19. september 2012

Üks hea peedivorm ja "Sööme ära" kampaania

Täpselt aasta aega tagasi oli see aeg, kui tänu köögiviljakampaaniale jälgisin usinalt, et sobiv kogus puu-ja köögivilja päevas ikka täis saaks. Mitte, et ma muidu neid ei sööks (aurutatud köögiviljad on ühed mu kõige lemmikumad üldse), aga lihtsalt jälgid terasemalt, kas piisav kogus on ikka söödud. Nüüd, aasta pärast on see sama tore kampaania taas käimas ning jällegi märkan, et olen tähelepanelikum, kui palju ning kas ikka piisav kogus puu- ja köögivilja ühes päevas on saavutatud. 

Selleaastane kampaania kannab nime "Sööme ära" ning kestab 17.septembrist kuni 7.oktoobrini. Kampaania rõhutab, et oluline on süüa vähemalt 5 peotäit puu- ja köögivilja päevas..... ja tegelikult ei ole see kokkuvõttes üldsegi mitte keeruline ja ületamatu ülesanne.Isegi köögiviljade vihkajatele on võimalik igasugu porgandeid, peete, suvikõrvitsaid ja muud seesugust kraami toidu sisse ära peita.

Veidi rohkem kui kuu aega tagasi sai selle kampaania raames üles filmitud minu 5 mõnusat retseptikest, mis suuremal või vähesemal määral sisaldavad puu- ja köögivilju. Antud kampaaniat vürtsitavad oma videoretseptidega veel toidublogija Silja Luide ja kohvik Mamo perenaine Margit Härma - kokku ootab avaldamist kampaania jooksul täpselt 15 videoretsepti.. Selleks, et retseptidega veidikene põnevust tekitada, siis avaldatakse kampaanialehel toitumine.ee iga päev kell 12.00 üks retseptivideo. 

Oli üsnagi raske valida retsepte, mida antud kampaanias kasutan, kuid võin öelda, et olen antud tulemusega väga rahul. Minu retseptivaramust on tulemas veel 3 soolast rooga ning 1 imehea magustoit. Selle viimase idee sain muide hiljuti Kanadas reisil olles. Eile võis näha minu selle kampaania raames valmistatud peedivormi, mis on suvisel ajal suvilas üks meie pere lemmiktoite. Nimelt on see imemaitsev ka järgmisel päeval ja kuna ahju suvel maal väga kasutada ei saa, siis on ju hea see peedivorm eelnevalt valmis teha ning see siis maale ühes endaga kaasa võtta. Kiirel ajal maatööde vahel on see peedivorm lausa õnnistus:)

Kusjuures, peedisõber olen ma juba väikesest plikatirtsust peale, seetõttu võlus mind see vormiroog juba esimesest ampsust peale. See on mahlane, maitserikas ning piisavalt juustune - piisav põhjus miks kuhjata oma taldrikule veidi rohkem seda peedirooga.... ja ega siis muud kui Sööme ära:)


kuuele

1 sibul
1 küüslauguküüs
500 g peeti
75 g suvikõrvitsat
2 porgandit
125 g sinihallitusjuustu
3 dl piima
3 muna
125 g mozzarellat
soola, pipart
kimbuke tilli

Koori ja puhasta sibul,  suvikõrvits, porgand ning peedid. Haki sibul ja küüslauguküüs ning prae need pannil klaasjaks (raputa sibulatükkidele peale veidi soola, nii ei kõrbe see ära). Riivi ülejäänud köögiviljad jämeda riiviga. Sega kokku riivitud peet, suvikõrvits, porgand ning praetud sibul. Maitsesta soola ja pipraga. 

Jaota riivmass silmaga kolmeks ning pane 1 osa võiga määritud ahjuvormi, laota selle peale murendatud sinihallitusjuust, seejärel pane veel üks kiht riivmassi ning murenda uuesti peale sinihallitusjuust. Kata järelejäänud riivmassiga. Sega omavahel piim ja munad, lisa peeneks hakitud till ning maitsesta Vala vormi. Kõige peale laota viiludeks lõigatud mozzarella. Küpseta 180 kraadi juures 45 minutit. Serveeri.


16 kommentaari :

  1. Muidu mulle peet ei maitse ühegi toidu sees aga siin näeb see nii isuäratav välja, et isegi lapsed oleksid seda nõus sööma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. minule lähevad peale igasugused peedikotletid ning -vormid. Kusjuures, kui seda peedivormi esmakordselt valmistasin, siis järgmine päev sai kohe uus tehtud - nii hästi maitses lihtsalt. Ja isegi üks sööja, kes peedile nina krimsutab ütles, et täitsa söödav:)

      Kustuta
  2. Kas siin peab peet toores olema? Kas seda saaks teha ka keedetud riivitud peediga (mida poest osta saab) ? :)

    VastaKustuta
  3. See vorm on valmistatud toore peediga. Kardan, et keedetud peediga ei tule see lõpptulemus mittekuidagi see, mis peab. Keedetud peedil ei ole enam seda ehtsat maitset, samuti kardan, et pärast küpsemist on keedetud peet nii pehme, et saab lõpuks vaid peediputru süüa:)

    VastaKustuta
  4. Aitäh. Ma kahtlustasin ka midagi sellist :) Toores peet on nüüd igal juhul ostetud ja mingi hetk katsetan ära!

    VastaKustuta
  5. Meie proovisime eile selle vormi ära. Köögiviljade kogus oli kaks korda suurem, kuna kahtlustasin, et kolmekesi me ühest poolekilosest peedist kõhtu täis ei saa :) Kahjuks jäid juustukogused samaks ja seetõttu sinihallitusjuustu maitset eriti tunda ei olnud. Kõik kiitsid väga!!!
    Üks väike probleemike oli ka - nimelt jäi vormi põhja väga palju vedelikku, kuigi piima liiga palju ei pannud. Ega seda vist ei saagi kuidagi vältida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mida rohkem on köögivilju, seda rohkem ka vedelikku. Küll aga on see järgmiseks päevaks vormi siise tagasi tõmbunud ilusti. Kusjuures pean ütlema, et mulle maitseb see vorm väga-väga ka jahtunult, siis on maitsed kõik ilusti ühtlustunud ning väga mõnus suutäis ka külmalt:)

      Minule meeldib väga-väga sinihallitusjuustu ja peedi kooslus, seetõttu soovitan kindlasti sinihallitusjuustu kogusega pigem liialdada:)

      Kustuta
    2. See on geniaalne vorm! Ütlen kommentaariks vedeliku kohta seda, et mina panin vormi terve suvikõrvitsa, kuna ei tahtnud juppi järele jätta. Enne aga lasin riivitud kõrvitsal veidikese soolaga nõrguda. Ja küpsemise ajal ei tulnud mitte mingit vedelikku välja! Samuti kasutasin hallitusjuustu asemel kitsejuustu, mis on ju ka peedi teada-tuntud kaaslane (meil üks pereliige sinihallitusjuustu ei söö). Ja mozzarella panin peale 15 minutit enne küpsemise lõppu, aga ikka läks see pruuniks. Ei kujuta ettegi, mis kohe pannes oleks välja tulnud. Aga ju ahjud on erinevad. Kokkuvõttes ülimaitsev ja tervislik veel pealekauba.

      Kustuta
    3. Tore kuulda:) Aitäh tagasiside eest!

      Kustuta
  6. väga mõnus-12 aastasele ka maitseb :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on väga tore kuulda. Minu laps tunnistas ka selle söödavaks:)

      Kustuta
  7. Vana postitus küll aga näe leidsin ja tegin. Nats kauaks jäi ahju- mozzarella kuivas veidi ära, kuid siiski oli täitsa hea. Mis täitsa.. väga hea oli ja kodused ka kiitsid. Aitähh retsepti eest. Kindlasti teen tulevikus veel.
    -Kairi-

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super! See on tõesti vana postitus, aga ka mina teen seda peedirooga üsna tihti:)

      Kustuta
  8. Kui mul antaks valida, mis juurika üksikule saarele kaasa võtaks siis oleks see kindlasti peet! Ka minul on see lapsepõlve lemmik juba iidamast aadamast :)
    Laisa (loe: väsinud) kokana, mõtlesin õhtul, et hekseldan eranditult kõik koostisosad saumiksriga kaasa tulnud "purgis" ükshaaval läbi ja see toimis! Võib-olla ka algaja õnn :) Purgiblenderiga tükeldades jääb struktuur umbes nagu jäme- või himaalajasoolal- täpselt paras (mitte liiga pudi). Vormiroog ise sai väga mõnus, peet jäi isegi pisut "krõmps". Kordamist vääriv retsetp ;) Aitäh Ragne, inspireerimast!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super äge kuulda.
      Peet oleks mul vist ka üks nendest, mille kaasa võtaks. Lillkapsa haaraks ka veel salaja:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails