22. september 2016

Jäätisepulgad maapähklivõiga

Selle nädala alguses olin Terevisioonis ning valmistasin kööginurgas kaneelimekiga magusat kõrvitsavormi (LINK). See maitseb praegusel hooajal eriti mõnusalt ning seetõttu soovitaksin kindlasti proovida, isegi juhul, kui kõrvits eriliste lemmikute hulka ei kuulu. Minult on ka juba korduvalt küsitud selle ahjuvormi täpset retsepti. Jah, see on mul blogis juba eelmisest aastast olemas ning selle leiab järgnevalt lingilt: http://www.kokkama.ee/2013/10/korvitsa-kaerahelbevorm.html 
Pisikesi muudatusi olen retseptis teinud: olen suurendanud kõrvitsakogust (250-300 grammini) ning samuti lisanud juurde nö "pisikeseks preemiaks" 5-8 kommi. Terevisioonis läks kõrvitsavormi lehmakommid, mis lõpptulemuse mõnusalt karamelliseks teevad, aga tegelikult sobivad kõik meelepärased kommikesed:)

Ja mitte grammigi halvem ei ole seesama jäätiseretsept. Komponente selle retsepti tarbeks on vaja kõigest 3 ning olgem ausad - ka valmistamine on lihtsamast lihtsam.  Mulle tegelikult meeldib mõelda, et sellised retseptid on ideaalsed ka neile, kes söögitegemist väga ei naudi või siis lihtsalt ei oska. Seesuguseid jäätiseid on nii mugav külmkappi nö ette varuda ning siis, kui juhuslikult kerge magusaisu peale peaks tulema, siis on täpselt üks külm maius sind jahedas ootamas Ideaalne! See maius ei ole nüüd üleliia magus, kuid täpselt paras, et üks kerge magusaisu maha jahutada. Suure maapähklivõi austajana laiutab see komponent ka siinses retseptis. Minu arvates sobib see vist igale poole - ka riisi- või rukkijahupuder saavad hoopis teise olemuse, kui pisut maapähklivõid sellesse lisada!


Soovitus: kui soovid, kasuta spetsiaalseid jäätisevorme.  Kui neid aga poest ei leia, siis sobivad ka näiteks pisikesed (plastmassist) ühekordsed pitsid. Täida need kokkusegatud jäätiseseguga ning pista seejärel igasse pitsi üks poolik jäätisepulk! 

2 suuremat jäätisepulka või 4 pisemat (viinapitsi suurust) jäätisemaiust

150 g (Farmi) Skyr proteiinidesserti (maitsestamata)
2 tl maapähklivõid (soovitavalt crunchy ehk pähklitükkidega)
2 tl vedelat mett

Sega omavahel jäätiseretsepti komponendid ning jaota segu sobivatesse jäätisevormidesse. Hoia sügavkülmas kuni külmumiseni.
NB! Valminud jäätisepulgad saad topsidest/vormidest kõige paremini välja siis, kui lased neil veidi toatemperatuuril seista või pistad vormid korraks kuuma vette.

7 kommentaari :

  1. Tahaks juba ära proovida.
    Ei tea, kuidas asi maitseks siis kui Skyr asendada Banaani Profeeliga? Tavaliselt ju sobib banaan ülihästi maapähklivõiga ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma just eile ostsin banaani profeeli maiustamiseks:) ma arvan, et see sobib nende jäätisepulkade valmistamiseks imehästi. Sel ju selline mahe banaanimekk juures ning sobitub maapähklivõiga kindlasti imehästi. Peaks isegi proovima:)

      Kustuta
  2. Ma ei saa aru, kas viga on minus, aga mina ei suuda neid suhruasendajamaitselisi Profeel kreeme süüa. Ostsin prooviks küpsise oma, aga kibeda järelmaitsega suhkruasendaja tappis kõik muud maitsed ära. Vaatan, et sisaldab magustajana atsesulfaam-K'd ja sukraloosi. Sukraloos on üldse üks kahtlane kraam. Sukraloosi meie keha ei omasta, vaid see väljub otse läbi keha. Kuna aine looduses laguneb väga aeglaselt, võib see avaldada mõju vees elavatele kaladele ja teistele loomadele. Sukraloos takistab taimedes suhkru transporti ning kui kui suhkrut ei ole võimalik lehtedest juurteni transportida, võivad taimed surra. Rootsis hinnatakse sukraloosi hulgaks, mis igal aastal veekogudesse ja loodusesse jõuab, umbes 5 kuni 6 tonni.

    Lisaks veel lõik suhkruasendajate kohta:
    Vastupidiselt levinud arvamustele ei aita suhkru asendamine kunstlike magusainetega kehakaalu alandada. Kunstlikke magusaineid sisaldavat toiduainet tarbides on organismil raske otsustada, kui palju seda siis ikkagi süüa. Toidu magus maitse saadab ajule signaali, et kohe saabub energiasüst, mis jääb aga tulemata. Magusad, kuid suhkruvabad tooted petavad aju täiesti ära. Magusast maitsest tingituna arvab aju, et tegemist on suhkruga, ja vallandab ebaproportsionaalses koguses insuliini. See aga põhjustab söögiisu suurenemist ja rasvade ladestumist. Keha kompenseerib selle valesignaali aga toidukogust suurendades. Kunstlikud magusained ei suuda saata ajule sellist küllastumistundest märku andvat signaali ehk täiskõhutunnet, nagu seda teeb tavaline suhkur.
    Kunstlikud magusained teevad küll maitse magusaks ning sisaldavad kaloreid kas väga vähe või üldse mitte, kuid magusaisu need ära ei võta. USAs Purdue ülikoolis 2004. aastal tehtud uurimus näitas, et kunstlikud magusained võivad häirida keha võimet kaloreid lugeda ning panna hoopis rohkem kaloreid tarbima. Kuna kunstlikud magusained esitavad magusust sadu kordi intensiivsemalt kui suhkur, võivad need panna tundma isu aina magusamate ja magusamate toodete järele.

    Mina olen arvamusel, et suhkruasendajad on väga ebaloomulik kraam ja pigem olgu seal väike kogus mett või suhkrut, kui et keemilist kraami, mis organismi sassi ajab ja kehvasti maitseb.

    Lisaks on see Profeel paras petuvärk, kui reklaamitakse seda kui erakordselt valgurikast, samas kui tavalises kohupiimas on valku 14-19g võrreldes profeeli 10,7g

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Tänud põhjaliku info eest. Olen nõus, et suhkruasendajad ei ole just kõige parem variant. Minule meeldib seda profeeli süüa just magusate kohupiimakreemide asemel. Viimased on nii magusad, et lihtsalt ei suuda üle mitme ampsu võtta. Selles mõttes on Profeel oluliselt mahedam.

      Kustuta
    2. Eks suur kogus suhkrut on ka suht kehv variant. Nõus Ragnega, et tavalised kohupiimakreemid ja jogurtid on nii magusad, et tõmbab hambadki krampi.

      Ja kohupiimas endas on ju küll palju valku, aga kui magusaks teed, siis ikka suhkru v meega vmt (muidugi palju vähema kogusega kui valmis magus jogurt), samas aga tõstad sellega kaloraaži ka üsna palju.

      ProFeel kohupiimakreem aitab ka siis, kui muud pole kiiresti võtta, saad selle kiirelt haarata, pähkleid ja marju ka peale, kui on neid võtta, ja hea vahepala ongi olemas.

      Ilmselgelt ei ole hea suhkruasendajaga (ega ka suhkruga) liialdada, puhas ehtne toit ennekõike. Eks igaüks teeb oma valikud - igavesti me nagunii ei ela ;)

      Kustuta
  3. Tore trükiviga: "Sega omavahel jäätisepulgad ning jaota segu sobivatesse jäätisevormidesse." Huvitav, mis maitsega on need segatud jäätisepulgad :)
    Muidu aga vahva idee ja proovin järgi.
    Annika

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõepoolest täiesti selline apsakas sees:) Tänud tähelepaneku eest. Viga parandatud!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails