid ning julgen neid kindlasti soovitada. Puder valmib neis justkui iseenesest. Samuti ei ole ohtu, et miskit kohe põhja kõrbema hakkab. Minul on terve pottide ja pannide komplekt, aga Kaup24 lehelt leiab Berlinger Hausi poolt neid ka üksikult ning igas mõõdus ja suuruses. 

Kindlasti on piparkoogitaina valmistamisel ülimalt oluline maitsestamine. Piparkook ei ole tavaline jõuluküpsis, see peab ikka sisaldama omajagu jõuluvürtse. Mina lisan lisaks tavapärasele piparkoogimaitseainele tavaliselt ka oma äranägemise järgi täiendavalt maitseaineid, olgu selleks siis ingver, muskaatpähkel, vürts, must pipar või muud taolist. Sellele piparkoogitainale lisasin ma ka värskelt riivitud apelsinikoort, mis lisab tainale mõnusa maitsevarjundi. Kindlasti soovitan julgelt maitseaineid veel lisada, kuigi ma pean ütlema, et viimasel ajal on ka piparkoogimaitseained väga meeldivalt vürtsised. Kui kasutad terveid vürtse, siis kindlasti kuumuta need eelnevalt kuival kuumal pannil läbi. Nii tood vürtside maitsed ellu ning need on hulga tugevamad. Kuumutatud vürtse on väga mugav peeneks jahvatada kohviveskis ( kohviveskiga valmistan ma ka edukalt tuhksuhkrut).

Nüüd aga retsepti juurde. Kindlasti piilu ka minu instagrami, kus piparkoogitaina valmistamist ja puust ja punaseks videoretseptina näed.
PS! Kui Sa endavalmistatud küpsiseid kellelegi kingituseks plaanid teha, siis soovitan need pista mõnda erilisse kaussi. Uskuge, lihtne kink on kohe veelgi erilisem. Proovitud ja heaks kiidetud.

2 dl tumedat suhkrusiirupit
150 g dl suhkrut
2 sl piparkoogimaitseainet
1 tl apelsini riivitud koort
250 g võid
2 muna
10 dl nisujahu
2 tl söögisoodat

Pane siirup, suhkur, piparkoogimaitseaine ja apelsini riivitud koor potti. Kuumuta keemiseni. Tükelda või ja lisa potti, kuumuta sulamiseni. Tõsta tulelt. Klopi munad lahti ja lisa potti, sega. Sega kuivained omavahel ning lisa sõeludes ülejäänud ainetele. Sega tainaks. Lase külmkapis maitsestuda vähemalt paar tundi.

Rulli tainas jahusel pinnal lahti, vormi piparkoogid ja küpseta 180 kraadi juures piparkookide valmimiseni. 

Kingiideed toidu- ja kokkamishuvilisele:
Üks korralik malmpott. Berlinger Haus sarja malmpott on minu südame võitnud.
Iittala nõud. Iittala Taika on mu lemmik! Kaup24 lehelt leiad laia valiku selle sarja nõusid.
Villeroy & Boch. Aegumatu klassika:
        Jõulusarja kuuluv serveerimistaldrik;
        Old Luxembourg (supi)kauss;
        Teetasside komplekt;
        Veiniklaasid;
        Klassikaline koorekann;
Potid ja pannid. Nagu postituse sai mainitud, siis Berlinger Haus meeldib mulle oma stiili ja                    kvaliteedi poolest.
Kaup24 kinkekaart on ju ka väga tore.

Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails