3. august 2015

Kikerhernekook (gluteenivaba!)

Taas üks gluteenivaba kook, mis maitseb hästi. Seekord on koogi põhimassiks kuivatatud kikerherned, mis siin koogis nö jahu eest on. Koogi valmistamine ei nõua miskit keerulist, lihtsalt pisut segamist ja püreestamist ning seejärel saabki lihtsa vaevaga valmis seesama koogike, mis ahjus küpsenuna on kergelt pähklise meki omandanud. Mulle meeldis see kook pisut külmkapis seisnuna, siis on ta parajalt tahenenud ning väike tükike seda kooki hea kohvi kõrvale sobitub nii lihtsalt imeliselt. 


Selle koogi valmistamine algab kikerherneste leotamisest, need moodustavad selle koogi põhimassi. Seejärel tuleb juba pehmenenud kikerherneid lihtsalt korralikult püreestada. Kindlasti saab lihtsamini ka poes müüdavate ning juba purgis olnud kikerhernestega, aga minul oli täpselt üks pakike kuivatatud kikerhernestega kodus olemas:) Mina kasutasin siin üht oma viimase aja lemmikut kookospiimaga kondenspiima, aga vabalt võib kasutusel olla ka tavaline kondenspiim. Mulle meeldib selle koogi juures just see pähkline maitse ning kohati õrnalt krõmpsuv tekstuur. Siiski võib vabalt juurde lisada ka hakitud Kreeka pähkleid. Üks soovitus veel - küpsemisel jälgi kindlasti, et see liialt üle ei küpseks, sest niimoodi üleliia kaua ahjus olnud kikerhernestest koogid kipuvad kiiresti kuivaks minema. Minul piisab ilusti 25-30 minutist, et kook jääks parajalt mahlane


275 g kuivatatud kikerherneid
1 purk (320g) kondenspiima (kasutasin kookospiimaga kondenspiima)
2 muna
näpuotsatäis soola
50 g võid, sulatatuna
3 sl (kuhjaga) naturaalset kakaopulbrit


Glasuur:
50 g võid
2 sl naturaalset kakaopulbrit
125 g hapukoort või Kreeka jogurtit
2 sl mett

Leota kikerherneid vees 6 tundi kuni üleöö, seejärel nõruta ning püreesta kikerherned saumikseriga püreeks. Lisa kondenspiim ning püreesta segu veelgi ühtlasemaks. Seejärel lisa lusikaga segades juurde ülejäänud ained. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20cm) põhjale ning küpseta 180 kraadi juures 25-35 minutit. Lase koogil jahtuda ning lõika küpsetis seejärel pooleks. Täida glasuuriga koogi keskmine ja pealmine osa. Kaunista kook marjadega.

Glasuuri valmistamiseks sulata või, sega juurde kakaopulber. Tõsta anum pliidil ning lisa segades juurde hapukoor. Seejärel kuumuta segu vaiksel kuumusel (ise pidevalt segades) seni, kuni glasuuri värvus tumeneb (ca 5minutit). Vahepeal sega juurde ka mesi. Lase segul pisut jahtuda  enne koogile panemist.


19 kommentaari :

  1. Tere! Proovin seda kooki teha. Milline peaks olema kikerherneste kogus, kui kasutada purgis varianti - ühes purgis keskmiselt ca 240g kikerherneid? Tervitades,Anneli

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Leotatud kikerherneste kogus peaks olema ca 600 g:)

      Kustuta
  2. kas tavaline kookosepiim ei sobi. Peaks olema kondets variant ??

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pigem siis võiks kasutada selle asemel hoopis tavalist kondenspiima. Vaja on koogile kuidagi magusust anda;)

      Kustuta
  3. Kas kondenspiima võib ka millegagi asendada, et tahaks nii palju suhkrut tarbida ja üldiselt eelistan mitte väga magusaid kooke. Kikerherned tunduvad huvitavad. "Eesti parim pagar" saates tehti mustadest ubadest kooki, saatejuhid kiitsid. Kas Sul on ka ehk mingi retsept ubadega?

    VastaKustuta
  4. Kas kondenspiima võib ka millegagi asendada, et tahaks nii palju suhkrut tarbida ja üldiselt eelistan mitte väga magusaid kooke. Kikerherned tunduvad huvitavad. "Eesti parim pagar" saates tehti mustadest ubadest kooki, saatejuhid kiitsid. Kas Sul on ka ehk mingi retsept ubadega?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kondenspiima asemel võib kasutada mett, täpset kogust grammides ei oska öelda. Peab lihtsalt tainast maitsma:) Mustade ubadega kooki olen söönud, teinud ei ole:)

      Kustuta
  5. Tere, millist naturaalset kakaopulbrit Te kasutate?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Mul on kodus enamasti kasutusel kaks erinevat kakaopulbrit - toorkakao, mida ostan mahepoest (mul ei tule nimi praegu meelde, aga sellises beežis paberkotis) ning tavaline vilma kakaopulber:)

      Kustuta
  6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  7. Tuli suurepärane kook! Kuna vormi suurus oli 26 cm, siis keskelt pooleks lõigata ei saanud (kuigi suurendasin koguseid) ja glasuuri panin ainult peale. Kaunistasin värskete maasikatega. Järgmisena proovin teha Linnupiimakooki, kuid selle sama kikerhernepõhjaga. Loodan, et maitseb veelgi paremini :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda:)
      Millist retsepti linnupiimakoogi puhul kasutad?

      Kustuta
    2. Põhjaks teeksin sama koogi, peale munavalgekiht (vahustatud munavalge ja suhkur küpsetada) ning peale see sama glasuur ning maasikad:) Ehk prooviksin oma lemmikut kooki, aga jahuvabas variandis.

      Kustuta
  8. Kas kikerherne jahu võib ka selles põhjas kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kikerhernejahu kasutamisel jääb kook pisut teistsugune, kui retseptis antud kuivatatud (ning seejärel leotatud) kikerhernestega. Küll aga võib jahu kasutada küll, kahjuks ei oska öelda, kui palju täpselt see jahukogus olema peab, aga lõpptulemusena peab tainas jääma sellise paksema hapukoore tekstuuriga:)

      Kustuta
  9. Tere. Minul oli kook liiga mure. Isegi alusele tõsta ilma paberita ei oleks õnnestunud, oleks lihtsalt ära lagunenud. Pooleks lõigata, et kreemi vahele määrida, ei üritanudki. Valmistasin purgist valmis kikerhernestest.
    Kui veel tegemisele läheb, siis teen õhema ehk suuremal pannil ja katan suurema hulga kreemiga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Purgis olevatest kikerhernestest ei ole ma seda kooki proovinud teha. Äkki võis põhjus selles olla? Kui järgmisel korral samuti purgis olevatest kikerhernestest tegemisele see kook läheb, siis soovitan lisada täiendavalt 1-2 muna tainasse:)

      Kustuta
  10. Väga, väga hea kook. Aitäh, Ragne!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails