22. august 2017

Suvelõpu õunakook

Ja nii märkamatult ongi kätte jõudnud see aeg, kui koduaedades hakkavad valmima õunad. Kui ma seda kooki esmakordselt maikuus valmistasin (tegin selle Coop kaupluste retseptilehtede tarbeks), siis tundus augustikuu kuidagi nii kauge tulevik. Suvi oli alles algamas, esimesed rabarberid alles sirgumas ning koduaia õuntest võis vaid und näha. Nüüd istun siin arvuti taga ning minu kõrval laiutab korvike kõige magusamate koduaia õuntega. Siinses koogiski on need kodused magusad õunad kõige paremad. Teevad sellest koogist, nagu retsepti pealkirigi ütleb, ühe õige suvelõpu koogikese. Selle aasta suve lõpp on tõepoolest kuidagi kriitiliselt lähedale jõudnud. Sellegipoolest püüan seda venitada nii pikalt septembrikuusse kui vähegi võimalik. Ka lapse kooliasjadega otsustasin väga rahulikult võtta ning plaanin sellega tegeleda alles septembrikuu esimesel nädalavahetusel. Kohe kindlasti mitte päevakestki varem, sest kõik need koolisekeldused tähendavad automaatselt seda, et sügis on peal ning algab üks vihmane ja pime periood. Sügis on ka ise-enesest tore, isegi väga, kuid alati on raske lahti lasta suvest ..... 

Tähistame selle suve lõppu aga ühe mõnusalt mahlase õunakoogiga. Minu ahju on see küpsetis nüüd vist juba 3 korda eksinud. Tegemist on ühe parajalt koduse küpsetisega ning maitseb nii hästi. Võimalik, et see ei saa sellist populaarsust nagu siin blogis oleva lihtsa ja maitsva õunakoogiretsept, kuid ka sellele koogile võib kindlalt võimaluse anda ning see ära proovida. Olen kindel, et meeldib;) Selles koogis on parajalt kaneeli ning ohtralt purukatet. Sobib hästi söömiseks niisama, aga muidugi võiks seda võimalusel serveerida vanillijäätise,  –kastme või hoopis vaniljepudinguga.


Kogus: kümnele
Valmistamisaeg: 1 tund

(Puru)kate:
3 dl nisujahu
1,5 dl suhkrut
soola
1 tl kaneeli
100 g võid, toasooja

Vahele:
1 suur õun või 2 väiksemat

Koogitainas:
100 g võid, toasooja
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 muna
100 g hapukoort
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
soola

Purukatte valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa või ning näpi sõrmede vahel purutaoliseks massiks. Koori ja tükelda õun.

Taina valmistamiseks vahusta või suhkrutega. Lisa muna ning sega. Seejärel lisa hapukoor ning sega uuesti. Sega kuivained omavahel ja lisa segades tainale. Määri kolmveerand tainast küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø22-24cm), laota peale õunatükid ning kata poole koguse purukattega. Seejärel aseta peale ülejäänud tainas ning võimalusel määri see pisut laiali (tainas ei pea katma täielikult kogu põhja). Raputa peale ülejäänud koogipuru ning küpseta 175 kraadi juures 40-45 minutit.



4 kommentaari :

  1. Natuke kummaline nimetada õunakoogiks kooki, kus õunu sees praktiliselt polegi... :) (1 õun 10 sööjale) Kas see kuiv ei jää?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures ei jää. Mul oli kasutusel selline suurem õuna ning piisas sellest täiesti. Kui on aga kahtlusi, siis võib õunte kogust suurendada:)

      Kustuta
  2. Väga hea ja lihtne kook. Õunte kogus oli paras, tuli mahlane ja mõnusalt purune. Kuigi järgmine kord ma kasutan Granny õunu, kuni koduaia hapukamad õunad valmis saavad. lihtsalt maitse-eelistus:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle ka see kook nii meeldib! Kusjuures rabarberihooajal soovitan ka rabarberitega seda kooki teha:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails