2. november 2011

Võiroosid suitsukanaga, lihtsalt lemmik

Ükskõik milline toiduteema lauas jutuks võetakse, jõuan mina ikka kuidagimoodi võisaiakeste hääduse juurde. Õhulised, kergelt soolased võisaiad lihtsalt on minu lemmikud juba päris väikese tüdrukueast peale. Mul oli juba siis teada, kus kohvikutes/poodides asuvad pealinna kõige paremad võisaiad - ikka sellised kihilised ja võised. Täpselt nii võised, et näpud vajavad pärast söömist ikka korralikult salvrätikusse puhtaks pühkimist. Pisikesena leidus minu vanaema toidukotis näiteks ALATI lisaks hapukapsakotile ja turult ostetud kilule neli võisaiakest - kaks minule, üks vanaisale ja üks loomulikult vanaemale. Need olid pärit ühest Tallinna vanalinna väikekohvikust, millest vanaema pärast oma võimlemistundi harjumuspäraselt mööda sammus. Kahjuks on viimasel aja võisaiakeste kvaliteet aga kõvasti langenud ning enamikes kohtades on need lihtsalt pärmitainamoodi kuklid - võist saab ainult unistada, heietada ja mõelda, et kunagi oli see võisaia maailm ikka hoopis helgem ja roosilisem.


Kätrin võttis aga ette silmapaistva teo ning paari toidublogija survel (mina kaasa arvatud) tegi võisaiakesi koos õpetusega. Pikk pai ja üks pisike kniks selle eest. Kas tegin ka? Jah loomulikult küpsetasin ja olin tubli võisaia-küpsetaja.... ja pean ütlema, et ikka omatehtud on hää - peaaegu täpselt samahead nagu need vanalinna väikekohviku omad, millega vanaema mind tavaliselt kojutulles kostitas. Kui on aga kiire ja võisaia isu tahab lihtsalt tappa (kohati vist tundub, et see võisaiakirg on mul juba liiga suur), siis kasutan pärmi-lehttainast. Eelviimane kord lisasin võile veel suitsukana ja kas teate mis? Need saiakesed kadusid ahjuplaadilt kiiremini, kui jõudsin öelda - jätke mulle õhtuse teejoomise juurde ka üks:)

PS! Ja kui keegi teab häid võisaiade müügikohti, siis palun jagada:)

500 g pärmi-lehttainast

100 g toasooja võid

175 g suitsukana v
õi -kintsuliha (lihakogus)
meresoola


Mikserda toasoe või ja kanaliha ühtlaseks massiks, maitsesta soolaga. Kui kasutad valmis-rullitud tainast, laota see lihtsalt lauale (vastasel juhul, rulli tainas ca 0,5cm paksuseks). Määri peale suitsukanavõi. Lõika tainas pikkupidi pooleks ning teistpidi viieks, et tekiks 10 ruudukest.


Valmista võiroosid: suru nurgad tainaruudu keskele. Tekkinud uue tainaruudu nurgad suru uuesti tugevasti keskele kokku (täpsemalt vaata voltimist piltidelt). Aseta volditud tainaruudud ahjuplaadile ning küpseta 210 kraadi juures ca 20 minutit.


Selle retsepti leiab ka Rannamõisa linnulihablogist.

19 kommentaari :

  1. Oi. Paluks mulle kohe üks niisugune. Vastu võin pakkuda...mmmm..ööööö.....noh, küll ma midagi välja mõtlen:)

    VastaKustuta
  2. No ma võtaks heameelega ühe kõrvitsapirukatüki, millest hiljuti blogisid:)

    VastaKustuta
  3. issand, Ragne... issand...
    minu kui väga karastunud blogardi kõht ja meel korisesid praegu nii kõvasti, et naabermaja varesed lendasid vist otse lõunamaale. sellist kombinatsiooni pole kaua kohanud - nii lihtne ja nii hea!
    mis oma aja võisaiadesse puutub, siis need olid mul ka koolipõlves üks pühast kolmainsusest ekleeride ja pepsi kõrval. nii sai peale kooli kõhu täis küll :-) praegu ei saa ikka naljalt kusagilt enam sääraseid kergelt soolaka mekiga krõbedaid võisaiu...

    VastaKustuta
  4. Ohh, neid proovin kohe kindlasti!
    Aga mul oleks üks küsimus seoses gooogle readeriga. Google readeris on uuendusi tehtud ja ma ei näes kuskil "share" kastikest. Äkki oskad aidata, kuidas siis nüüd selle uue readeriga saab jagada?

    VastaKustuta
  5. Liina, küll need varesed kevadel tagasi tulevad:)

    Minul oli kooliajal lisaks võisaiadele traditsiooniliseks peale kooli premeerimise toiduks kohuplaadikoogi tükike, no ikka see nõuka-aegne. Kooli vastas oli pood, kus selline vanem, tõreda olemisega tädike neid meile tavaliselt müüs. Pani kilekotti koos võisaiaga, koduteel hea mugida;) Kohupiimakoogi hinda ei mäleta, aga priske võisai maksis 1.25 (eek)?!?!?!

    VastaKustuta
  6. See share nupp on ka minul viimastel päevadel pinnuks silmas. Kuskilt ei suuda seda leida. Uskumatu, et geniaalne google on selle ära kaotanud?!?!

    Loodetavasti leian, siis hõikan ka välja:)

    VastaKustuta
  7. Ohoo, seda varianti pärmi-lehttainast proovin mida ka kindlasti teha. Hetkel on sellest (Härmavilja) pärmi-lehttainast ainult viineripirukaid ja suitsuvorsti-juustu sarvesaiu tehtud! :D

    Muideks, meil siin Paikuse Maiasmoka pagaris müüakse suuri Võiroose. Pealt krõbedad, seest pehmed ja täitsa võised (minu jaoks isegi liiga vahest, pole väga või fänn :D), isegi peab näpud ka paberisse pühkima. Aga eks see oleneb ka pagarist, enamus ajast on ikka need võised Võiroosid olnud (aga ma ostan neid muidugi haruharva).
    Nii et kui Paikusele satud, siis hüppa läbi, ehk on pagar just siis need "peaaegu õiged" küpsetanud! ;)

    VastaKustuta
  8. oot-oot Regina - milline on Paikuse Maiasmoka pagar? Kas see, mis asub seal kollases pikas majas?

    Ma ikka Paikusele satun vahest:)

    VastaKustuta
  9. ..kusjuures, olen sinna paar korda sattunud. Olen küla pealt kuulnud kiidusõnu:) ....aga peale lõunat on neil kogu küpsetiste toodang juba otsas:(

    Püüan äkki mõnel hommikul sinna sattuda. Aitäh vihje eest:)

    VastaKustuta
  10. Jah, sealt lähevad kõik pagaritooted nagu soojad saiad! ;) :D

    VastaKustuta
  11. Olümpia hotelli pagarid teevad ikka neid vanakooli võisaiu, käin seal aeg-ajalt maiustamas. Võised ja rõbedad :)

    VastaKustuta
  12. Ojaa, seda mina tean:) Kusjuures see on paar viimast aastat minu jaoks hetkel ainuke koht, kus neid õigehäid võisaiakesi saanud olen. Tavaliselt Tallinnas käies sätin selle kohviku alati oma teele ette. Paar korda olen isegi emal Pärnusse külla tulles, neid mulle külakostiks palunud tuua:)

    VastaKustuta
  13. Heheh, Ragne, nüüd paljastus meie põlvkondade vahe :-) Minu ajal maksis Pepsi 45 KOPIKAT, ekleeri ja võisaia hinda ei mäleta.

    VastaKustuta
  14. No kui ma oleks kopikatega pirukatädi ärritama läinud.... ütleme nii, et see müüja ei olnud minu mäletamist mööda kõige lahkema moega:)

    VastaKustuta
  15. Kuna viineripirukatest on mul kopp juba ammu ees, oli selle retsepti leidmine supper! Ja supper head tulid loomulikult ka saiakesed välja :P Rullisin taigna veidi õhemaks ja sain lausa 15 maitsvat saiakest. Imehead ka külmana:P Aitähh!

    VastaKustuta
  16. Väga maitsvad! Korduvalt tehtud! Aitäh! :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails