25. august 2009

Mahlane suvikõrvitsaleib

/Prindi retsept/

Kellelegi ei pea vist meeldetuletama kestvat suvikõrvitsahooaega. Ka mina olen märkamatult oma peenramaalt noppinud selle aasta esimesed suvikõrvitsad ning esmased kokkamised on tehtud. Tõsi küll, päris esimeste küpsetiste tarvis soetasin neid mahlaseid vennikesi turult. Jutuhoos nagu ikka, sain seal ühe tädiga jutu peale, et kui ostan 2 suvikõrvitsat saan 1 suure veel pealekauba:) Ühe katsetusena tahaksin kindlasti kirjutada suvikõrvitsaleivast – nii üllatavalt mahlane leib tuli ja pean tunnistama, et homme hommikul läheb juba teine ports selle täidisega leibasid ahju. Nagu ikka, Jätku Leiba!


1/3 kogus leivatainast
200 g jämedalt riivitud suvikõrvitsat

lisaks 1 peotäis rukkijahu


Lisa leivatainale riivitud suvikõrvits. Lisa veel peotäis rukkijahu (kuna suvikõrvits teeb taina vedelamaks) ning sõtku korralikult. Aseta leib 1 liitrisesse küpsetusvormi ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivatainast ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda leivakoorikut igakord, kui alandad ahjutemperatuuri. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:

250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni (küpseta 15 minutit kauem, kui tavaliselt, nii küpseb suvikõrvitsa leib ilusti läbi)

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

9 kommentaari :

  1. Huvitav lisand! Kas suvikõrvits jättis väga spetsiifilise maitse? kaneelikang

    VastaKustuta
  2. Kas antud juhul mõeldakse suvikõrvitsa all kabatšokki?

    VastaKustuta
  3. Kaneelikang - nö spetsiifilist maitset ei jätnud, küll aga tegi leiva nii mõnusalt mahlaseks.

    Anonüümne - Olen kasutanud nii tsukiinit kui ka kabatšokki.

    VastaKustuta
  4. Kabatšokki siis järelikult. zuccini on lihtsalt üks kabatšoki sort. Teised suvikõrvitsad on patisson ja spagetikõrvits.

    VastaKustuta
  5. Anonüümne- vabandust, minu näpuviga. Tahtsin kirjutada, et olen kasutanud nii tsukiinit kui ka patissoni:D

    VastaKustuta
  6. Tegin ka täna suvikõrvitsa lisandiga leiba. Leib sai tõesti hea ja mahlane, kuigi lõhn oli alguses hirmutav :) Spetsiifilist maitset polnud, aga spetsiifiline lõhn küll.

    VastaKustuta
  7. hmmm... naljakas, mina iseäralikku lõhna ei mäleta?

    VastaKustuta
  8. Minu teada on see nö. suvikõrvits maakeeli rullkõrvits. Alati kui mõnes supermarketis kolme erivärvi rullkõrvitsasorti kohtan, vaatan nukrate silmadega neid nimesid sealt alt. Kas see ei ole mitte sama hea kui kollane ja punane tomat? Eks ma pean sel teemal veel aastaid poes aru.

    VastaKustuta
  9. rullkõrvitsa nimi pole kõrva eriti minul jäänud. Nii, et jätan meelde:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails