12. september 2017

Liha-juustupirukad. Ilma pärmita!

Alles hiljuti jagasin ma Rannamõisa linnulihablogis sedasama retsepti. Tegemist on pirukatega, mis valmivad ilma pärmita. Tegelikult on seesama tainaretsept olnud minu retseptivaramus juba üsna pikka aega ning seda retsepti järgides saab valmistada nii soolaseid kui ka magusaid pirukaid. Ühesõnaga, kui pärmiga mässata ei viitsi, siis tuleb appi seesama tainaretsept.

Meil on tavaks teha kord nädalas pirukahommikuid. Tõsi, suvisel ajal on need traditsioonilised pirukahommikud pigem harvemad, kuid mida jahedamaks ilmad muutuvad, siis korra nädalas on see traditsioon lausa aukohal. Sellistel päevadel hüppan varahommikul läbi mõnest lemmikkohvikust Pärnus ning haaran kaasa meelepärased (ja juba lemmikuteks kujunenud) värskelt valminud küpsetised. Teise variandina valmistan eelmisel õhtul taina, nii et hommikuks jääb põhimõtteliselt vaid küpsetamisvaev. Ka seesama tainaretsept sobib ideaalselt eelmisel päeval valmistamiseks, et siis järgmisel hommikul sellest pirukad meisterdada ning koos meelepäraste lisanditega ahju pista. Nende pirukate täidiseks on kanahakkliha ning juust, ühesõnaga on need soolased keerusaiad, mille täidisega ei saa mööda panna.


Kogus: 6-7 pirukat

4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 tl suhkrut
50 g toasooja võid
200 g Kreeka jogurtit

Täidis:
125 g kanahakkliha
soola, pipart
3 sl sulatatud juustu
100 g riivitud juustu

Taina valmistamiseks sega kokku kuivained, näpi hulka pehme või. Lisa jogurt ja sega kõik ühtlaseks. Hoia tainast külmas u 15 minutit. Täidise valmistamiseks prae hakkliha kergelt õliga piserdatud pannil valmis, vahepeal maitsesta soola ja pipraga.

Rulli tainas jahusel pinnal õhemaks ristkülikuks. Määri peale sulatatud juust, raputa peale riivitud juust ning seejärel hakkliha. Keera tainas lühemast küljest rulli ning lõika see 6-7 viiluks. Aseta viilud ahjuplaadile ning küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit.

6 kommentaari :

  1. Proovisin täna ainult toortatrajahuga seda. Ilmselt oleks pidanud kauem külmas seisma, kuid veidikese mätserdamisega sai pätsid valmis küll. Liha võiks rohkem panna. St ma panin rohkem, aga võiks veel. Muidu kaob taigna vahele ära.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore, et juba järele proovitud. Kas toortatrajahuga liialt kuiv ei jäänud tainas?

      Kustuta
  2. Super maitsev ja lihtne taignaretsept !
    Üleûldse sinu retseptivaramust mul alati hea midagi otsida, sest kôik retseptid töötavad superhästi minu jaoks ja lõpptulemus nii nagu lubatud.

    Olen neid pirukaid juba vähemalt 4 korral teinud.
    Küsimus, kas selle retseptiga saab ka magusaid pirukaid teha v nt kringlit ?
    Teine küsimus, kas taigna võib külmikusse teha eelneval õhtul nt ?
    Suur tänu !

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, seda on tore kuulda:)

      Saab ikka magusaid küpsetisi ka teha. Sellisel juhul tuleb lihtsalt pisut suhkrukogust suurendada. Olen ise korduvalt selle tainaga näiteks kaneelirulle teinud (selle retsept ilmub Märtsikuus ka Coop-kaupluste retseptilehtedel):)

      Jah, taina võib vabalt varem valmis teha ning külmkappi panna. Olen isegi eelmisel õhtul selle tihtipeale valmis teinud. Hommikul on mõnus lihtsalt tainas lahti rullida ning kohe küpsetama hakata:)

      Kustuta
  3. Aitäh retsepti eest! Tegin öko täisteranisujahuga taigna, täidisena läks seekord vahele pesto ja fetajuust, super head pirukad :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails