23. mai 2016

Paleo puuviljakeeks

Ma tunnistan täiesti ausalt, et see keeks on imehea ning lisaks suurepärasele maitsele veel gluteeni- ja suhkruvaba ning sobib hästi paleo eluviisi järgijatele. Tegelikult proovisingi seda keeksi esmakordselt Naistelehe köögirubriigi tarbeks. Nimelt oli 18.05.16 ilmunud Naistelehe köögilehekülgedel teemaks "Paleo retseptid", kus jagasin oma mitmeid lemmikuid. Seda keeksi olen ka kunagi proovinud, aga nüüd pisut tuunitult, sai see küpsetis veelgi maitsvam.


Minule meeldib seda keeksi süüa või ja veidikese soolahelvestega, aga muidugi on see hea ka niisama süües. Maitselt parajalt magus ning kohe kindlasti lisanditerohke. Valmib lihtsalt ning erilisi teadmisi valmistamiseks vaja ei lähe. Lihtsalt soovitan korralikult retsepti järgida, sest teadagi võivad paleo küpsetised tihtipeale väga jonnakalt käituda!


65 g võid
2 suurt banaani
2 muna
200 g mandlilaaste
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 sl chia seemneid
100 g erinevaid pähkleid (metsapähkleid, India pähkleid, Kreeka pähkleid vms)
100 g erinevaid kuivatatud puuvilju

Sulata või potis ning lase sel jahtuda. Püreesta banaanid, sega juurde munad ja sulatatud või. Jahvata mandlilaastud kohviveski või köögikombainiga peeneks, sega juurde küpsetuspulber, sool ja chia seemned ning lisa seejärel kuivained banaanisegule. Sega ühtlaseks tainaks. Haki pähklid ja kuivatatud puuviljad (mitte väga peeneks) ning lisa segades tainale. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ning küpseta 175 kraadi juures 45-55 minutit.


8 kommentaari :

  1. Mida mandlilaastade asemel kasutada kui ollakse mandlile allergiline? Või võib selle üldse ära jätta?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna mandlilaastud (jahvatatuna) on selle keeksi oluliseks osaks, siis ära neid kindlasti ei tohi jätta. Küll aga võib nende asemel kasutada näiteks India pähkleid või metsapähkleid. Neid siis kindlasti jahvatatuna!

      Kustuta
  2. Plaanin küpsetada seda keeksi mehele sünnipäevaks. Talle hirmsasti meeldivad keeksid, mida magusamad, seda paremad. Seega küsingi, kas keeks tuleks piisavalt magus ja maitsev, kui kasutada kuivatatud puuviljade ja pähklite asemel ainult datleid? Või oleks see igav?
    Ja kui usud, et vaid datleid kasutada on täitsa hea mõte, siis kas neid peaks eelnevalt ka vees leotama?
    Aitäh :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kipun arvama, et erinevate kuivatatud puuviljadega on siiski parem. Keeksi tekstuur tuleb paremini esile. Keeks tuleb piisavalt magus ning täiendavalt magusained lisada ei ole vaja.

      Kui siiski soovid aga ainult datleid kasutada, siis ära neid eelnevalt vees leota. Haki lihtsalt peeneks ning pista keeksitainasse. Leotades datleid eelnevalt ning need siis tükikestena keeksitainale lisada ei pruugi küpsetis korralikult ära küpseda:)

      Kustuta
    2. Aitäh, Ragne! Väga-väga maitsev keeks tuli.
      Tegin peaaegu retsepti järgi, ainult õige pisut panin banaanide püreestamise ajal mett ka hukka. Datleid lisasin kuivatatud puuviljade hulgast umbes pooled.

      Olen viimasel ajal katsetanud palju 'kõigevabasid' magustoite, nii paleoretsepte kui ka veganretsepte ja sageli on lõpptulemus suhteliselt maitsetu. Sinu retseptide peale võib aga alati kindel olla, et kui oled nad juba kirja pannud ja avaldanud, siis on nad ikka väga head! :)

      Aga mul tekkis mõte, kas see keeks oleks sama hea ja küpseks korralikult, kui:
      1. Jahvatatud mandlilaastude asemel oleks mandlijahu?
      2. Või asemel oleks ghee?

      Aitäh Sulle.

      Kustuta
    3. Aitäh Kadri tagasiside eest ning mul on heameel kuulda, et retsept õnnestus.

      Sinu küsimustele vastates: mandlijahud on tihtipeale nii erineva jahvatusastmega, et eelistan viimasel ajal pähkleid, mandleid, seemneid ise jahvatada. Nii saan kindel olla, et küpsetis õnnestub. Liialt peene mandlijahu teeb taina liialt paksuks. Liialt teraline jahu aga jätab taina aga vedelaks ning seetõttu ei pruugi küpsetis alati õnnestuda. Seetõttu jahvatan üldjuhul ise sellise keskmise jahvatusega jahu, et ei oleks liialt teraline ega ka üleliialt nö tolmjahu:)

      Või võib gheega asendada küll:)

      Tervitan,
      Ragne:)

      Kustuta
  3. Väga hea keeks tuli. Ei lisanud magusat.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails