12. september 2009

Pizzapõhi – kõige paremas variandis

/Prindi retsept/

Jah, selle pizzapõhja retsepti tunnistan mina (ja eelkõige minu pizza-eksperdist mees) kõige paremaks, kuna see tainas lubab ennast venitada ja mätsida nii, et miskit käte külge ei hakka. Tegelikult teen ma selle retsepti järgi pizzat juba vist selle aasta algusest, aga no kuidagi pole jõudnud seda lihtsat retsepti üles kirjutada. Nüüd, kui mu sõbranna seda minult küsis, (sest olin seda taevalikku retsepti juba vaata, et iga päev kiitnud), otsustasin selle ka siin blogis välja tuua. Sõbranna igastahes proovis järele ja kiitis. Selle järgi võib valmistada nii õhukesi kui ka paksema põhjaga pizzasid. Meie pere lemmik on kindlasti see viimane. Panen kirja ainult põhja retsepti, sest katte võib vastavalt maitsele ise meisterdada, ühesõnaga viska kõik peale, mis vähegi maitseb. Minu pizzakattesse kuulub ketšup, hakkliha, tuunikala, marineeritud kurk, basiilik ning ohtralt kõige peenemalt riivitud juustu...ja kui külmkapis veel parmesani järel on, riivin seda ka kohe kindlasti peale. Retsept väikeste muudatustega ei kusagilt mujalt kui Jamie Oliveri sulest.


2 paksupõhjalist pizzat

7 g kuivpärmi

0,5 sl tuhksuhkrut

ca 325 ml leiget vett
400 g nisujahu
100 g maisijahu

1 sl peenikest meresoola

Lisa pärm ja suhkur leigele veele, sega kahvliga läbi ning jäta mõneks minutiks seisma. Sega omavahel jahud ning sool. Lisa seisnud pärmi-veesegu ning sega kuni kõik on segunenud. Sõtku tainast ning lase seejärel vähese jahuga ülepuistatult rätiku alla soojas 15 minutit kerkida.

Pärast kergitamist jaga tainas kahte ossa ning rulli mõlemast ketas. Aseta see õliga piserdatud koogivormi (Ø 24-26cm) põhja. Aseta peale endale sobiv kate (jäta pizza äär umbes 1 cm ulatuses vabaks) ning küpseta ahju alumises osas 250 kraadi juures seni kuni juust on pealt sulanud ning pizza on kuldne ja krõbe.

49 kommentaari :

  1. Vaata sinna kah: http://ylbik.blogspot.com/2009/04/maailma-koige-pohjalikum-pitsa.html

    VastaKustuta
  2. no näed, peaaegu, et sama retsept, mis tähendab, et ma ei ole ainus, kes teab, kui hea pizzapõhi sellest retseptist välja tuleb:)

    VastaKustuta
  3. Jep, üldiselt kehtib reegel, mida aeglasemalt toitu valmistada, seda parem on tulemus :)

    VastaKustuta
  4. Nõustun täiesti! Ja mida kiiremini otsa saab, seda maitsvam oli toit või sööjadlihtsalt näljased;)

    VastaKustuta
  5. Väga hea, jätan meelde...järgmine kord proovin ära.

    VastaKustuta
  6. Ma armastan Sinu blogi väga, selged ja arusaadavad jutud-retseptid. kaneelikang

    VastaKustuta
  7. Aitäh kaneelikang armsate sõnade eest:)

    VastaKustuta
  8. Üht pisiasja pole ma Sulle vist varem öelnud. Leidsin Sinu blogi oma õe kaudu. Tema elab Ameerika mandril ja hakkas seal endale rukkileiba küpsetama. Kui ma küsisin, et kuidas ta seda teeb, siis just Sinu blogist oli ta õppust võtnud.

    VastaKustuta
  9. Väga huvitav pizzapöhja retsept. Maisijahuga- ja veel parim pöhjaretsept? No siis peab ka järgmine kord pizzat tehes seda pöhja proovima!

    VastaKustuta
  10. Pean ausalt tunnistama, et olen Su blogi umbes aasta aktiivselt jälginud ja nii mõnegi retsepti ära proovinud! Antud pitsapõhja retsept jääb nüüdsest alatiseks mu pitsapõhja retseptiks :)

    kindlasti soovitan ka edaspidi kokandushuvilistest sõpradele/tuttavatele Su blogi :)

    VastaKustuta
  11. ka minul jääb see retsepti loodetavasti pikaks ajaks kasutusse.

    Tänud,et oled mu kokkamistele kaasa elanud;)

    VastaKustuta
  12. Tere. Mul küsimus, kaua tainast kergitama peaks? Endal plaan teha tainas valmis nii 14:30, kas 17:00 sellest pitsat tegema hakata on liiga hilja?

    VastaKustuta
  13. ei ole üldsegi mitte hilja. Teen tihti nii, et hommikul valmistan taina, siis kergitan ca 15 minutit ning seejärel mässin toidukilesse ja asetan külmkappi. Umbes 15 minutit enne pizzade tegema hakkamist tõstan taina külmkapist välja toatemperatuurile. Nii soovitab teha ka Jamie Oliver oma raamatus.

    VastaKustuta
  14. Sul on alati nii toredad ja maitsvad retseptid, olen juba nii mõndagi siit proovinud ise teha :) Aitäh, et kõiki maitsvaid retsepte meiega jagad :)
    Küsimus aga pitsataigna kohta: Kas see on mõeldud pigem väikeste pitsade tegemiseks või kannatab samast taignast ka suurt pannipitsat teha?

    VastaKustuta
  15. Aitäh toredate sõnade eest. Loodetavasti leiad edaspidigi siit blogist endale sobivaid retepte:)

    Sellest kogusest teen ma tavaliselt kaks 24cm läbimõõduga pizzat (põhja paksus tuleb pannipizzale omane) ideaalselt saab aga valmistada ka ühe suurema pannipizza.

    VastaKustuta
  16. Tere Ragne!
    Mõtlesin Sinult nõu küsida. Huvitav, kas seda pitsat saab küpsetada ka puuküttega ahjus? Ja kaua see siis umbes küpseb? Mul hetkel puudub elektriahi ja kõiki toite teen nagu vanasti :)

    VastaKustuta
  17. Mina talvisel perioodil ainult puuahjus pizzat teengi - tuleb parem kui elektriahjus - sellise eheda maitsega. Panen vormi kohe puuupliidi põhja, nii on põhja kuumus selline nagu pizzameistrite ahjudelgi:) Ahjutemperatuur on umbes 20 kraadi võrra madalam.

    VastaKustuta
  18. Tere
    Oleks selline küsimus, et plaanis ka pitsat teha ja mõtlesin selle retsepti järgi pitsapõhja teha, aga mul pole maisijahu, et kas see maisijahu olemasolu on kõige tähtsam selle retsepti juures?
    Liina

    VastaKustuta
  19. Ei ole nii oluline, lihtsalt oleks plussiks:) Mulle meeldib maisijahu õrn maitse selles taignas:)

    VastaKustuta
  20. soovin teada, kui palju presspärmi peaks kasutama selle retsepti puhul (kodus on hetkel see variant) ja mille pärast kuivpärm parem on?

    VastaKustuta
  21. ca 20 g presspärmi soovitan kasutada. Kuivpärm oli algses retseptis juba olemas. Kui muidu olen presspärmi kasutaja, siis seda pizzat olen millegipärast ainult kuivpärmiga teinud - tuleb nagu parem minu arvates:)

    VastaKustuta
  22. Proovisin ka ära. Tahtsin suuremaid pitsasid ja tegin õhukese põhjaga. Ilmselt seetõttu ei saanud ma selle taigna headusest ka aru. Järgmine kord proovin ikka paksu põhjaga. Aga küsimus. Ootasin, millal põhi (servad) pruunistuma hakkab, et olla kindel, et valmis on, aga ega seda eriti ei juhtunudki. Kas peabki selline suht hele jääma see põhi? Ja juustu sulamiseni (näiteks ca 10 min) on kindlasti piisav küpsemisaeg?

    VastaKustuta
  23. Kas küpsetasid ahjus ainult alumise režiimiga? Mina küpsetan pizzasid kõrgel kuumusel ahju alumisel siinil ainult alumise küpsemisrežiimiga. KUna tegid õhukesed pizzad, siis vormi sa neid ei pane. Paksud pizzapõhjad aga panen vormi, mis on määritud kergelt õliga - see tekitab põhjale mõnusat krõbedust:)

    VastaKustuta
  24. Kas maisijahu all mõtled maisitärklist?
    Annika

    VastaKustuta
  25. Ei ikka maisijahu, see on poeriiulitel jahude riiulis täiesti olemas. VeskiMati oma on oranži-roosaka kirju:)

    VastaKustuta
  26. Kui palju soola peab panema?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soola võib täiesti vabalt lisada vastavalt oma maitsele. Tainas peab jääma õrnalt soolakas.

      Kustuta
    2. Ning kas oskate öelda, kui palju see 7g kuivpärmi on umbes, kui kaalu pole? Teelusikatäis või pigem supi?

      Kustuta
    3. Ja mille jaoks äär tuleb jätta? Võib tervele taignale ka katte peale panna? Ning kui ahjul pole seda alumist kuumuse funktsiooni, kas võib ka nii, et taigna panen natukeseks ajaks üksi ahju küpsema ja siis lisan katte ja uuesti ahju kuni juustu sulamiseni?

      Kustuta
    4. Kuivpärmi pakendil on kogus kirjas, nii saab ka selle järgi arvestada. Pigem ikka supilusikatäis tuleks pärmi võtta:)

      Loomulikult võib terve taina katta. Siin tegin lihtsalt ümmargust pitsat, mis lihtsalt on maitsev, kui sel ka krõbe äär on.

      Tainast eraldi ahju küpsema ära pane - nii küpseb tainas eraldi juba ära. Pigem pane küpsetusvorm lihtsalt ahju alumisse ossa ja küpseta nii.

      Edu!

      Kustuta
    5. Suured tänud :) Täna katsetan seda pizzapõhja :)

      Kustuta
  27. Mina olen juba aastaid selle retsepti järgi pitsapõhja küpsetanud, aga alles nüüd lugesin siit kommentaaridest, et tuleb kasutada maisijahu ja mitte maisitärklist. :) Olen ka kartulitärklisega teinud. Nüüd siis tean, et tuleb maisijahuga teha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Maisijahu annab sellele pitsapõhjale hästi meeldiva kõrvaleki:) Ma ei ole kunagi tärklisega teinud seda. Kas sobib ja toimib hästi?

      Kustuta
    2. Tegin nüüd maisijahuga, nagu peab. :) Mulle tundub, et taigen kerkis nüüd paremini ning tulemus oli pehme ja õhuline. Tärklisega oli kuidagi kõvem ja vintskem. Maitse oli mõlemal hea.

      Kustuta
    3. Tänud tagasiside eest! Eelistad siis pigem ikka maisiahu?

      Kustuta
    4. Nüüd olen jah maisijahuga teinud. Ma tegelikult hästi ei mäleta, et milline tärklisega oli, sest pikk paus oli sees pitsa tegemisel.

      Kustuta
  28. Hommikul oli hirmus pizza isu ning otsingu tulemusena leidsin selle lihtsa ja kiire retsepti. Tegin järgi ja jäin väga rahule. Lisan selle kindlasti ka oma retseptivihikusse, et teinekordki teha. :) Aitäh. :)

    VastaKustuta
  29. Alt küpsetamine 250 kraadiga kõrvetas põhja enne kui pealt kuldseks sai..kahjuks see kord siis nii..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellisel juhul ma eeldan, et antud ahi on lihtsalt äkilisem, mistõttu võib järgmine kord pitsa vabalt keskmisele ahjuosale küpsema panna. Iga ahi on erinev - osal tuimem, osal äkilisem ning seepärast peab alati küpsetamisel silma peal hoidma:) Minu enda ahi küpsetab 250 kraadi juures (madalal siinil) pitsa täpselt parajalt krõbedaks.

      Kustuta
  30. Ülihea retsept! Kuna mul maisijahu kodus polnud ja haige lapsega ei tahtnud poodi ka minna, asendasin selle täisteranisujahuga. Väga mõnus jäi. Aitäh retsepti eest! :)

    VastaKustuta
  31. Vau jeerum, kui tuli soolane. Kas on võimalik, et soola peaks olema tl mitte sl.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka 1 sl, kuid see ei tohiks kindlasti olla kuhjaga. Kas kasutusel oli ikka meresool, mitte tavaline sool?

      Kustuta
  32. Kui kiiresti kellegi ahi altkuumutuse reziimis tuurid üles saab? Minu ahi soojenes 50 minutit! Oleks ma sellist elektrikulu ette näinud, oleks küpsetamise nädalavahetusel ette võtnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ai, see on pikk aeg. Kõik ahjud on muidugi erinevad, kuid minul saavutab soovitud temperatuuri paari minutiga!

      Kustuta
  33. Väga hea retsept. toimib super. Aga ma ei tea millest oleneb - paned grammi peal samapalju jahusid ja vett. Ükskord kõvasti jahu juurde vaja, teinekord vett.

    mina olen lisanud ka veidikese oliivõli taignale--lihtsam töödelda tainast tunduvalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda! Äkki on jahusort erinev olnud?
      Ka mina lisan õli:)

      Kustuta
  34. Tere! Soetasin endale pizzakivi, mida võib kasutada grillil. Plaanime ülehomme pizzategmise ette võtta ja kasutada pizzapõhjaks Sinu retsepti. Kas on soovitusi ka grillil pizza tegemiseks? ☺️

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails