19. oktoober 2014

Üks kodune õunakook ..... head kooki pole kunagi liiga palju.

Kodustel õunakookidel on minu arvates alati juures olnud mingi omamoodi võlu. Võlu, mis paneb sedasorti küpsetised alati erilisemale kohale, kui mistahes uhked ja uhkeldavad küpsetised. Võib-olla tuleb see võlu lapsepõlvest meeldejäetud maitsetest, võib-olla magusatest lõhnadest, mis koogi küpsemisel lahkesti kõikidesse tubadesse rändavad, võib-olla aga maitsetest ja maitseelamustest, mida üks kodune õunakook süües pakub.


Jah, õunakoogid on minu küpsetiste nimistus alati väga kõrgel kohal. Olgugi, et vahepeal rändavad ahju ka teised koogid, siis õunakoogid on need, mille küpsetamise juurde tihti tagasi tulen. Huvitav, et just õunakoogi valmistamise ajal märkan, kuidas kannatamatus minust tahes-tahtmata väga kiirelt võitu saab. Juba ahjusoojalt ei saa maitsmata jätta koogi purust katet, mis tekitab soovi endale kiiresti üht tükikest taldrikule asetada.


Mis puudutab õunakooke, siis nende puhul olen üldiselt kindlaks jäänud oma traditsioonilistele retseptidele. Siin aga üks pisut uuem retsept, mis samuti koduste õunakookide kategooriasse ideaalselt sobib. Tegelikult on see küpsetis vist minu viimase aja lemmikuid. Mulle meeldib, kui koogis on õunu, mulle meeldib, kui koogis on kaneeli, mulle meeldib, kui koogis on õigepisut tainane sisu ja mulle meeldib, kui üht korralikku õunakooki mõnus purune tainakate katab ning mille peal on veel lisaks pisut tuhksuhkrust härmatist. Täpselt selline alljärgnev kook ongi!


6 dl nisujahu
1 sl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1 tl kaneeli

2,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
125 g võid
700 g õunu (koorimata, puhastamata kogus)
0,5 dl piima
2 muna

1-2 sl suhkrut (peale raputamiseks) 

Sega kuivained omavahel kokku. Lisa või ning näpi see purutaoliseks massiks. Koori õunad ning lõika väikesteks tükkideks. Sega need purutainasse. Seejärel sega omavahel piim ja munad ning lisa segades tainasegusse. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (22-24cm), raputa peale 1-2 sl suhkrut ning küpseta 180 kraadi juures u 50 minutit. Lase koogil jahtuda, enne serveerimist raputa peale ohtralt tuhksuhkrut.


22 kommentaari :

  1. Tervist, Ragne ! Olen su blogi suur austaja ja oleks selline palve, et ehk kunagi avaldaksid ka mõne koogi retsepti, mis ei sisaldaks nisujahu :)
    Ette tänades

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere-tere, Ma võin tegelikult vaikselt juba hõisata, et novembrikuu lõpus ilmub minu uus kokaraamat, mis just sellistele nisujahuvaba koogikestele ongi pühendatud;)

      Kustuta
    2. Siis jääb ainult oodata, et "jõuluvana "selle tooks :)
      Aitäh !

      Kustuta
  2. Väga maitsev tuli ;)
    Kardemoni jätsin lisamata aga selle eest lisasin rohkem kaneeli.
    Suhkrut lisasin ka tunduvalt vähem kui retseptis kirjas oli ning kasutasin pruuni suhkrut ja suuuuuper hää tuli ;)
    Järgmiseks päevaks telliti juba uut kooki ;)

    VastaKustuta
  3. Rõõm kuulda:) Ma uudishimust küsin, et milline see suhkrukogus oli? Kas õunad olid magusad?

    VastaKustuta
  4. Kuna kõik maailma inimesed on ühtäkki endas gluteenitalumatuse diagnoosinud, pean ka nv midagi sellevaba tegema. Kas siia kooki sobiks ka tatrajahu või pigem jääb imelik? Samuti lisan enda lapse pärast agaavisiirupit tavalise suhkru asemel.
    Kiidate heaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina kasutan ise üldiselt suhkru asemel mett, aga see on täiesti maitse küsimus. Tatrajahu ma täielikult siin retseptis asendada ei julgeks - jääks liiga teraline ja ka mitte nii siduv. Küll aga soovitan kasutada India pähklitest jahvatatud jahu. Ma kasutan seda pähklijahu tihti ning just seetõttu, et see toimib tavapärastes küpsetistes hästi. Jahvatamiseks kasutan kohviveskit:)

      Kustuta
  5. Mm, juba seda retsepti lugedes tuleb lõhn ninna:) Mõnus tegemine sügisõhtuks, proovin järele!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) ... jään ootama tagasisidet, kuidas kook maitses;)

      Kustuta
    2. Tere! Tegin koogi ära:) Lõhn tuli tõesti suurepärane ja kook veelgi suurepärasem! Sõime seda vanillijäätisega. Ainuke asi mis järgmine kord tuleb meelde jätta-vähem suhkrut ja näpuotsatäis soola, seekord sai pisut liiga magus:)
      Kindlasti teen seda kooki veel! Aitäh suurepärase ja lihtsa retsepti eest:)

      Kustuta
    3. Tänud tagasiside eest. Kas õinad võisid magusad olla, et lõpptulemus pisut magusam jäi?

      Kustuta
  6. Vastused
    1. Väga maitsev kook oli! Kas suure plaaditäie tegemiseks peaks tegema lihtsalt topeltkoguse ja eeldusel, et kook jääb madalam, ka küpsetusaega vähendama?
      Aitäh maitsva retsepti eest :)

      Kustuta
    2. Jah, siis peaks aega vähendama. See siis oleneb, kui õhuke kook jääb. Proovi alguses 30 minutit ning siis saab jälgida, et kas on vaja küpsemisaega pikendada või mitte.

      Kustuta
  7. Väga maitsev kook järjekordselt!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm seda kuulda. Ka mulle meeldib see kook väga:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails