23. oktoober 2012

Pardimaks kirsikastmes

Pardimaks on võitnud mu südame jäägitult, sest ükskõik kudas seda pakkuda (röstsaial, salatis, lihtsalt praetuna vms), siis ikka on ta hea-hea-hea. Ma mäletan, et kui kooliajal sööklas miski maksatoit (tavaliselt oli see fantaasiavaeselt maksakaste) laual ootas, siis püüdsin ma sellest toidust võimaliku suure kaarega mööda hiilida. Maksaga läks suhe paremaks siis, kui hakkasin valmistama kanamaksapasteeti, siis proovisin juba edasi toite, kuni jõudsin hiljuti pardimaksa proovimiseni. 

Pardimaksa on hea proovida koore-parmesanikastmega ehk veidi švipsis versiooni... või siis teha salatit koos pirniviiludega või proovida veidi teistsugust magusa-soolase kombinatsiooni - kirsikastet. Tegelikkuses rohkelt kisselli meenutavat kastet siin ei kohta, pigem lihtsalt õrnalt maitseks, et kirsikaste on pannil podisenud.



400 g pardimaksa
piima
jahu, soola
1 dl valget veini
ca 2,5 dl kirsikompotivedelikku
3 sl kompotikirsse

Puhasta maks üleliigsetest kelmetest ning aseta piima sisse likku ca 30 minutiks. Pane taldrikule jahu, lisa maitseks soola. Püherda maksatükke jahus. Kuumuta pannil õli ning prae maksatükid mõlemalt poolt kiirelt küpseks. Lisa pannile vein ning kuumuta korraks läbi. Seejärel lisa kirsikompotivedelik ja kirsid ning kuumuta keskmisel kuumisel seni, kuni kaste pakseneb (kui kaste jääb liiga paks, lisa veel kompotivedelikku).

Serveeri näiteks koos võis praetud kartuliviiludega – keeda kooritud kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Seejärel lõika kartulid õhukesteks viiludeks. Kuumuta pannil väike sorts õli ning taluvõi. Lisa kartuliviilud ning prae seni, kuni need on pealt  juba kuldpruunid ja krõbedad. Sega sisse köömned ning kuumuta veel minutike.  Tõsta tulelt, jahvata kartulitele juurde meresoola ning serveeri koos pardimaksaga

2 kommentaari :

  1. Oiiii, väga õnnestunud postitus/retsept! See pilt ei vajaks juurde ühtki sõna, et suud vett jooksma ajada, ja kui retsepti juures ei oleks, siis poeks või nahast välja, et sarnast tulemust saavutada! Teisest küljest tekst omaette suudab täpselt sama edukalt neelud käima panna. Kust seda kesköist pardimaksa siis nüüd saadakse? :)

    VastaKustuta
  2. :)

    Kesköisel ajal saab maksa ainult siis, kui tiigi äärde parte laskma minna:)

    Muul ajal võib seda aga leida jahutatud kujul Tallinna Prismadest, Stockmannist ning Pärnu Maxima xxx kauplusest:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails