10. aprill 2017

Muredad tatraküpsised kanepiseemnetega. Gluteenivabad!

Tegin eile tatrajahust küpsiseid ning need said koheselt mu lemmikuks. Need küpsised vist tekitavad pisut sõltuvust, sest kui haarad esmalt ühe ....siis aga märkad juba üllatuslikult, et sööd tegelikult juba viiendat-kuuendat küpsist. Mulle meeldib tatrajahu ning tõenäoliselt on see üks põhjustest, miks need küpsised nii meelepärased on. Tatrajahul on nii mõnus pähkline maitse ning lisaboonusena on see gluteenivaba. Küpsised jäävad muredad, mitte üleliia, kuid siiski pigem sellised muredamad!

Lisaks kasutasin küpsiste valmistamisel kooritud kanepiseemneid. Kui leiva valmistamisel kasutan üldjuhul ikka koorimata seemneid, et leiba süües need kergelt hamba all krõmpsuvad, siis nende küpsiste valmistamisel olid kasutusel ikka kooritud kanepiseemned. Nende maitse on samuti küpsistes ülimalt hästi tunda ning sobivad tatrajahuga suurepäraselt. Kanepiseemnete puhul on tegemist ühe väärt toorainega. Minul on hetkel kasutusel Perfect Plant mahedad kanepiseemned. Lisan neid krooniks hommikusele juustupudrule või siis smuutijookidesse, salatit ja hommikuomletti kroonivad kanepiseemned samuti. Need seemned sisaldavad vähe süsivesikuid, samas peitub neis rohkelt valku ning sisaldavad asendamatuid aminohappeid. Kanepiseemneid soovitakse tarbida ka rasedatel ning rinnaga toitvatel emadel:) Niisiis aitab jutust ning alljärgnevalt üks ülimalt lihtne küpsiseretsept:


Kogus: ca 30-40 küpsist

2 dl tatrajahu
75 g kooritud kanepiseemneid
paar näpuotsatäit soola
1 tl küpsetuspulbrit
50 g võid, toasooja
75 g toorjuustu, toasooja
1 muna


Sega kuivained (ka seemned) omavahel. Lisa ülejäänud ained ning sõtku kätega ühtlaseks tainapalliks. Rulli tainas (kergelt tatrajahuga kaetud pinnal) lahti umbes 0,5-1cm paksuseks. Lõika tainast piklikud kangid. Küpseta 180 kraadi juures ca 20 minutit.



11 kommentaari :

  1. Tere Ragne!
    Tundub üks tore ja lihtne retsept olema, mis kohe vajab järgiproovimist. Küsin enne küpsetama asumist igaks juhuks üle: kas kasutatud on justnimelt tavalist tatrajahu mitte toortatrajahu? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just, siin retseptis oli kasutusel tavaline tatrajahu:)

      Kustuta
  2. Väike tähelepanek ka: retseptis võiks olla kas ainult grammid või siis ainult dl. Ma tavaliselt ei viitsi sellise väikse asja küpsetamise nimel sahtlist välja otsida nii kaalu kui ka detsiliitritopse :)

    Anni

    VastaKustuta
  3. Tere.
    Kas siin võiks tavalise tatrajahu asendada toortatrajahuga? Huvitav, kas siis jääksid küpsised sama head?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Toortatrajahu võib loomulikult kasutada, kuid sellisel juhul on jahu kogus kindlasti erinev. Ei oska praegu kindlat kogust öelda, kuid seda peab lihtsalt katsetama, et jääks selline korralikult siduv tainas (nagu umbes muretainas:))

      Kustuta
    2. Tere.
      Proovisin teha nii nagu retseptis on, et kasutasin tavalist tatrajahu. Tainas ei tahtnud kuidagi siduda. Panin sutsukese sulavõid lisaks, siis jäi mul palli moodi. Kahjuks ei saanud ka rullida, kuna lihtsalt pudenes nii hirmsasti. Vajutasin kätega ja siis tegin piklikud pulgad. Peale ahjus küpsemist lagunesid jälle. Ei tea, miks mul ei õnnestunud. Nii kahju. Tahtsin proovida seda retsepti, seda enam et need on ju ka väga tervislikud. Olgugi, et küpsised pudisesid ja lagunesid, siis üllatus üllatus mehele maitsesid :) Tahaks uuesti proovida, ehk oskate nõu anda, mis võis valesti minna.

      Kustuta
    3. See tainas ei ole nii siduv kui näiteks harilik muretainas. Küll aga rullida peaks seda saama küll. Või ja toorjuust aitavad siinkohal, et tainas ühtlasem oleks. Kas oskad öelda, mis tatrajahu kasutasid?

      Kustuta
    4. Kasutasin Veski Mati tatrajahu. Võib olla siis selle firma jahu puhul oleksin pidanud veel rohkem võid ja toorjuustu panema?

      Kustuta
    5. Hmm, mul oli ka Veski Mati jahu kasutusel. Aga toorjuustu või võid soovitan siis järgmisel korral pisut rohkem lisada:)

      Kustuta
  4. Kas retsept ongi mõeldud ilma magusaineta, st soolased küpsised?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails