24. jaanuar 2017

Kiisutort 6-kuusele Miale

Pool aastat ongi möödunud täpselt sellise tuhinaga, nagu ma alguses kartsin. Kui nii kiirelt aeg otsustab samamoodi edasi liikuda, siis on kohe varsti aasta täis:) Ei saa ka seekord mööda ühest sünnipäevakoogist, eriti veel seepärast, et 6 kuud on juba täiesti uhke vanus. Mõtlesin pikalt, et milline koogike seekord laual ilutseda võiks. Lõpuks läksin pisut lihtsamat teed ning meisterdasin biskviidist koogi, mille vahel laiutab pisut moosi ning rohkelt vahukoore-kohupiimatäidist. Tuli hea - mahlane ning malbe. Täidiseks kasutasin lisaks vahukoorele ricotta kohupiimapastat vaarika ja valge šokolaadiga. Kuna see toode oli piisavalt magus, siis täiendavalt suhkrut enam ei lisanud. Ja ei olnudki vaja, kuna lõpptulemusena sobis mahe täidis ideaalselt biskviidiga kokku. Koogi peale meisterdasin kõrvad ning selle ümber korraldasin kerge segasummasuvila. Kõrvadele seltsiks lisasin silmad. Mis loom tuli? Külalised arvasid, et kass. Olgu siis nii - kui kass, siis kass. 


Väikene (tegelikult tervelt 69cm pikk) sünnipäevalaps suurt miskit koogist ei arvanud, pigem tekitas preilile elevust üleöö suhu tekkinud hammas, mis lõbusaid naerukihinaid tekitas....

Vaata ka teisi Mia sünnipäevaks tehtud tordikesi:
Mia 1 kuu
Mia 2 kuud
Mia 3 kuud
Mia 4 kuud
Mia 5 kuud

Biskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
2 dl vahukoort
500 g vaarika-valge šokolaadi ricotta kohupiima
4-6 sl (mustika)toormoosi
piima (immutamiseks

Biskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ning lisa ettevaatlikult segades muna-suhkruvahule. Seejärel vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse vormi (Ø20cm) ning küpseta ahjus 170 kraadi juures 22-25 min (proovi tikuga vahepeal bikviidi küpsust). Seejärel ava lahtikäiv vorm ettevaatlikult ning jäta kook rätiku alla jahtuma.

Täidise valmistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks, lisa ricotta ning sega ühtlaseks. Jahtunud biskviit lõika kaheks(kui kook on pealt pisut kumeraks küpsenud, siis lõika noaga pealt biskviit pisut sirgemaks). Tõsta põhi koogivormi ning immuta korralikult piimaga. Määri peale moos ning laota vormi kolmveerand täidisest. Aseta ülemine biskviit täidisele - aga nii, et pealmine pool puutuks kokku täidisega ning lõikepind jääks ülespoole. Immuta ka see põhi korralikult piimaga ning lase koogil üleöö maitsestuda. Järgmisel päeval määri koogi ääred ja pealne kokku järelejäänud kohupiimaseguga ning kaunista kook.

Kaunistuseks:
valget ja roosat suhkrumassi
roosasid ja rohelisi beseetupse
2 mesikäpa Dops või Domino küpsist

Kaunistamiseks raputasin koogiäärtele beseepuru ning panin peale beseetupse. Silmadeks kasutasin Dops küpsiseid, millele panin silmadeks pisikesed sulatatud šokolaaditükid. Kõrvad tegin suhkrumassist valmis eelmisel päeval (kuna peavad kuivama). Kõrvadele pistsin kohe valmistamisel alt sisse hambatikud, et neid oleks parem koogile kinnitada…..


7 kommentaari :

  1. Issand kui geniaalselt lihtne idee kasutada Dops v Domino v Oreo küpsiseid silmadena! Super!

    VastaKustuta
  2. Huvitav, kui ma tahan biskviiti teha 28cm läbimõõduga ümmargusse vormi, mitmega ma antud retseptis olevad kogused korrutama peaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Elis,

      Sellisel juhul tuleb retseptis olevad kogused korrutada täpselt kahega:)

      Kustuta
  3. Palun taas abi! Seekord plaan 24 x 24 cm kandlises vormis biskviit küpsetada.. milliste kogustega siis võiks taigna teha? 🤔 korda 1.5? 4.5 muna? Hmm..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellisel juhul peaks korrutama 1,8ga. Kui teha 1,5ga, siis tuleb lihtsalt pisut madalam kook! Nende munakogustega on nii, et võib lihtsalt suuremaid mune kasutada. Kui korrutada ained 1,5ga ning kasutada suuri mune, siis piisab täiesti 4st munast:)

      Kustuta
  4. Kas see vaarika-valge šokolaadi ricotta on seesama: https://www.facebook.com/estoverpiimatoostus/photos/r%C3%B5%C3%B5mus%C3%B5num-ricotta-s%C3%B5pradele-poelettidele-on-j%C3%B5udnud-kaks-uut-piimameister-otto-/785020251536975/?
    Mis võiks alternatiiv sellele olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, just seesama, aga võib kasutada mistahes maitsestatud kohupiimapastat. Näiteks maasikatega!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails