16. detsember 2009

EggNog ehk kodune munaliköör

/Prindi retsept/

Eile jalutasin päris pikalt lapsega õues. Palju ei jäänud puudu sellest, et mu kogu nägu oleks lihtsalt ära jäätunud. Tuppa tulles sättisime ennast küdeva puupliidi ette ahjus küpsevate ahjukartulite ja verivorstide valmimist ootama. Meil oli esimene päris ehtne jõulusöömaaeg, koos omatehtud kõrvitsasalati, hapukapsa ja verivorsti seltsilise pohla-õunamoosiga. Lõpetuseks veel jõulutele omane lihtne kodune munaliköör, mis mulle maitseb just kuumalt (tegelikkuses tuleb enne maiustamist selle maha jahtumist oodata). Jah, kui lumi on maas ja väljas on natuke jahe, siis maitsevad jõuluhõrgutised palju paremini.


kahele

2 muna
50 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
4 dl piima
2 cl rummi (võib ka rohkem panna)

Vahusta omavahel munad ja suhkur. Sega sisse vanillisuhkur ja muskaatpähkel. Lisa piim ning kuumuta segu keskmisel kuumusel aegajalt segades paar minutit, kuni see hakkab vaikselt mulisema ja muutub paksemaks. Seejärel võta tulelt ja sega sisse rumm. Kui maitseb maiusta kohe, muidu aga jahuta külmkapis jahtumiseni.

14 kommentaari :

  1. Ma just lisasin Nami-Namisse eggnogi retsepti paar päeva tagasi ja plaanisin sel nädalavahetusel tegema hakata :)
    Mulle jäi mingist allikast silma, et eggnogi serveeritakse enamasti jahtunult ja et kuum versioon on Tom & Jerry. Aga ma uurin veel seda asja natuke lähemalt..

    VastaKustuta
  2. Just, jahtunult ongi õige. Kui aga eile tegin, siis ei jõudnud jahtumist ära oodata ja kohe maitsesin. Hiljem jahtununa maitstes pean tunnistama, et kuum variant meeldis mulle rohkem. Aga kuidas seda nimetatakse, seda ei tea, pakuks lihtsalt kuum EggNog:) ...aga muidugi oleks põnev teada.

    VastaKustuta
  3. olen alati mõelnud seda, aga pole kunagi kindlapeale retsepti leidnud.
    proovin ja annan teada, kas saab sind usaldada:P

    VastaKustuta
  4. ja muidugi tänks, et viitsisid seda siia lisada, jälgime perega su blogi igapäevaselt juba umbes aasta(;

    VastaKustuta
  5. Siis juba päris pikk kokkama-blogi külastamise staaž.
    ... ja loodame ikka, et saab usaldada:)

    VastaKustuta
  6. Proovisin ka ära:)Väga mõnus ja hea:)

    VastaKustuta
  7. Mina proovisin ka ära! :) Väga mõnus!

    VastaKustuta
  8. Leidsin teise retsepti mis oli tehtud viinaga. Äkki on keegi mõlemat proovinud ja oskab öelda kumb parem on viina või rummiga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina võin öelda nii palju, et olen maitsnud nii viinaga, kui ka rummiga varianti ning kõik oleneb siiski maitsest. Viinaga jääb selline äkilisem, rummiga aga veidi mahedam.

      Kustuta
    2. Sul oli õigus. Kuna hetkel rummi kodus polnud, proovisin seda viinaga varianti. No ja see oli minu meelst ikka täiesti kohutav. Ma ise absoluutselt viina ei joo. Selline viina hais ja maitse käis üle(panin viina vähem kui ettenähtud). Aga usun et neile kellele viin maitseb, neile meeldib ka see. Ootan juba huviga kui mu külmkappi maandub pudel rummi....

      Kustuta
  9. Tere, kuidas selle eggnoggiga on- kas on mingi variant, mida saab pudelisse ka villida? Siis peaksäkki vahukoorekaläbi kuumutama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle retsepti puhul peab piima kuumutama. Aga kahjuks pikemaks säilitamiseks see mõeldud ei ole. Küll aga tean, et osad sügavkülmutavad pikemaks säilitamiseks.

      Kustuta
    2. Munalikööri saab teha nii kuumutatult kui kuumutamata, aga mõlemal juhul on mõistlik hoida seda külmkapis ja tarbida kuumutamata variant 1-2 nädala jooksul ja kuumutatud liköör umbes 1 kuu jooksul.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails