13. detsember 2008

Piparkoogid

Igal aastal jõulute eel on üks ja sama mure, millist piparkoogitaigent küll valida? Milline on just sobiva kerkivusega, paraja vürtsisusega ja ilusti lahtirullitav. Olen ikka päris tihti sattunud just poes müüdavate halbade taignate otsa. Aitab! Minu esimene enda tehtud piparkoogitaigna tegu on nüüd tehtud. Kindlasti hakkan selle retsepti järgi ka edaspidi piparkoogitaigent tegema. Selle headusest räägib juba see, et antud taigen rändas juba ka minu paremate retseptide raamatusse! Retsept nami-namist.


2 dl siirupit
2 dl suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
või siis 3 sl piparkoogimaitseainet kolme eelneva maitseaine asemel
250 g võid
2 muna
ca 10 dl nisujahu
2 tl söögisoodat

Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni. Lisa tükeldatud või, sega läbi ja tõsta pott jahtuma. Lisa kloppides ükshaaval munad. Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule. Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus (nii maitsestub taigen paremini).

Rulli tainas jahusel laual lahti ja lõika vormidega soovitud kujundid. Küpseta 200kraadise ahju keskosas seni kuni piparkoogid omandavad ilusa pruuni jume.


154 kommentaari :

  1. See tainas on jah üks paremaid piparkoogi tainaid, rullub hästi ja maitse ka hea. Sul on ilusad piparkoogid. Näppaks ka endale sealt korvist möne pöske.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. SEE TAINAS ON KÜLL SUUREPÄRANE JA HEAD PIPARKOOGID!!!!!ILUSAD
      PIPARKOOGID!!!!!KOHE VÕTAKS SEALT ENDALE KAH!!!!!!

      Kustuta
    2. Tere!
      Mõned ei kuumuta siirupit

      Kustuta
  2. Kui suur kogus selle retsepti järgi seda tainast tuleb? Tahaksin teha seda juustukooki, aga isetehtud tainaga. Kas 300gr tuleb välja?

    VastaKustuta
  3. sellest kogusest tuleb ca 1,2 kg piparkoogitainast, nii et taigent jääb ülegi:)

    VastaKustuta
  4. Siis on hästi, saab piparkooke veel niisamagi teha ;)

    VastaKustuta
  5. Milline see taigen peale sõtkumist olema peaks? Kas ta on selline pehme ja on selline tunne, et seda rullida küll ei saa või pigem sitke ja raskesti sõtkutav?

    VastaKustuta
  6. Pigem pehmem. Tänu külmkapis oidmisele muutub ilusti rullitavaks. Lõpptulemus, pärast külkapis seismist (taina paksust siis võrreldes) peaks jääma üsna muretaigna sarnane.

    VastaKustuta
  7. Mul küsimus siirupi kohta - missugune see peaks olema? Kas oskad soovitada mingit konkreetset marki, mis on alati "kindla peale minek" ?
    Helle

    VastaKustuta
  8. Oi oi, proovisin su taigent ja nii hea tuli :).. Ostsin Iloleipuri uued piparkoogivormid, kus piparkoogi peale jääb ilus muster (pilt: http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/reseptit/leivonnaiset_l_p/fi_FI/piparkakut1/) ja sinna jäi taigen natuke külge.. ilmselt pean natuke kauem külmkapis hoidma vms..

    VastaKustuta
  9. Helle - olen kasutanud Dansukkeri tumedat suhkrusiirupit - siiamaani olen väga rahul olnud. Seda leidub nii Rimis kui Selveris.

    Kaie, mul ka kaks sellist mustrilist piparkoogivormi olemas, pole aga eriti kasutanud. Mul olemas kunagi vanaisa tehtud vormid, mida kasutan- need rohkem sellised südamelähedased.

    Pia - Glasuuri teen ikka ise. 1 munavalge, näpuotsatäis sidrunihapet ja tunde järgi tuhksuhkrut (ei tohi jääda liiga vedel, ega ka liialt paks). Ja siis mikserdan ühtlaseks:)

    VastaKustuta
  10. Mina saan sellest kogusest 1.4 kg tainast (panen 600 g Sunnuntai jahu). Eile tegin kaks portsu ja spetsiaalselt kaalusin mõlemad portsud üle :D
    Ise teen Dansukkeri heleda siirupiga ja mulle meeldib. Kui nüüd järele mõelda, siis polegi vist tumeda siirupiga proovinud :O Piparkoogid pole kunagi ebapiparkoogilikult heledad jäänud :)
    Ja viimased kaks aastat olen lisanud ka 1 tl ingverit tainasse, saab veelgi piparkoogisem :)
    Aga jah, parim tainas, mida mina teinud olen. Tore, et Sullegi meeldib!!

    VastaKustuta
  11. Loomulikult meeldib, hea lihtne teha ka. Tegin see aasta päris suure koguse tainast ette valmis. Nüüd kui piparkoogid laua pealt otsa saavad võtan külmikust natuke tainast, rullin ja voolin ning panen ahju küpsema. See aasta olen igasugu piparkooke teinud, nii šokolaadiglasuuri, kui ka erinevate täidistega.

    VastaKustuta
  12. Mul tekkis üks küsimus, kas suhkrusiirupi asemel võiks kasutada vahtrasiirupit? Hetkel olen Šveitsis ning olen põhimõtteliselt kõik poed läbi kamminud ning pole suhkrusiirupit leidnud. Müüjad kehitavad ainult õlgu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Goldsaft kirjaga siirup Saksamaal olemas...tumepruun siirup, silt kollane, sildil saia pilt kuhu asetatakse siirupit.

      Kustuta
  13. Vahtrasiirup hästi ei sobi, kuid soovitan siirupi ise suhkrust ja veest valmistada. Näiteks Toidutares on juhend olemas: http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=7855

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Aitäh retsepti eest, teeme juba mitu aastat selle järgi. Palun uuesti siirupi retsepti, kui võimalik, antud link ei avane enam. Suur tänu!

      Kustuta
    2. Tere! Vahepeal lingid muutuvad. Lisan siia ühe sarnase siirupi valmistamise õpetuse :) https://www.ohtuleht.ee/985602/kaari-kaised-ules-maitsvaimad-piparkoogid-saad-kodusest-tainast

      Kustuta
  14. Kati, kas sellist madalas metallpurgis Lyle's Golden Syrup'it on saada? See peaks ka sobima, vähemalt ameeriklased küpsetavad rootsi piparkooke sellega.

    VastaKustuta
  15. Oo, shokolaadiglasuur kõlab põnevalt! Kuidas Sa seda teed? Ja siis raputad seel kookoshelvestega üle?
    Kaia

    VastaKustuta
  16. Kas need piparkoogid jäävad pärast ka pehmed või krõbedad?

    VastaKustuta
  17. Kaia - Ma sulatan šokolaadi vesivannil ära ja kastan valmis küpsetatud piparkoogid sellesse. Panen need küpsetuspaberi peale tahkuma ja raputan peale kookoshelbeid. Proovisin just röstitud maapähklipuruga...soovitan:)

    Moonika - alguses on hästi hästi krõbedad, aga mida päev edasi, siis hakkab see krõbedus taanduma. Nii, et kaks-ühes piparkoogid.

    VastaKustuta
  18. Aga kui rullides taigen paksem jätta, kas siis saaks pehmed piparkoogid või hoopis mingit koostisosa lisada, mis nad pehmeks teeks? Mulle meeldivad just sellised mis on pärast küpsetamist pehmed aga ma kuskilt ei leia konkreetselt pehmete piparkookide retsepti.

    VastaKustuta
  19. Need piparkoogid kerkivad päris tublisti ahjus. Kui teha veel tiba paksemad ja natuke küpsetusaega vähendada, siis saab kindlasti pehmeid piparkooke.

    VastaKustuta
  20. No lihtsalt ei saanud kiusatusele vastu.....tuli veel üks ports tainast teha! Kas sa Ragne oled sellest taignast ka piarkoogimaju teinud, või on see liialt pehme maja jaoks?

    VastaKustuta
  21. Mina eelmine aasta tegin ja on plaan ka sel aastal teha, Maja sai üles ehitatud ja kõik tuli ilusti välja:)

    VastaKustuta
  22. Olen alati pidanud piparkoogitaigna tegemist väga keeruliseks. Igal aastal olen taigna poest ostnud.Sellel aastal aga tegin Ragne Sinu retsepti järgi taigna ja imestasin, et miks ma küll varem seda teinud ei ole. Väga kerge oli seda teha ning piparkoogid tulid ka fantastilised.
    Taaskord suured tänud Sulle!

    VastaKustuta
  23. Palun- palun:) Minulgi oli varasemalt arvamus, et piparkoogitaina tegemine on täielik teadus,,, aga võta näpust:)

    VastaKustuta
  24. Proovisin ka seda taigent teha (ette ära, et siis teab jõulude ajal, kas teha sellest või osta siiski poest) ja muidu tulid väga maitsvad. Ainuke viga oli see, et kui olin ühe portsu kujundeid välja lõiganud tainast ja siis järgi jäänud ribadest üritasin uuesti palli moodustada, et rullima hakata,siis need ribad seisid väga halvasti koos. Ei haakunud nagu omavahel. Mis võis selle põhjuseks olla? Jahu polnud laual palju.

    VastaKustuta
  25. Ehk oli taigen liialt külm? Või siis pakuksin et siirupikogus oli veidi väikene. Need minupoolsed ettepanekud:)

    VastaKustuta
  26. Siirupikoguse panin enda mõõtmise järgi suht täpselt ja tainas oleks pidanud juba soe olema, kui mul esimene partii juba ahju läks. Aga Teil endal pole muret taigna rullimisega? Mul ei jäänud ta selline veniv nagu poe oma jääb.Suurt taignalappi laual ümber keerata pole võimalik, sest siis ta mureneb kätte ära. Aga muidu olid küll väga hea maitsega piparkoogid :)

    VastaKustuta
  27. Minul endal muret taigna rullimisega ei ole. Tegelikult plaanin sel nädalavahetusel tainast teha, siis saan ka täpsemalt rääkida, mis võiks olla halvasti rulltava taigna põhjuseks:)

    VastaKustuta
  28. Aga kui asendada sooda küpsetuspulbriga, mis siis saab ja mis oleks kogus? Ma Saksamaal ja ei tea kas sooda üles leian poest :)

    VastaKustuta
  29. Küpsetuspulbrit pead panema kolm korda rohkem:) ...ni võimas on see sooda

    VastaKustuta
  30. Minu jaoks on Sinu blogi retseptipank, a`la nagu toidutare juba :) Kui tuleb tuhin midagi teha, siis esimesena vaatan seda blogi, löön otsingusse otsingusse sobiva roa ja ongi retsept olemas! :)
    Just lõpetasin taigna valmistamise, homme õhtul saan juba küpsetada! :)

    VastaKustuta
  31. Ei oskagi miskit öelda, olen meelitatud:) aitäh!

    VastaKustuta
  32. Tere, mul on selline mure, et panin taignasse palju jahu. Tainas oli veel soe kui tegin, lisasin aga jahu koguaeg juurde. Aga nüüd külmana on tainas peaaegu kivikõva. Kas mul piparkoogid üldse tulevad head, kas oskad öelda? pole veel küpsetama hakanud, aga juba muretsen.

    VastaKustuta
  33. See taigna vedel oleks on ka mind kohati ära petnud:) Hoia veidi aega taiogent toasoojas või väga madalal temperaturril ahjukuumusel (ca 50 kraadi) taigen pehmeneb ning taignast saab veel asja:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Asjalik kiirabi olukorra lahendamiseks, st päästa tatrajahust tehtud tainas. Aitäh!

      Kustuta
  34. Kas oskad öelda, kui kaua see taigen säilib... no nii umbes? Aitäh!

    VastaKustuta
  35. pakuks et kaks nädalat kohe kindlasti, ehk rohkemgi:)

    VastaKustuta
  36. Väga hea blogi, tänud, Ragne!
    Lugesin seda retsepti ja jäin ootama, millal siirup linnast maale jõuab. Võttis nädala, eks hanged ole suured ka... Kohe on tegu ees ja - mida nüüd ei leidnud, oli retsept! Äkki on minusuguseid veel, kes taignate rubriigist otsimist alustavad, saaks ehk selle retsepti taignana ka sildistada? Enda jaoks nüüd muidugi jätsin meelde, et piparKOOGi taigen on küpsis:) Edu!!!

    VastaKustuta
  37. Väga õige tähelepanek, aitäh:) Piparkoogid on sildistatud ka nüüd taignaretseptiga:) Ilusaid Jõule ja maitsvat piparkoogitegu!

    VastaKustuta
  38. Nii hea tainas tuli ja eriti head olid need šokolaaditäidisega. Suur-suur aitäh :P

    VastaKustuta
  39. Ma olen suur täidisega piparkookide austaja. See aasta olen teinud šokolaaditäidisega, moosilisandi ning ühed veel banaaniga piparkoogid:)

    VastaKustuta
  40. Tere!
    Sain Teie piparkookide retsepti oma tuttavalt, kes seda soovitas. Ma polnud enne elusees ise tainast teinud ja seekord siis mõtlesin, et no proovin ära. Kõiki aineid sai piinliku täpsusega mõõdetud ja segatud, maitse sai super-hea, aga ainus mure see, et jääb käte külge kinni ja ka laua külge, kui jahu alt kadunud on. Olen jahu juurde pannud, lisaks sellele 10 dl, ma arvan et paar-kolm dl juba kindlasti, aga miski ei muutu :( Ma ei kujuta üldse ette, mis ma valesti tegin?
    Tervitades, Merike

    VastaKustuta
  41. Kas hoiad tainast enne kasutamist jahedas?

    VastaKustuta
  42. Jah, öö ja jupike otsa veel oli külmkapis.
    Ma sain oma koogikesed ikka tehtud, panin lihtsalt palju jahu lauale ja ei rullinud tainast väga õhukeseks. Siis tulid kenasti välja.
    Ma lisasin taignale tegemise ajal natuke hapukoort juurde, võibolla see siis muutis koostist natuke.. Esimene kord ka ise piparkoogitainast teha, eks järgmine kord saab uuesti proovida ja vaatab kuidas siis läheb :)

    VastaKustuta
  43. Kusjuures, hapukoor võib küll kurjajuur olla.

    VastaKustuta
  44. Tere, hetkel tainas külmpakis ja õhtul kavas piparkooke teha.
    Aga küsimus siis selline: kui ma glasuuri piparkookidele panen, kas siis pistan korraks ahju ka veel või lihtsalt glasuur tahkub õhu käes kõvaks?

    VastaKustuta
  45. Piparkookidele tuleb glasuur lisada siis, kui need juba valmis küpsenud ning jahtunud. Glasuuriga ahju enam ei panda:)

    Mõnusat piparkoogitegu!

    VastaKustuta
  46. Jõuludeni veel hulk aega, aga ei saanud vastu panna, tegin hunniku piparkoogitaigent. Tegin seda ka eelmine aasta, aga ei mäleta,et kas see tainas pidi jääma kausis pigem selline vedelamapoolsem ? Või ikka peaks jahu panema,et tugevam taigen tuleks ? Tahtsin veel küsida,et kuidas Sa neid banaanipiparkooke teed :P ...

    Age

    VastaKustuta
  47. Mul tekivad ka juba tahes-tahtmata jõuluküpsetiste isud:) Tainas peab jääma pigem veidi pehmema tekstuuriga, sest külmas olles tahaneb ta küvemaks. Kui teha tainas liiga paks, siis pärast ei jõua lahtigi rullida:)

    Banaanipiparkoogid on imelihtsad. Muud keerulist ei olegi: ühe piparkoogiküpsise jaoks tee piparkoogivormiga 2 ümmargust ketast (mina kasutan klaasi) ühe ketta peale asetada banaaniviil (võib veidi fariinsuhkrut ka panna) ja siis asetada peale teine piparkoogikettake. Suru ääred kõvasti kinni. Tee niipalju piparkoogi-banaaniküpsiseid kui soovid, ja siis küpseta ahjus valmis:)

    VastaKustuta
  48. Tõesti tulevad sellest taignast parimad piparkoogid. Hetkel on küll alles oktoober, aga laste tungival nõudmisel sai tehtud eile piparkooke ja nii mõnusad pehmed ning maitsvad. Isegi järgmine päev olid veel pehmed! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oehh, võtan minagi vist lähiajal piparkoogitaina tegemise ette. Lumi ju maas juba:)

      Kustuta
  49. Homme algava detsembriga seoses otsisin viimaste aastate traditsioonilise piparkoogitaigna retsepti üles, et vaadata kas on miskit veel poest tuua vaja. See taigen on ikka hoopis teine tera poetaignaga vôrreldes! Täna teen taigna valmis ja homme-ülehomme siis lapsega küpsetama :P
    Muhedat jôuluaega blogi perenaisele:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ikka ole õige see ütlus - Ise tehtud, hästi tehtud:) Mõnusat jõulaega:)

      Kustuta
  50. Tahtsin veel lisada, et mina tegin esimese piparkoogitaina sel aastal novembrikuu alguses. Tegin kohe suurema koguse, nii et kui piparkoogi isu tuli, rullisime lapsega tükike tainast lahti, vormisime kujud ning panime ahju. Mõne minuti pärast sai juba maiustada:)

    VastaKustuta
  51. Ebanormaalne,aga tegin piparkooke nii juulis kui ka septembris :) Lastel rõõmu kui palju!

    VastaKustuta
  52. Tere!

    Oleks paar küsimust piparkoogitaigna kohta.
    Äkki oskad öelda, kui tahan ise siirupit teha, kui palju ma siis suhkrut võtma peaks, et Sinu retsepti järgi tainast teha?
    Tegin küll ükspäev taigna (isetehtud siirup, või, muna, sooda, jahu), aga see ei tahtnud üldse lahti rulluda. Tainarull kuidagi kiskus seda tainast. Ja kuidugi tõmbus ta päris palju tagasi ka. Samuti küpsetamisel paisusid piparkoogid 3x paksemaks ja tagasi ei vajunudki. Kas Sa oskad öelda, milles viga võis olla?

    Parimat
    Mariana

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kahjuks ei oska öelda, kui palju peab konkreetselt siin retseptis suhkrusiirupi valmistamiseks kasutama suhkrut, vett ja teisi aineid. Kui on soovi, võin oma retsepti siia kirja panna, mida kasutan, kui ise suhkrusiirupit teen:)

      Tehtud taina kohta aga küsiks, kas tainas jäi kõva? Kahtlustan, et jahu läks liialt palju. Kui soovid õhemaid piparkooke, siis pane lihtsalt soodat vähem.

      Kustuta
    2. Tainas jäi kõva küll. Ainult siis oli teda võimalik töödelda, kui mikrolaineahjus teda 10 sekundit soojendasin. Ma ise kahtlustasin ka, et jahu läks palju...
      Tegin uue laari ka, enam nii palju jahu panna ei julgenud. :D On palju parem.

      Võid ka enda piparkoogiretsepti lisada. :)

      Mariana

      Kustuta
    3. kusjuures ma esmakordselt piparkooke tehes liialdasin samuti jahu kogusega ning järgmine kord olin juba teadlikum:) Harjutamine teeb meistriks:)

      Kustuta
    4. kuidas endal pehmeks tegemine teoks sai? Millist vedelikku peaks lisama.Kusagilt oli lugeda, et kookospiimaga. Kas see tuleb keema ajada ja siis lisada. Jään ootama head nõuannet.

      Pille

      Kustuta
    5. Ega väga tuunida ning miskit lisada ei soovita. Hoia lihtsalt piparkoogitainast toatemperatuuril, nii pehmeneb see päris tublisti. Üks variant on veel tainast 50 kraadises ahjus pisut hoida, nii pehmeneb tainas samuti silmnähtavalt:)

      Kustuta
  53. Mina leidsin ka selle retsepti nam-namist ja sai väga mõnus. Meile meeldis rohkem santa maria piparkoogimaitseaine ja tume siirup. Meira maitseaine oli pisut liiga mahe:)
    ** üks kommentaar, mille omale ka üles märkisin, järgi proovisin ja kiidan:
    Tegin teise portsu veel, aga seekord panin suhkrut vaid 1 dl, võid 200 g ja lisaks u 1 dl hapukoort. Minu arvates said veel paremad - enne olid liiga magusad ja hapukoor tegi koogid muredamaks.

    VastaKustuta
  54. Tere
    Plaanis on täna piparkoogitaigen valmis teha, et järgmisel nädalavahetusel, esimese advendi puhul piparkooke teha. Pole elus varem ise taignat teinud ja mõtlesin, et küsin, et kas täisterajahu oleks ka võimalik kasutada või mitte. Hetkel kapis ainult täisteranisujahu :)
    Aitäh.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vabandan vastuse viibimise pärast. See kommentaar jäi kuidagi kahe silma vahele. Aga kui millalgi veel küpsetamiseks peaks minema, siis täisteranisujahuga saab ikka neid piparkooke meisterdada. Tulemus on pisut rustikaalsem, aga ikka hea:)

      Kustuta
  55. Tere
    Kas keegi oskab öelda, mis lähevad piparkoogid järgmine päev pehmeks?
    Ahjust tulles ilusad krõbedad.
    Aitäh.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas kasutasid ikka võid taina valmistamisel (mitte margariini). Need piparkoogid peavad ikka säilima krõbedana:)

      Kustuta
  56. Tere, tegin selle retsepti järgi piparkooke, väga maitsvad said, kasutasin suhkrupeedi siirupit, elan Saksamaal ja leidsin selle poest, sõbranna tõi Eestist piparkoogi maitseainet. Minu poja arvas, et emme, neid peame veel tegema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. oi, kui tore:) Suhkurpeedisiirup kõlab väga põnevalt. Kas see andis ka äratuntavat mekki piparkookidele?

      Kustuta
    2. Siirup on hästi tume ja paks, Firma Graftschafter Goldsaft oma. Tervitades Anne

      Kustuta
  57. Tegin eelmine aasta selle retsepti järgi taigna. Natuke isegi sügavkülmas alles. Nüüd enam poest ei osta!
    Taignaga ühtegi probleemi taiganaga ei tekkinud, aind rullimise ajal panin tiba jahu lauale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina samuti poetoodangut ei vaata - isetehtud on ikka kõige parem:)

      Kustuta
  58. Ragne, kas sellest taignast annaks ka nisuvabasid piparkooke teha? Oskaksid sa soovitada, millega nisujahu asendada?
    Olen seda taigent suure mõnuga juba aastaid kasutanud, aga nüüd oleme nisuvabal toitumisel ja kohe häda, et kust sama häid piparkooke võtta :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegin paar nädalat tagasi just seda tainast ja mõtlesin, et kui seekordne tainas otsa saab, siis proovin gluteenivaba varianti. Valmistamiseni pole veel jõudnud, kuid plaanisin kasutada tatra-, riisi- ja mandlijahu. Koguseid kahjuks ei oska praegu õelda:)

      Kustuta
    2. Ma ei ole küll Ragne, kuid ise olen piparkoogitaignasse pannud odrajahu ja täisterarukkijahu ning piparkoogid on tulnud väga head. Odrajahuga sellised natuke teralised. :) Kogust kahjuks ei oska öelda, eks peab ise proovima. Odrajahu puhul peab siis arvestama, et see tõmbab ka hiljem märga endasse ehk siis alguses taigen pigem vedelam jätta. Eelmisel aastal muidugi tundus, et taigen tuli liiga kõva ja asja ei saa, aga ära küpsedes olid piparkoogid väga head. :)

      Kustuta
    3. Aitäh teile! Sain katsetamiseks julgust. Ragne, kui oled gluteenivaba variandi ära proovinud, siis oleks tore, kui siia ka mõne soovituse jätad :)

      Kustuta
    4. Mariana - kui on soov teha gluteenivaba tainast, siis rukkijahu ja odrajahu selleks ei sobi. Kui aga on soov lihtsalt ilma nisujahuta teha, siis need 2 jahu on hea alternatiiv kindlasti:) Ma kujutan ette millised headused jäävad odrajahust valmistatud piparkoogid:)

      Kustuta
    5. Lilleliis - homme (pühapäeval) võtan tegemise ette. Eile kulus viimane tükk tavalist tainast piparkookide tegemisele ning on aeg uus tainas valmima panna. Kindlasti annan tagasisidet:)

      Kustuta
    6. No nii, minul on ilma nisujahuta piparkoogid proovitud. Võtsin aluseks sellesama retsepti, kuid tegin pool kogusest. Samas maitseaineid lisasin aga nii nagu siin kirjas, lisaks veel 1 apelsini riivitud koor ja 1 tl jahavatatud muskaatpähklit. Suhkru asendasin 2 sl meega ning kasutasin riisijahu (1dl), tatrajahu (1dl) ning jahvatatud Kreekapähklijahu (2dl). Kokku siis 4 dl, kuna need jahud imavad rohkelt vedelikku, siis polnud rohkem vaja. Samal päeval jäi tainas mure ning seetõttu oli pisut ebamugav rullida (samas ei olnud see võimatu). Järgmisel päeval oli aga tainas korralikult tahenenud ja ühtlustunud ning tainas ilusti rullitav. Siiski jätsin taina lahtirullides õigepisut paksemaks (ca 0,5-0,8cm), kui tavaliselt. Maitselt on väga mõnusad, samuti sellised kergelt teralised, kuid samas jälle mitte üleliia. Panen selle retsepti mõni aeg ka siia blogisse täpselt üles:)

      Kustuta
    7. Tuhat tänu! Kindlasti proovin lähiajal järgi.

      Kustuta
    8. Tere Ragne! Millega võiks ses gluteenivabas taignas kreekapähklijahu asendada? Aitäh vastamast! Rahulikku jõuluaega!

      Kustuta
    9. Tere-tere,

      Mõne muu pähklijahuga või siis näiteks tatrajahu kasutada:)

      Ilusat jõuluaega!

      Kustuta
    10. Kui asendada pähklijahu tatrajahuga, siis kokkuvõttes panen 1dl riisijahu ja 3 dl tatrajahu? Mul kodus india pähklid olemas, kas need ka sobivad? :)

      Kustuta
    11. Just täpselt nii:) India pähklid on muidugi ka väga tervitatavad. Kusjuures ma olen täielik India pähklite austaja igasugu gluteenivabades küpsetistes, sest need toimivad seesugustes retseptides jube hästi!

      Kustuta
    12. Pähkli peaks eelnevalt röstima ka või kohe jahvatajasse ja valmis? Gluteenivaba tainast tuli ka umbes ühe kg ringis teil? :)

      Kustuta
    13. Võib loomulikult eelnevalt röstida, see tugevdab meeldivalt pähkli maitset. Kokku tuli tainast ca 700-800g:)

      Kustuta
  59. Ragne, seda jah. Kuna küsiti lihtsalt nisujahuvaba taigna kohta, siis jagasin enda kogemusi. Ise gluteeni ei karda. :) Aga jään ka ootama sinu poolt katsetatud varianti. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja loomulikult:) Minul katsetused proovitud ning täpsemalt eelnevas kommentaaris kirjas:)

      Kustuta
  60. Tere. Kas võiks kasutada ka täistera nisujahu?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah loomulikult. Mulle isiklikult ka meeldib täisteranisujahuga teha:)

      Kustuta
  61. Tere. Kas võib kasutada ka Tartu Milli heledat või tumedat mitmevilja jahusegu?

    VastaKustuta
  62. Tere!Proovisin ka teha neid piparkooke, selle retsepti järgi oli väga lihtne. Tegin heleda siirupiga ja suhkru kogust vähendasin poole võrra. No väga head tulid ja tainas oli ka selline mõnus ja hästi rullitav. Tahaks proovida ka ilma võita teha, äkki kookosrasvaga või on mingi teine alternatiiv?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siinkohal ei julge kahjuks soovitusi jagada, kuna olen alati võiga teinud. Kardan, et kookosrasvaga ei õnnestu see retsept väga hästi, aga muidugi enne ei tea, kui proovitud on:)

      Kustuta
  63. Tere!Kas siirupi ja suhkru asemel võib mett kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suhkru võib vabalt meega asendada, paraku siirupit asendada ei soovita:)

      Kustuta
  64. Tere, Ragne! Suurepärased piparkoogid tulevad sellest taignast, asendasin 2 dl nisujahust tatrajahuga - esimest laari käisin külmkapis "valmimise" ajal pidevalt nuusutamas, no nii hea oli juba taigen ise :) Ise olin enda üle hullusti uhke, et kohe nii hea välja tuli. Ja tänulik muidugi retsepti eest!
    Teise laariga juhtus aga äpardus - läksin vist liiga julgeks ja panin liiga palju tatrajahu (äkki u 1/3). Nüüd on taigen ka pärast seismist üsna mure ja halvasti rullitav - kas annab sellist taigent veel kuidagi päästa või püüan lihtsalt sellisena ära kasutada, järgmine kord jälle targem olla?
    PS: su blogi on mu lemmikute seas! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ise olen teinud ainult täisterarukki- ja odrajahuga ning oli samamoodi suhteliselt mure, tugev ja lagunev. Seismine toatemperatuuril aitas natuke selle vastu ning kohati ka ettevaatlikult rullimine, aga tõstmisel pidi olema ettevaatlik. Lõpptulemust see siiski ei mõjutanud ja ahjust tulid mõnusad muredad piparkoogid. :)

      Kustuta
    2. Peale ööpäeva seismist peaks tainas pisut paremini töödeldav olema. Soovitan samuti seejärel selle toatemperatuurile tõsta ning rullimisel taina siis lihtsalt pisut paksema jätta. Kui tainas aga ikka väga mure on, siis tuleb lihtsalt piparkoogi pallikesi käte vahel veeretada ning plaadil need lamedaks käega suruda:)

      Kustuta
  65. Vastused
    1. Suhkrusiirup (sobib nii tume kui ka hele suhkrusiirup). Seda müüakse poes enamasti dansukkeri kaubamärgi all ning asub seal, kus suhkur, nonparellid ja muu taoline:)

      Kustuta
    2. Tere
      Suur tänu. Leidsin kohe ka vastuse kui olin küsinud. Küll, aga tekkis küsimus kui kaua võib valmistatud taigent kile sees tavakülmas hoida? Tegin esmaspäeval ja siiani külmas. Kas püsib seal jõuludeni või tuleb sügavkülma panna ja kuidas sellisel juhul hiljem sulatamine käib? Tavakülma tagasi ööpäevaks?

      Kustuta
  66. Vastused
    1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    2. Ma ei ole küll sedasama tainast teinud, aga jagan ikka kogemust.
      Ise olen lisanud nii apelsinikoort kui ka -mahla (tegin siirupi ise). Koor andis juba tuntava maitse küll ja eks see mahl aitas ka natuke. Kui otsustad lisada essentsi/mahla, siis võid ju jahu kogust hästi natuke suurendada, aga mitte palju. Vaata taigna konsistentsi. Mina panin 1,5 kg taignale ühe apelsini koore ja oleks võinud rohkem panna. Samas oleneb ka sellest, kui vürtsikas taigen teha. Kui vürtsi väga palju pole, siis piisab ka vähemast. Arvestada tuleb seda, et siirupil võib apelsinimaitse olla, kuid jahu, vürts ja küpsetamine veidii vähendavad. :)

      Kustuta
  67. Tere!
    Võib olla tobe küsimus, aga kui sooviks teha pisut apelsiinimaitselist tainast, kas siis pigem lisada apelsiinikoort, mitte nt essentsi või mahla? Mahl kindlasti ju muudab konsistentsi vedelamaks. Aga kas koor jällegi annab piisavalt maitset? Ma pigem ei fänna essentside ja ekstraktide kasutamist, kuna need ei tundu kuidagi nii naturaalsed...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Ma ei ole samuti absoluutselt essentside fänn. Need on nii domineerivad, et muu maitse matavad täiesti enda alla. Samuti on maitse väga tehislik. Ei kasutaks ka mahla, sest kui lisada veel ekstra jahu, siis ei jää ka lõpptulemusena piparkoogid nii krõbedad ja õhulised.

      Mina soovitan kasutada apelsini riivitud koort, mis ei nõua täiendava apelsinikoore lisamist. Mul on endal kodus tegelikult olemas ka kuivatatud apelsinikoore jahvatatud pulber, mis on äärmiselt tugeva maitsega ning sobiks samuti kasutamiseks. Seda on müüa poes, minul on dr. oetkeri apelsinipulber:)

      Kustuta
    2. Palju seda pulbrit siis tohib lisada?

      Kustuta
    3. Lisan täiesti tunde järgi, vahest 1 tl, aga vahest rohkem!

      Kustuta
  68. Kati - miskipärast ei saa vastata sinu küsimusele otse kommentaari all, seepärast vastan siin alljärgnevale küsimusele:

    Tere
    Suur tänu. Leidsin kohe ka vastuse kui olin küsinud. Küll, aga tekkis küsimus kui kaua võib valmistatud taigent kile sees tavakülmas hoida? Tegin esmaspäeval ja siiani külmas. Kas püsib seal jõuludeni või tuleb sügavkülma panna ja kuidas sellisel juhul hiljem sulatamine käib? Tavakülma tagasi ööpäevaks?

    Piparkoogitainaga on nüüd nii, et seistes see aina maitsestub ja kogub maitseid. Seepärast võib tainast pikalt (külmkapis hoides) säilitada, ka jõuludeni:)

    VastaKustuta
  69. Aitäh retsepti eest! Olen juba mitu korda neid piparkooke teinud ja kiidusõnu tuleb igalt poolt. Ise ka nii üllatunud, et mul nii head piparkoogid tulevad:-) Hakkan kohe uut tainast sõtkuma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minulgi juba mitmes laar piparkoogitainast valmimisel sel aastal. Aga millal siis veel kui mitte detsembrikuus:)

      Kustuta
  70. Kas antud retsepti puhul võiks kasutada ka vahtrasiirupit?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõte on hea! Ise aga proovinud ei ole ning seepärast ei julge miskit lubada:) Peab proovima!

      Kustuta
    2. Mul seda tumedat siirupit kodus lihtsalt ei ole, aga peab vist igaks juhuks ikka sellega elu esimese taigna tegema :D.

      Kustuta
  71. Aaa, no kui esimene kord, siis soovitan küll pigem retseptist kinni pidada:)

    VastaKustuta
  72. eelmine kommentaar kadus kusagile (vöi siis ei lasknud sa seda veel läbi - siis vabandust! :)) - ühinen kiidukooriga - kasutan seda retsepti aastaid ja nii jääb :D see aasta paluti juba juunikuus neid mönusaid piparkooke valmistada...
    Ragne, mul on küsimus ka. mul tulevad piparkoogid järjekondlalt sellised krobelise vöi ebatasase, ebaühtlase pinnaga ahjust välja. kas sötkun/segan liiga vähe ja sooda/muna on taignas ebaühtlaselt ja seetöttu toimub ebaühtlane kerkimine? (maitse sellest muidugi vähem taevalikuks ei muutu! :D)

    VastaKustuta
  73. Kuna mul "kommentaaride kinnitajat" peal ei ole, siis vist läks eelmine kommentaar kuskile kaotsi:)

    Kas krobelised piparkoogid on õhuaukudega? Mul ei ole selle retsepti puhul sellist asja ette tulnud ja arvan, et sooda/muna selles süüdi ei ole. Pigem siis pisut rohkem sõtkuda.Kas muidu jääb tainas ilus ja ühtlane?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. tainas on jaa ilus ja ühtlane. piparkoogid aga sellised ebatasased, mitte siledas. vöibolla töesti on öhuaugud - teen varsti järjekordse portsu ja kontrollin! ja vaatan, mis saab, kui pöhjalikum sötkumine ette vötta :) kui kaua sa piparkoogitainast sötkud - see peaks ka käte küljest lahti lööma? kuigi see tundub vist vöimatu :P

      Kustuta
    2. Aega ei ole vaadanud, aga mitte väga kaua. Lihtsalt vaatan, et kui tundub kogu mass selline ühtlane ja läikiv:)

      Kustuta
  74. Mitu aastat olen kasutanud just seda piparkoogi taigna retsepti. Ma olen igatahes väga rahul. Teinud olen nii heleda kui ka tumeda suhkrusiirupiga. Hea rullida.tainas nii hea pehme.
    Ja piparkoogid ise tulevad ka mega head.
    Ükskõik mis retsepti ma siit blogist võtan. Kohe ka õnnestub :)
    Aitähh Ragne!

    VastaKustuta
  75. Supper hea taigen. Olen seda retsepti palju kasutanud. Sel aastal mõtlesin, et võiks lisada muskaati ja ingverit, aga oleks küsimus palju lisada, et maitsed oleksid tasakaalus ja, et ma head asja ära ei rikuks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm! Ma ise olen täiendavalt maitseained lisanud pigem pisut rohkem kui vähem. Tainas tõmbab maitseid endasse nin seetõttu liialt vähene kogus ei pruugi maitses tunda anda:) Esialgu võib proovida lisada mõlemat 0.5-1tl :)

      Kustuta
  76. Kui ei soovi nii palju tainast, kas võib kogused lihtsalt pooleks teha?
    Või siis ei pruugi tainas õige tulla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka võib kogused poolitada! Tainas õnnestub ka sellisel juhul:)

      Kustuta
    2. Tere Ragne. Kui kaua ahjus 200 kraadi juures peaksid küpsema?

      Kustuta
    3. See oleneb täiesti piparkookide paksusest, seetõttu pole ma pannud juurde ka küpsemisaeg. Üldiselt panen ma ise taimeril küpsemisaja 10 minutile ning sealt vaatan edasi, kas on vaja veel küpsetada või mitte:)

      Kustuta
  77. Kaua piparkoogitainas tavalises külmas säilib?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult päris pikalt, kuna tegelikult seistes tainas aina maitsestub. Mina ise teen detsembrikuu alguses suurema portsjoni tainast ette, nii saab siis kogu jõulukuu jooksul vajadusel kohe tainast külmkapist haarata:)

      Kustuta
  78. Hei! On plaan lähiajal ka seda retsepti kindlasti proovida. Tahaks ka väga apelsiniga piparkoogitaignat ise teha. Kas ehk mingi lihtsa nipiga saaks sellele konkreetsele taignale ka apelsininüansi tuunida? Kasvõi lihtsalt apelsinikoort riivides või apelsinipastat taignale lisades? Aitäh! 🙂

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus! Mina olen kasutanud apelsini koort. Seda siis tuleb lisada ikka parasjagu (1-2 apelsini riivitus koor), muidu ei jää maitse tunda:)

      Kustuta
  79. Hei! Kaua piparkoogi taigen säilib külmikus?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Säilib väga hästi mitu nädalat. Kusjuures, seistes muutub maitse üha paremaks, kuna maitsed(vürtsid) tainas lähevad ühe jõulisemaks:)

      Kustuta
  80. Kas sa heleda siirupiga oled ka teinud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen ikka teinud. Piparkoogid tulevad küll heledamad, aga asi toimib:)

      Kustuta
  81. Kas apelsini mahla ei tohi panna ja pqlju tuleks panna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pigem soovitan lisada apelsinikoort. Mahla peaks ikka omajagu lisama, et see nendes piparkookides tunda jääks. Väikse koguse mahla lisamisel see kahjuks tunda ei jää. Seetõttu soovitan lisada hoopis apelsini riivitud koort:)

      Kustuta
  82. Kas köögivilja koorijaga saab koorida apelsini ja pärast tükeldada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soovitan kasutada täiesti tavalist riivi ja riivida selle peenema poolega!

      Kustuta
  83. Tere!
    Kui tahan rohkem koguse teha kas siis jagan 2 need kõik asjad?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails