9. aprill 2010

Mett ja pähkleid kaneelirulli-plaadisaiakestesse

/Prindi retsept/

Naljakas, juhtun iga kord telekanaleid klõpsides Oprah saadet vaatama just siis, kui seal miski kokanduslik eksperiment käib. Viimati toimus seal arutelu, kus müüakse Ameerika kõige paremaid kaneelisaiakesi. Ei tea küll, milline nominent võitis, kuid üks kaneelirullide täidis sisaldas mett, fariinsuhkrut ja kaneeli. Saatsin mehe poodi paki pärmi järele, sain vastutasuks oma soovidele kolm pakikest. Tõotab tulla tihe pärmitaigna valmistamise nädal. Valmistasin need rullid ahjuvormis pirusaia põhimõttel, nii et saiad kerkiksid ahjus üksteisega kokku. ..Täna tulin töölt ehe nostalgia oli murda tükike värsket kaneelirulli ning serveerida seda klaasi piimaga.

Tainas:
3 dl leiget vett

25 g pärmi
1 dl suhkrut

1 tl soola
8 dl jahu
75 g sulatatud võid, leigena

Täidis:
150 g mett

2 tl kaaneeli
2 sl fariinisuhkrut
75 g kreeka pähkleid, hakituna

Sulata leiges vees pärm, lisa suhkur ja sool. Sega juurde tasapisi jahu, sõtkudes lisa taignasse sulatatud või. Sõtku ühtlaseks (tainas peab lööma käte küljest lahti ja jääma ilus läikiv). Raputa peale veidi jahu ning lase taignal ca 30 minutit soojas kohas rätiku all kerkida.

Täidise jaoks sulata pliidil mesi koos fariinsuhkruga. Lisa kaneel ning sega ühtlaseks, tõsta tulelt.

Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal ritkülikuks. Määri peale vedel meesegu. Kõige peale raputa hakitud kreeka pähklid. Rulli tainas kokku vorstiks ning lõika see ca 3 cm paksusteks viiludeks. Aseta kaneelirullid lõikepool all ahjuvormi (kasutasin 25x17cm vormi; kaneelirullid ei tohi vormis olla liiga lähedal, aga ka miite liiga kaugle teineteisest). Küpseta 175 kraadises (soovitavalt pöördõhuga) ahjus 20.25 minutit. Ahjust võttes pintselda saiad kokku kergelt veega ning jäta rätiku alla jahtuma.

7 kommentaari :

  1. Alati, kui taolisi saiakesi teen, voolab tainast rulli keerates enamus täidisest välja. Kuidas keerata tainas rulli nii, et täidist jääks paksem kiht sisse?

    VastaKustuta
  2. ma tean, mida sa mõtled. Mina lihtsalt jälgin seda, et täidis oleks veidi paksem ja püüan piiri pidada ning mitte üle koormata tainast täidisega:)

    VastaKustuta
  3. Sai ka ära proovitud. Tainast tuli küll, kerkis ikka mõnuga, panin ahju umbes 30 kraadi peale, kus pärmseened kõige enam paljunevad:). Võib-olla tuli mul natuke vähe täidist, aga seda oleks võinud vabalt juurde teha, aga minu laiskusest jäi tegemata. Palju sul saiu tuli?

    VastaKustuta
  4. Minul tuli täidist täpselt niipalju, et paras peale määrimiseks, ei voolanud kusagilt välja. Saiarulle tuli vist 10 kui ma ei eksi:)

    VastaKustuta
  5. Tere Ragne,

    homme plaanis seda teha aga jäi arusaamatuks, et kuidas ma need rullid lõike pool all siis täpselt asetama pean. Ise mõtlen, et lõikan parajad saiakesed ka laon vormi...uhh ei saa aru.
    Tervitades,

    Kaidy

    VastaKustuta
  6. Selles mõttes, et aseta need vormi parajate vahedega nii, et lõikepind jääb nii alla ja ka ülesse poole:) nii nagu ikka kaneelirulle ja muid selliseid saiakesi tehakse:)

    VastaKustuta
  7. Tänks, nii arvasin ikka ka.

    Kaidy

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails