31. detsember 2009

New Yorgi Juustukook – (juustu)kookide kuningas

/Prindi retsept/

Selle ülimaitsva ja võib julgelt öelda, et hetkel minu lemmikkoogiga on igati paslik lõpetada järjekordne kokkama blogi 2009aasta. Tõepoolest, juustukookide kuningas (koostasin retsepti üsna mitut retsepti kokku pandes) on esindatud selle aasta viimases postituses, polekski suutnud mõelda maitsvamat hõrgutist, mis on ka meie tänaõhtusel laual. See aasta on olnud täis toredaid elamusi, katsetusi ja maitseid. Järgnev aasta tõotab tulla töine, sest jaanuarikuu esimesel esmaspäeval käin juba täiskohaga tööl. See aga ei tähenda, et selle aasta märksõnad - küpsetamine ja vaaritamine, kuhugi kaoks. Kostitan Teid kõiki edaspidigi oma blogi kaudu maitsvate täidisest pakatavate pirukatega, tuhksuhkruga puuderdatud marjakookide ja kõikide muude maitseelamustega, mis minu hubases suure aknaga köögikeses aset leiavad. Lisaks veel üks kokkamisprojekt, mille kaudu toon teieni veel maitseid, ideid ja mõtteid..... nii et kohtumiseni uuel aastal ja minu suured tänud kõikidele kaaskokkajatele!

Põhi:
3 dl jahu

3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
125 g võid

Täidis:
1 kg maitsestamata toorjuustu (Bonjour, Philadelphia vms)
200 g hapukoort

3 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

5 muna
2 munakollast

3 sl jahu
1 tl riivitud sidruni- ja apelsinikoort
1 sl sidrunist pressitud mahla

Põhja valmistamiseks sega omavahel jahu, suhkur ning vanillisuhkur. Kõige viimasena näpi hulka või. Aseta tainas jahuste käte abil lahtikäiva 24cm läbimõõduga koogivormi põhja ning aseta 10 minutiks külmkappi. Seejärel eelküpseta põhja 200 kraadi juures 10 minutit.

Täidise valmistamiseks sega kõik ained omavahel ning vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta 250 kraadi juures 10 minutit, seejärel keera ahi 150 kraadini ja küpseta veel ca 1 tund ja 10 minutit. Jäta valmis küpsenud kook avatud ahjuuksega ahju jahtuma. Soovitav on kook valmis teha päev varem ning enne seveerimist hoida külmkapis.


33 kommentaari :

  1. Mmmmm, kui isuäratav!
    Head vana-aasta löppu ja head uut aastat!

    VastaKustuta
  2. Õnnestus isu peale ajada jah :P Ma tegin oma sama retsepti järgi, ainult ühe kollase asemel terve muna...
    Nämm-nämm!

    VastaKustuta
  3. See tundub kohe eriti isuäratav :)

    VastaKustuta
  4. Mardikas, sSullegi kõike head uuel aastal:)

    Maris - ajasid jah isu peale, aitäh selle eest:), ma tegin aga muudatusi veidi rohkem sisse - taina tegin ilma munata ja võid panin vähem, siis lisasin täidisesse veel hapukoort ja vähendasin riivitud sidruni/apelsinikoore ning veidi toorjuustu kogust.
    Kook tuli supper, homseks veel kaks tükikest vaid järel...

    Eret - maitseb ka oivaliselt:)

    VastaKustuta
  5. Edu köögis ja kirjutamises, tore on kaasa elada ja nautida õnnestumisi!:)
    Head uut aastat!

    VastaKustuta
  6. Aitähh:) Uus aasta on juba alanud katsetamiste/kokkamiste tähe all. Täna valmis 3 erinevat pirukat:)

    VastaKustuta
  7. Panin just selle koogi ahju, loodan, et tuleb imehea:) aitäh:)

    VastaKustuta
  8. Ma tõesti-tõesti loodan, et tuli nädalavahetusele sobilik kook:) Minul plaanis selle tegemine ette võtta jälle järgmisel nädalal... ootan juba kannatamatult:)

    VastaKustuta
  9. väga hea oli:) mul nii ilus ei jäänd mu arust, vähemalt mitte nii kõrge:) aga maitse oli väga väga häää. Aitäh!

    VastaKustuta
  10. Tahaks ka seda kooki proovida, aga natuke kardan, et see 240 kraadi küpsetamise alguses rikub mu koogivormi äkki ära... Kas see tippkuumus nendel vormidel ei ole mitte 220 kraadi v midagi sellist? Või riskiks? :D Hirmsasti tahaks ju katsedada. Mis nõu annad? :)

    VastaKustuta
  11. Mis koogivorm Sul on, et rohkem kui 220 kraadist kuumust ei kannata? Minul täiesti tavaline ümmargune Kaiseri koogivorm, mida kasutan ka pizzade valmistamisel puupliidiga ahjus, kus temperatuur sel ajal ca 270 kraadi...midagi pole juhtunud. Nii, et tee ikka ära, see kook väärib seda:)

    VastaKustuta
  12. Kas tõesti on vaja terve kilogramm toorjuustu? Ma ostsin kaks pakki, ehk 400g äkki keegi aitaks välja arvutada mida palju ma vähem pean panema.

    VastaKustuta
  13. sain juba ise hakkama, ja tuli imehea :)) ja piisas ainult 400g toorjuustust :)

    VastaKustuta
  14. Magasin Su esialgse küsimuse maha. Kas tegid poole väiksema koogi?

    Olen ükskord teinud seda kooki poole väiksemate kogustega 20cm läbimõõduga koogivormi.

    VastaKustuta
  15. tegin just eile seda, minul küll pealt pruunikas ei jäänud, lasin küll ekstra 10 min kauem olla, rohkem ei julenud. Minul jäi kollane pealt. Maitsnud veel pole, ootan õhtuseid külalisi, serveerin vaarika toormoosiga.

    mmm

    VastaKustuta
  16. Loodetavasti maitseb;) Kui teen seda kooki elektriahjus, siis jääb mul samamoodi selline hele pealt. Konkreetselt see kook on tehtud aga puupliidiga ahjus, kus kohati on temperatuur veidi kõrgem, mis ka koogi pruunisust seletab:)

    VastaKustuta
  17. Jaaa, oli küll väga maitsev. Aga ühest koogi tükist täiesti piisab, et oma magusa vajadust rahuldada, sest kook on väga rammus, külalised olid ka väga rahul. Serveerisin nagu öeldud vaarika toormoosiga, oli hea hapukas seal juures,kuna suhkrut polnud sinna sisse lisatud :)

    VastaKustuta
  18. Just nii ongi, kui tavaliselt lõikan koogi 12ks tükiks siis selle koogi puhul lõikan 14 tükki või isegi rohkem..aga tore et meeldis:)

    VastaKustuta
  19. Proovisin siis minagi seda kooki teha isetehtud toorjuustust.Tegin poole koguse ja munakollase asemel panin kogu muna sisse.Kuna mul ahjuga viimasel ajal segased lood(temperatuuriga), ostsin lisatermomeetri ahju et veenduda temperatuuri õigsuses.Selguski et minu ahi näitas ligi 100kraadi vähem kui tegelik temperatuur oli,seetõttu ei õnnestunudki mul varem kunagi ühtki kooki õpetuse järgi küpsetada.Sel korral siis jälgisin täpselt sinu antud temperatuure aga alles siis kui tund hakkas täis saama hakkas kook üles tõusma ja ma lasin veel 20min küpseda. Nii et kokku oli mul kook ahjus 1tund ja 40min.Tekkis aga küsimus et kuidas sa jahutad temperatuuri 250ne pealt 150ne peale?Igatahes tuli kook väga maitsev, mulle meenutab ta kohupiimakorpi, vbl sellepärast et kasutasin ise tehtud toorjuustu. Oleks võinud veel rosinaidki sisse panna.Aitähh retsepti eest!

    VastaKustuta
  20. Ahjutermomeeter on minu arvates väärt asi - enamus pliite valetab, mistõttu ongi see väike vidinake suureks abiks.

    Jahutamise osas. Kui 10 minutit on 250 kraadi juures küpsetatud, siis lihtsalt pane ahi 150 kraadi juurde, et ta siis vaikselt hakkaks temperatuuri ahjus alandama. Kook on sel ajal ikka ahjus.

    VastaKustuta
  21. Mul on küsimus munade kohta, et mitu muna siis ikka täidisesse vaja on. Kas 5 muna + 2 munakollast? Kokku siis 7 muna (kaks neist ilma valgeta)?

    VastaKustuta
  22. Just täpselt nii, kokku 7 muna, neist kaks ilma munavalgeteta:)

    VastaKustuta
  23. Kõigepealt soovin teie perele imelist jõuluaega ja ilusat selle aasta lõppu :)
    Mind huvitab kui kaua võib seda kooki või siis http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=8419
    kooki külmkapis säilitada? Millal võib veel pakkuda?

    VastaKustuta
  24. Ilusat jõuluaega:) Minu vastused on veidi hillinenud seetõttu, kuna pidasin pühasid lumest küllastunud Tallinnas vanemate juures:)

    Juustukook saavutab oma maitse teadupärast seistes, seetõttu olen koogi valmis teinud paar päeva enne selle söömaasumist, siis on see ka kõige maitsvam, Rohkem väga ei soovita lasta seista, nädalajagu seisnud koogike pole enam see:)

    VastaKustuta
  25. Tere, kas sa umbes oskad öelda küpsemisaega 18cm küpsetusvormiga tehes?

    Ette tänades,
    H.

    VastaKustuta
  26. Toorjuustu küpsemisaega on nii raske välja rehkendada, see selline tunnetamiseküsimus - kui keskelt kook parajalt võbiseb siis tuleb see välja võtta. Üleküpseda ei tohi, st et kui kook keskelt ei võbise siis on küpsemisaeg liiga pikk olnud ning kreemisest juustukoogist pole enam miskit järel. On vaid üleküpsenud toorjuust.

    Soovitan 250 kraadi juures küpsetada ikka 10 minutit. Madalama temperatuuri juures on küpsemine aga puhas tunnetamine. Küpseta alguses 45 minutit ja vaata siis olukorda, kui kook on ikka täiesti vedel, siis küpseta veel veidi, kui kook on aga keskelt vaid võbisev, siis on see valmis:)

    VastaKustuta
  27. Ma olen juba päris pikalt seda kooki siin piilumas käinud, nüüd siis võtsin kätte ja tegin selle uhke koogi oma sünnipäevalauale. Õnnestus suurepäraselt ja kiideti taevani:) Tõeliselt kreemine ja rammus kook, meile väga meeldis:) Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  28. see on tore:) Rammusus ja kreemjus on juustukookidel hea märk õnnestunud küpsetisest:)

    VastaKustuta
  29. Huvitav miks mul kook keskelt mureneb :( Siis kui oli ahjus olnud u 50 min, tekkisid lõhed. Kas oleks pidanud varem ahju välja lülitama? Tegin elektriahjus - ülevalt-alt kuumutus.

    VastaKustuta
  30. Mis võib olla põhjus et koogile tekivad lõhed. Teen elektriahjus ülevalt-alt kuumutus. Praod tekkisid kui oli ahjus olnud u 50 min.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Kirjutasin juustukoogi valmistamisest suvel üsna põhjalikult Naiselehes. Panen siia põhjused, mis juustukooki praguneb:

      • Ülesegamine. Ülesegatud täidis sisaldab palju õhku, mis võib pragunemist põhjustada.
      • Liigne raputamine. Ahjus juustukooki küpsetades ning selle küpsemisastet kontrollides püüa küpsetist võimalikult vähe ja nõrgalt raputada. Liialt tugev ja liigne raputamine võib põhjustada koogi pragunemise.
      • Küpsuse kontrollimiseks ära kunagi torka nuga või hambatikku juustutäidisesse!
      • Kooki on küpsetatud liialt kõrgel kuumusel või siis liiga pikalt!
      • Kui täidist on koogivormis liiga palju ja see valmimisel üle vormi küpseb, siis võib tõenäoliselt kook mõne hetke pärast praguneda!
      • Juustukoogi servad ei ole lahti tõmmatud! Kui juustukook on ahjus valmis küpsenud, siis tõmba noaga koogi servad lahti. Nii ei jää koogi ääred vormi külge ega tekita pragunemist.
      • Temperatuuride äkiline kõikumine. Lase peale küpsemist juustukoogil esmalt ahjus järelküpseda, seejärel tõsta toatemperatuurile ning täielikult jahtununa aseta külmkappi vähemalt 10 tunniks lõplikult maitsestuma.

      Ehk on sellest abi:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails