2. märts 2015

Martsipanine kodujuustukook

Mul on küll väga pisike, aga see-eest hästi armas köök, mis lihtsalt kutsub süüa tegema. Eks suurt osa selles mängib ka puupliit, mis jahedal ajal tihedasti kodusoojust tekitab ning toitudele justkui miski lummava maitsepuudutuse juurde annab. Võib-olla seepärast tekib mul alatihti koogi küpsetamise isu. Lihtsalt tahaks vahustada, segada, mikserdada ning siis koogivormis miskit head ahju küpsema panna ... Tuleb tuttav ette?


Igastahes oli sel korral küpsetamise peaosalisteks mul "palgatud" kodujuust ja martsipan. Mulle meeldib kodujuustu erinevates magustoitudes kasutada, seda aga eelnevalt saumikseriga kergelt ühtlasemaks püreestades. Niimoodi püreestatult annab kodujuust mistahes koogile ja magustoidule kreemjamat tekstuuri juurde (üheks heaks tõestuseks on näiteks kodujuustuvahu retsept). Niisiis, kui peaosalised said välja valitud, tuli veel mõned kaaslased kooki valida ning koogitegu võiski alata. 


Tegelikult ma selle retseptiga väga ei ekperimenteerinud. Tahtsin mõnusat kreemjat ja kodust kooki, mis kinldasti õnnestuks, mis ei oleks liialt magus, aga samas oleks piisavalt magus, et olla hea magustoidu eest. Ja täpselt niimoodi see kook ka maitses.


See kook valmis ilma suurema vaevata. Põhja valmistamiseks oli vaja vaid pisut mikserdada, täidisega oli enam-vähem sama lugu. Munavalged rändasid sellesse kooki kõige lõpuks - ikka seepärast, et kook oleks kohevam.


Põhi:
100 g digestive küpsiseid
2 sl päevalilleseemneid
35 g võid, sulatatuna


Täidis:
2 muna
450 g kodujuustu
300 g toorjuustu, toasooja
(kasutasin Farmi toorjuustu)
100 g suhkrut
200 g martsipani


Kate:
1 dl  rõõska koort (35%)
1tl vanillisuhkrut
tumedat šokolaadi

Purusta köögikombainis (või saumikseriga) küpsised ja seemned peeneks. Lisa sulatatud või ning sega ühtlaseks massiks. Suru küpsisemass lahtikäiva vormi (20cm) põhja ja pisut ka äärtele.

Eralda munakollased –valgetest. Püreesta saumikseriga kodujuust koos munakollastega ühtlaseks. Sega toorjuust lahti ning lisa segades juurde kodujuustusegu ja suhkur. Tükelda martsipan väiksemateks tükkideks ning sega kodujuustusegusse. Lase segul seista toatemperatuuril ca 30 min. Seejärel vahusta munavalged kõvaks vahuks ning lisa ettevaatlikult segades täidisesse. Vala täidis küpsisepõhjale ning küpseta ahjus 180 kraadi juures ca 50 min. Selleks ajaks on kook pealt kuldne, kuid suhteliselt vedel, seetõttu lülita ahi välja ning lase koogil suletud ahjuuksega ahjus seista 1 tund. Seejärel tõsta kook ahjust, lase pisut jahtuda ning seejärel pane külmkappi ööpäevaks maitsestuma.

Serveerimisel vahusta koor vanillisuhkruga vahule ning pritsi tordile pisikesed tupsud. Raputa üle riivitud šokolaadiga.


4 kommentaari :

  1. Ragne, ma olen nii õnnelik, et Sinu blogi otsa mõnda aega tagasi komistasin - see, mis Sa teed, on täpselt minu maitse järgi - need komponendid ja kvaliteetsed toiduained ja üldse kogu see stiil, mis Sinu puhul kokkamisega kaasas käib - superäge naine oled! Ma olen pisipojaga mõneks aastaks kodune ja katsetan köögis erinevaid põnevaid toiduaineid ning kui midagi uut koju tassin siis kohe guugeldan Sinu blogi, et vaadata, mida Sina sellest kraamist teinud oled :)

    Ma tegin seda kodujuustukooki tänaseks naistepäevaks Sinu poolt reedel Terevisioonis mugandatud viisil (NB: ETV kodulehel on retsepti kirjeldus poolik) ja see nägi tõesti väga pidulik välja selle katte ja mandlibeseega. Ja nagu sa lubasid - ei olnud liiga magus ja oli niiii mahlane. Kodujuustukook saab minu jaoks uue tähenduse nüüd tänu Sinu vihjele kodujuust ära püreestada - kindlasti proovin seda erinevate küpsistega ja suvel värskete marjadega... AITÄH, Sulle, et olemas oled! Ilusat ja maitseterohket kevadet!
    A n n

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Ann ning aitäh nii armsa tagasiside eest. Nägin ka ise, et reedel Terevisioonis tehtud retsept on nende kodulehel poolikult üles pandud. Täiendasin valmistamisõpetust oma kommentaariga:)

      Loodetavasti tuleb sel aastal siia blogisse veel mitmeid retsepte, mis Sulle siit katsetamishuvi tekitavad:)

      Head,
      Ragne

      Kustuta
  2. Kas täidist võiks ka poole väiksema koguse teha? siis lihtsalt ei tule kook nii kõrge kui su piltidel? samas põhi tundub olevat päris õhuke, järelikult saaks ka poole koguse täidisega hakkama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja loomulikult võib täidise koguseid vähendada poole võrra. Minu eesmärgiks oli seekord lihtsalt üks kõrge ja tummine kook teha:) Aga vabalt võib teha sellise kodusema ja pisut madalama koogi!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails