9. oktoober 2007

Klassikalised trühvlid

Kindlasti peab trühvlid tegema tumedast šokolaadist, sest muidu kaob klassikalise trühvli maitse. Tegin paar päeva tagasi trühvleid. Ikka jube hea on vahel kuuma musta kohvi kõrvale neid süüa.


valmistusaeg 30 minutit
ca 30 tükki

150 ml vahukoort
200 g tumedat šokolaadi
1 spl rummi või brändit
Katteks:
75 g valget šokolaadi
tuhksuhkrut
kakaopulbrit


Kuumuta koor väikeses potis keemiseni. Võta tulelt ja murra sinna sisse šokolaad. Sega, kuni šokolaad on sulanud. Lisa liköör ja vala kaussi. Jahuta. Jäta jahedasse seisma, kuni segu on tahkeks muutunud.

Sulata valge šokolaad veevannil. Murra teelusika abil jahtunud šokolaadimassist tükke (vooli neist pallikesed) ning kasta need ükshaaval kiirest kahe kahvli abil sulanud šokolaadi (tee seda protseduuri kiiresti, sest šokolaadimass hakkab ruttu sulama).

Tuhksuhkru ja kakaopulbriga katmiseks kata üks taldrik tuhksuhkru ja teine kakaopulbriga. Tumeda katte saamiseks veereta šokolaadipalle kakaopulbris ning valge katte saamiseks tuhksuhkrus.

Tõsta väikestesse paberist kommivormidesse ja pane külma. Maiustused säilivad külmas kuni 2 nädalat.

10 kommentaari :

  1. kust kohast sa pärnust nii väikseid neid pabereid saad,mina olen leidnud ainult muffini pabereid ?

    VastaKustuta
  2. Mina ostsin need Kaubamajaka Jessist kunagi (nüüd seda kauplust seal muidugi ei ole) Aga olen näinud ka Port Arturi toidukaupluses. Kuskil veel need silma hakanud, aga praegu ei suuda meenutada.

    VastaKustuta
  3. Kas katteks valgele šokolaadile ei või natuke õli lisada, nagu tumedale šokolaadile võib? Pole ise proovinud, aga mis siis selle valge šokolaadiga juhtuda võiks?

    VastaKustuta
  4. Võib ikka, tegelikult nii ongi isegi parem, šokolaad jääb veidike parema konsistentsiga.

    VastaKustuta
  5. Tere Ragne, olen jõudnud jälle sinu blogisse!

    Täna siis trühvlite päev.
    Klassikalisi trühvleid oli minu arvates väga raske teha, peaaegu et ei õnnestunudki.
    Kui jätsin jahedasse seisma, siis šokolaad läks ju täitsa kõvaks ja sellest pallikesi voolida oli omaette kunst :)

    Ja kui järg jõudis kiiresti valge šokolaadi sisse pistmiseni siis seda tuli ikka väga kiiresti teha, esimesed 2 tükki olid valged järgmised aga pruuni valge kirjud...mis oli ka väga ilus :) ja kavli otsad tegid veel vaod ka sisse.. et päris ilmekad jäid.

    Sellest mis rolli mängis tuhksuhkur ja kakao ma kahjuks ei saanud aru sest suhkur sulas kohe ära.

    Dominotrühvlid said aga mu lemmikuks!
    esimese raundi sisse panin ka vaniljeküpsiseid, kuid järgmisesse ei pidanud vajalikuks sest dominoküpsised jäid ka suuremate tükkidena ning maitstes koos tavalise küpsisega trühvlit ei mänginud viimane väga rolli.

    Aitäh heade ja selgete õpetuste ning maitsete eest!
    Sirli

    VastaKustuta
  6. Tuhksuhkru ja kakao roll on siin see, et kui Sa ei soovi katta ja jännata šokolaadiglasuuriga, siis veereta pallikesi lihtsalt kakaos või tuhksuhkrus:)

    VastaKustuta
  7. Sul on väga asjalik blogi, Ragne! Tegin ka Domino trühvleid, aga see šokolaadi kastmine on alati minu jaoks täiesti õudne. varasemalt olen ka mingeid asju üritanud šokolaadiga katta, aga see on nii tüütu, pool šokolaadi läheb raisku, jääb poti küljele kinni, samas ei saa ma kunagi neid trühvleid sealt sokolaadist kätte ja siis nad hakkavad lagunema. esimesed tulevad veel enam vähem, aga enamus trühvleid on krobelised, sest pool trühvlit laguneb šokolaadikatesse ära. Kas sa kirjeldaksid palun täpsemalt, kuidas seda šokolaadiga katmist teed?

    VastaKustuta
  8. Minul erilist nippi ei ole. Šokolaadi kastan trühvlid kahe kahvli abil. Korra keeran pallikest sulatatud šokolaadis ja siis kohe küpsetuspaberile tahkuma. Kusjuures kõige parem on kui sulatatud šokolaad on veidi seisnud ja paksemaks muutunud. Liiga vedel šokolaad kipub trühvlite pealt alla vajuma.

    VastaKustuta
  9. Tere, Ragne!

    Jõudsin juba teist korda selle klassikaliste trühvlite retseptini, kuna pärast esimest korda sain trühvlisööjatelt kõvasti kiita. :) Samas oli väike mure ka, nimelt oli külmkapist võetud trühvlimass pallikeste vormimiseks liiga kõva ja selleks ajaks, kui ta käesoojuse mõjul enam-vähem voolitavaks muutus, olid ka näpud juba väga paksu kihiga kaetud, nii et raske oli edasi toimetada. Kas oleks pidanud laskma segu uuesti lühikest aega toatemperatuuril soojeneda? Äkki võis asi olla šokolaadis (samas see oli korralik, 70%)? Esimesest korrast ma nagu ei mäleta, et see vormimise osa nii vaevaline oleks olnud. Seekord oli selleks ajaks, kui vaja hakata nendega külla minema, minul juba kõht sõrmedelt limpsitud trühvlit täis. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :)

      Katrin, klassikaliste trühvlite massiga on tihtipeale mässimist, kuna lihtsalt paratamatult hakkavad nad sulama. Mina üldiselt võtan massi külmkapist välja ning siis lusika abil (mis on eelnevalt korraks kuuma vette pistetud) võtan segust paraja tüki ning veeretan siis käte vahel sobivaks kujuks. Nii ei ole väga palju mäkerdamist:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails