23. veebruar 2010

Karaskikook röstitud seemnete, kartulikreemi ja leivakrõpsudega

/Prindi retsept/

Kuna aeg on juba sobilik, siis postitan blogisse veidi pidulikuma, ja natuke teistsuguse soolase koogikese. See maitsev veidi karaskine, veidi kartuline koogike valmis Eesti Vabariigi aastapäeva puhul. Mis seal salata, oma rolli mängis selles ka hetkel nami-namis toimuv traditsiooniline (võib vist ehk juba nii öelda) 24.veebruarile pühendatud koogivõistlus. Tegelikult on tegemist mõnusa kooskokkamisega, kus võimalik ideid hankida ning teiste postitatud kooke silmadega ahmida. Minu karaskikoogi idee põhjaks on kõige tavalisem võileivatort, ainult et saia asemel on koduküpsetatud ahjuvärske karask erinevate seemnetega, mille vahele on peidetud kartulikreem. Erinevaid eesti sümbolitega kujundeid koogilt otsida ei tasu, küll aga on koogi sisusse peidetud peotäis eestimaisust – karask, kartulid, kilu ning laeivakrõpsud. Soovitan kindlasti proovida, juba sellepärast et karaski näol on tegemist kõige lihtsamini valmiva retseptiga üldse!

Karask:
4 sl erinevaid seemneid (päevalille-, kõrvitsa-, seesamiseemneid)
1 dl nisujahu
4 dl odrajahu

1 sl suhkrut

1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
5 dl hapupiima
1 muna

Kartulikreem:

0,5 sibulat
500 g keedetud kartuleid
225 g hapukoort
100 g merevaigu sulatatud juustu

50 g majoneesi

1 tl mädarõigast
soola,pipart


Immutamiseks:
2 dl keeva vett

0,5 puljongikubikut

Kaunistuseks: hapukoort, leivakrõpse, viinamarju, vürtsikilu, peterselli

Rösti kuival kuumal pannil seemneid mõni minut. Seejärel sega röstitud seemned kokku kuivainetega. Lisa hapupiim ja muna. Sega kõik ühtlaseks ning pane küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi (kasutasin 25x17cm vormi). Küpseta 180 kraadi juures 45 minutit.

Kreemi valmistamiseks haki sibul väikesteks tükkideks ning prae pannil õlis klaasjaks. Seejärel vahusta mikeriga kõik kreemi koostisained ühtlaseks massiks, maitsesta soola ja pipraga.

Valmista 2 dl keevast veest ja poolest puljongikuubikust puljong. Lõika veidi jahtunud karask pooleks ning immuta lõikepooli puljongiga (kasuta ära kogu vedelik, nii jääb lõpptulemus mahlane!). Määri seejärel põhjale kartulikreem, aseta peale teine karaskipool ning määri äärtest ja pealt järelejäänud kartulikreemiga. Aseta kook jahedasse vähemalt 6 tunniks maitsestuma..

Serveerimisel kata ääred ja pealmine osa hapukoorega. Äärtele raputa veidi hakitud peterselli. Peale aseta kilusse mähitud viinamarja veerandikud ning leivakrõpsud*.

* Leivakrõpsude valmistamiseks lõika leivast hästi õhukesed ruudukujulised viilud, need lõika omakorda diagonaalelt pooleks, et moodustuksid kolmnurgad. Küpseta neid 200 kraadi juures seni kuni leivakolmurgad on krõbedad!


7 kommentaari :

  1. Ilus ja isuäratav. Peaks järgi prvima. Tavalised võileivatordid on liiga igavaks muutunud.

    VastaKustuta
  2. ma tegin seda karaskit, ja mul ei tulnud see üldse välja. Peale tuli kõva koorik ja seest jäi toores. Tainas oli täitsa vedel. Mis mul valesti võis minna? Kas oleks pidanud rohkem jahu panema?

    VastaKustuta
  3. Kairi - proovi järele, aga hoiatan on oht, et sööd suure osa ahjusooja karaskit niisama ära, nagu mina:)

    Anonüümne - ilmselgelt oli ahju kuumus liiga suur.

    Kui suurde vormi selle karaski muidu tegid? Kui teen seda karaskit näiteks keeksivormi, siis küpsetan kohe ka madalama kuumuse juures, kuna muidu küpsebki ainult pealt ära (keeksivormis tuleb karask kõrgem), seest jääb aga vedel.

    Kui küpsetasid kooki tavalises ahjuvormis, siis arvan ikkagi, et kuumus oli liig kõrge.

    VastaKustuta
  4. proovisin nüüd uuesti teha karaskit. panin natuke rohkem jahu, ning samas ka alandasin ahju temperatuuri. ja karask tuli super hea!

    VastaKustuta
  5. Selle üle on mul väga hea meel, et õnnestus seekord:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails