18. november 2015

Puuahjus hautatud ribiliha


Ma ütlen ausalt - seesugune puuahjus küpsetatud roog on üks mu lemmikutest jahedal ajal. Ei saakski ju mitte meeldida ahjus ülimalt pehmeks küpsetatud ribiliha, millel seltsiks veel samas potis valminud juurikad. Seda retsepti on minult palju küsitud. Mitte konkreetselt antud roa oma, aga seda, kuidas suure puuahjuga malmpotis liha küpsetada (lihtsalt selgituseks - siinkohal ei mõtle ma puupliidi ahju, vaid ikka seda suurt ahju, milles kuumust annavad hõõguvad söed:)) Tavaliselt, kui õhtuti ahi köeb, lähen kööki ning panen kõik meelepärase malmpotti. Seejärel, kui ahju lõõr on juba kinni ning söed umbes tunnike höögunud, avame korraks ahjuukse ning pistame malmpoti ahju. See kõik võtab aega vaid hetke ning järgmise päeva lõunaks on justkui imeväel suurepärane roog valmis.

Maitsestasin liha suhkrusiirupi, austrikastme ning sinepiga. Esimene annab mõnusat magusust, teine tasakaalustab esimest ning kolmas annab juurde veel pisut maitset. Hautamiseks kasutasin aga vett ja siidrit, mis lõpptulemusena maitsvaks kastmeks valmib.


u 1 kg sealiha lameribi (või pehme kondiga ribiliha)
kartuleid-porgandeid
soola-pipart
3 sl tumedat suhkrusiirupit (nt Dansukker)
2 sl austrikastet
1 sl mahedat sinepit
50 g võid
2 dl vett
1 dl (pirni)siidrit
kimbuke tüümiani

Lõika kooritud kartulid pooleks, porgandid tee kolmeks. Laota juurikad malmpotti, raputa peale soola. Maitsesta ka ribitükid julgelt soola ja pipraga. Sega kokku suhkrusiirup, austrikaste ja sinep ning hõõru segu ribidele. Seejärel aseta ribitükid potti juurviljade vahele. Laota peale võitükid ning pista juurikate vahele tüümian. Vala potti vesi ja siider ning aseta peale kaas.

Kui toas ahi on köetud, söed hõõguvad ning lõõr kinni, siis oota umbes tunnike, et söed pisut „rahuneksid”. Seejärel pista malpott ahju süte juurde ning pane ahi kinni. Hoia ribiliha ahjus umbes 12 tundi. Seejärel on aeg sööma asuda!

Retsept valmis koostöös d-kokaraamatuga!

2 kommentaari :

  1. Ja kui nüüd tavalises ahjus sama rooga teha, siis kui kaua ja mis kuumusel, et saada natukenegi sarnane tulemus? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen tavalises ahjus küpsetan niimoodi ribisid 185 kraadi juures 2-3 tundi. Vahepeal soovitan kaant kergitada ja kontrollida liha pehmust:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails