2. jaanuar 2011

Kodu-tehtud sõir soolapähklitega

/Prindi retsept/

Ilusat ja tegevusterohket uut aastat kõigile. See aasta lubasin ma endale, et leian veidikene aega lihtsalt olemiseks, puhkamiseks ning endale olemiseks. Ei usu, et sellest lubamisest kinni pean, aga eks näib, preagu on igastahes tegevust küllaga. Blogi-postitusi on see nädal veel kindlasti juurde tulemas, sest lõunaks sai valmis üks hea supp, mille kõrvale tegin röstitud koduleiba aastavahetuseks valminud sõiraga. Sõirasid tegin aastavahetuselauale kahte sorti - sedasama soolapähklitega (see on mul tegemisel juba mitmendat korda) ning küüslaugu/peterselliga varianti. Ikka imestan, kui lihtsalt see sõir valmib ja kui on veel kodune leib jaa äsja valminud või peale määrimiseks, siis sõnad on ilmselgelt üleliigsed.

1 l piima
600 g kohupiima

60 g võid

2 muna
1,5 tl soola

75 g soolapähkleid, hakituna


Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt lahti segatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla sõelale nõrguma umbes 15 minutiks.

Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades ühtlase massi moodustumiseni. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel*, kuid ära keeda! Kõige viimasena sega sisse hakitud soolapähklid. Pane marliga vooderdatud vormi/kaussi hanguma.

*Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, ja kui juustusemat sõira, kuumuta kauem

11 kommentaari :

  1. Kumb on maitsvam, kas juustusem või kohupiimasem sõir?
    Kas enam Sa ei tee Farmi lehele retsepte ja kas hakkad mõnele teisele lehele toite tegema või mis plaanid selleks aastaks on?

    VastaKustuta
  2. Mina eelistan kergelt muredamat ja kohupiimasemat sõira, aga kõik ju oleneb muidugi maitsest.

    Farmile saatsin tegelikult just eile õhtul kolm retsepti ning Farmiga jätkub koostöö ka sel aastal. Veebruaris on nendega tulemas ka üks põnev toiduprojekt. Selle aasta alguse üks põnevamaid ettevõtmisi on kindlasti veebruari alguses Solarise keskuses avatav toidublogijate kahe päeva kohvik, mida kindlasti tasub külastada.

    Veel on tulemas kohvik Mahedikus igakuulised koolitused, esimene neist toimumas juba koostöös ühe veiniettevõttega 13ndal jaanuaril. Teemaks siis pardiliha ettevalmistamine ning sellega sobivad veinid

    Lisaks kuulun ikka ka Rannamõisa tiimi, kus on samuti tulemas muudatusi, alustades kindlasti videoretseptidega, mille läbiviijaks olen.

    Kindlasti oli miskit veel, aga hetkel ei tule meelde. Üheõnaga tegevust jätkub, mille üle on mul ainult hea meel:)

    VastaKustuta
  3. Milline kohupiim olema peaks ja kui kaua see hangumine pärast aega võtab?

    Oh ja mul on nii kohutavalt kahju, et ma sinna pardikoolitusele tulla ei saa. ma jumaldan hästitehtud parti! Tule Tartusse ka! :)

    VastaKustuta
  4. muuseas, kas see koolitus on pärnus? kuulutusetekstist ei saa hästi aru

    VastaKustuta
  5. Mina olen sõira õhtul valmis teinud ning järgmisel hommikul juba söönud ehk siis soovitan lasta hanguda ca 10 tundi. Tegelikult olen viimasel ajal lais olnud ning marliga vormi enam ei vooderda, selle asemel panen sõira massi lihtsalt pehme sõelapõhjaga sõela peale. Ilusti tuleb järgmine päev see sõelast välja.

    Hetkel pardikoolitused toimuvad Pärnus ja Tallinnas. Seekordne toimub Pärnu kohvikus Mahedik. Ehk millalgi jõuan Tartu ka;)

    VastaKustuta
  6. Kas kohupiimana sobib kasutada ka Ricottat. Sina vist kasutad ainult Farmi piimatooteid, aga ehk oskad vastata:)

    Tänan!
    Anni

    VastaKustuta
  7. Tegelikult on sõira valmistamise üheks tingimuseks see, et ricottat ega kohupiimapastat selle tegemisel kasutada ei saa. Lõpptulemusena ei jää õiget sõira. Kõige parem on kasutada neljakandilises pakendis kohupiima (mulle meeldib selle kohta öelda teraline:))

    VastaKustuta
  8. Mina olen sõira tegemisel kasutanud turul müüdavat lahtist, 9% kohupiima. Väga hea tuleb. Ja sinu esimese sõiraretsepti kommentaarides küsisin, et tea kas võib kasutada munakollaseid - 2 muna asemel kasutasin kolme munakollast + tõrtsu munavalget ja väga hea tuli välja.

    VastaKustuta
  9. Selge:) Kusjuures mõtlesingi, et kuidas Sinu pakutud sõir välja tuli:) Järelkult võib piiridest väljuda:)

    VastaKustuta
  10. Mina kasutan sõira tegemisel kodust talukohupiima. Väga hea saab. Ja muide, ma ka laisk marlit kasutama ja hoian öö sõelal :)

    Inx

    VastaKustuta
  11. Talukohupiimaga tuleb ju eriti hea:)

    Marlist veel niipalu, et pärast peab veel marli niidiotsi sõira pealt taga ajama:D Nii et sõelaga on lihtsam.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails