16. detsember 2018

Piparmündine moonikook - maiustamiseks jõuluaega!

Detsembrikuu on ikka koogiküpsetamisaeg. Aeg, kui ahjus küpsevad piparkoogimaitsetest tulvil jõulukoogid, -keeksid ning loomulikult krõbedad küpsised. Jõulukuul lihtsalt tekib mingi äraskummaline soov pidevalt miskit head küpsetada, loodetavasti on see nii ka teistel. Minu koduahi on igastahes viimaselt ajal minuga vägagi agaralt koostööd teinud ning mitmed jõulukoogid valmis küpsetanud. Samas on jällegi päris mitmed küpsetised oma järjekorda veel ootamas, kuid õnneks on omajagu detsembrikuud veel ees! Mul oli juba mõnda aega mõtteis valmistada üks kihiline biskviitkook, mis sisaldaks ka pisikesi kiikse. See kook sisaldab kiiksuna mooniseemneid ning piparmündist vahekihti! See õrnroheline täidis sobitub tummise šokolaadikihiga imehästi, kuigi ma nende sobivuses alguses pisut kahtlesin. Üks õhuline õrn piparmündikiht aga vajabki tihtipeale pisut tuge ja turgutust. Nii, et šokolaadikiht täidab selle töö ära väga hästi ära.

Kaunistused on ka lihtsad ning jõulukuule sobivad. Piparkoogimajake ning pisut piparkooke, mis koogile pisut pidulikkust lisavad, samas jällegi jäädes lihtsaks ning meeldivalt tagasihoidlikuks.



Mitmele: 12 tk
Muu info: Kuna kook tuleb üsna kõrge, siis kasuta kõrgemate äärtega koogivormi!!

Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl mooniseemneid


Kreem 1:
250 ml vahukoort
100 g tumedat šokolaadi
75 g piimašokolaadi

50 g mooniseemneid
1 tl piparkoogimaitseainet
näpuotsatäis soola
1 sl maapähklivõid


Kreem 2:
400 ml vahukoort
1 potike värsket piparmünti
6 g (3 želatiinilehte)
1 sidruni riivitud koor 
75 g valget šokolaadi
1 tl matcha pulbrit


Immutamiseks: piima 

Kreem 2 valmistamiseks kuumuta potis 200 ml vahukoort koos korraliku kimbu piparmündiga keemiseni. Seejärel jäta külmkappi maitsestuma vähemalt paariks tunniks.

Biskviit: vahusta munad suhkruga kohevaks. Sega kuivained omavahel ning lisa lusikaga segades ettevaatlikult munavahule. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20cm) ning küpseta 175 kraadi juures 20-30 min. Lase jahtuda ning lõika siis biskviit horisontaalselt kolmeks. 

Kreem1: 
Kuumuta 150 ml vahukoort keemiseni. Tõsta pott pliidilt, lisa šokolaaditükid ning lase neil sulada. Mõne minuti pärast sega segu ühtlaseks. Jahvata mooniseemned, piparkoogimaitseaine ja soolaga hästi peeneks jahuks ning lisa koos maapähklivõiga šokolaadisegule. Kõige viimasena lisa ülejäänud 100 ml vahukoort (vahustatuna!) ning lisa segades šokolaadikreemile. 

Pane koogivormi alumine biskviit, immuta kergelt piimaga ning vala šokolaaditäidis biskviitpõhjale. Aseta jahedasse tahenema teise kreemi valmistamise ajaks. 

Kreem2:
Pane želatiinilehed külma vette paisuma vähemalt 5 minutiks. Seejärel pressi käte vahel üleliigne vedelik želatiinilehtedest välja. Kuumuta piparmündiga seisnud koor uuesti keema. Eemalda piparmünt ning vala kuum koor želatiinilehtedele. Sega ühtlaseks ning lisa sidrunikoor ja šokolaaditükid - lase pisut seista ning sega siis ühtlaseks. Lisa pidevalt vispeldades juurde ka matcha. 

Võta kook külmkapist ning aseta vormi keskmine biskviit, immuta seda piimaga ning vala vormi valmistatud piparmünditäidis. Aseta kook külmkapi tahenema ca 10 minutiks. Seejärel aseta peale ülemine biskviidikiht (lõikepool all). Vajadusel lõika biskviit pealt ühtlaseks, et lõpptulemusena kook pealt üleliia ümar ei jääks. Immuta ülemist biskviiti veel pisut piimaga ning seejärel jäta külmkappi maitsestuma üleöö.

Kaunistamine: 
Määri kook pealt vahustatud vahukoorega (minul oli järgi eelmisest koogiteost vanillikreemi ning kasutasin seda). Lisa koogile piparkoogid ning tüümianioksi või siis rosmariini. Mõned hõbedased pärlid või jõhvikad on ka teretulnud!


 Postitus sündis koostöös Grüne Feega

Vaata teisi postituse koostöös Grüne Feega:
Bataadivõileivad
Ühe poti roog
Soodaleib sulatatud juustuga
Jahutav jäätee
Suvine külmsupp
Spinatiga rullbiskviit
Lihtne murulaugupesto
Toortatrakreem
Apelsini-basiilikusmuuti
Kolme juustu pirukas 
Hapukooreomlett
Külaskäik Grüne Fee aiandisse



Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails