30. jaanuar 2009

Pizzamuffinid

/Prindi retsept/

Ei ole pikka aega oma muffinipanni kasutanud. Ka muffinivormid seisavad pikemat aega kapinurgas ja ootavad pingsalt oma kasutuskorda. Aina saab meisterdatud erinevaid kooke, pirukaid, pastasid, kuid muffinitegemisest ei ole minu köögis küll mittemingisuguseid jälgi.

Mõni aeg tagasi silmasin Kayotic Kitchen blogis pizzamuffinite postitust. No see jäi kohe kuidagi meelde mõlkuma. Otsisin välja vajalikud küpsetustarbed ja sobiliku retsepti ning läkski küpsetamiseks. Ja igakord kui muffinid valmis, küsin endalt – miks ma neid kiiresti valmivaid pisikesi koogilapsi (kui nii võib nimetada) tihedamini ei tee? Paraja suurusega suupisted ja ideaalsed tassikese õhtuse tee juurde või hommikukohvi kõrvale.


ca 12 tükki

100 g margariini
1 tl pizzamaitseainet
2 muna
0,25-0,5 tl soola
1 dl hapukoort
3 sl majoneesi
2 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
50 g sinki

Peale raputamiseks:
riivitud parmesani

Sulata margariin, lisa pizzamaitseaine ja lase jahtuda. Klopi vispliga juurde munad, sool, hapukoor ja majonees. Lisa juurde omavahel segatud kuivained ja tükeldatud singitükid.

Määri muffinipann võiga ja aseta sinna paberist muffinivormid. Aseta taigen vormidesse. Riivi peale natuke parmesani ning küpseta 200 kraadi juures ca 15 minutit.

27. jaanuar 2009

Napoleoni kook

/Prindi retsept/

Kas keegi veel mäletab kunagi Tallinnas Kaarli kiriku lähedal asuvat kohvikut Võiroos? Seal oli võimalik osta linna parimat Napoleoni kooki. No tõesti oli see hea. Aga tuleb tunnistada, et ega alljärgneva retsepti järgi tehtud kook väga Võiroosi kohviku omale alla jäägi. Varasemalt olen teinud taignalehed lehttaignast. Seekord sai aluseks võetud nami-namis oleva napoleoni taigna retsept. Kusjuures soovitan seda taigent iga kell lehttaignale eelistada ja asi ei ole mitte ainult maitses, vaid ka soovitud taignalehe kuju säilitamises ahjust välja võttes. Lehttaigen muundub kuidagi loperguseks, nii et lõpptulemusena on sul selline vildakas kook. Teen siis täidisest ka natuke juttu. Keedukreemi tegin küll nami-namis olevate kogustega, kuid valmistusviis oli kergem (see siis võetud S.Masso Kokaraamatust).

Poodides ringi vaadates on kahjuks enamus Napoleni kooke moosiga. Moos segab kuidagi seda head maitset, seetõttu jätan sele ALATI vahele panemata, kuna minu arvates on õigel Napoleoni koogil täidiseks ainult keedukreem.


ca 20x22cm suurune kook

Taigen:
250 g nisujahu
150 g magedat võid
1 dl külma vett
paar tilka äädikat
0,5 tl soola
0,5 muna

Kreem:
0,75 l piima
2 dl suhkrut
3 muna + taignast ülejäänud poolik muna
0,75 dl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
1 sl võid


Taigna jaoks haki jahu võiga puruseks, lisa veega segatud äädikas, sool ja pool muna (klopi eelnevalt lahti). Sõtku tainas ühtlaseks ja jäta vähemalt 3-4 tunniks külma seisma.

Valmista küpsetuspaberist šabloon suurusega 19x21cm. Rulli taigen laual küllaltki õhukeseks ja lõika sellest šablooni abil välja 4 taignalehte. Küpseta taignalehti 250-kraadises ahjus 5 minutit, kuni need on kuldpruunid. Järelejäänud taignast saad valmistada koogile puru, selleks küpseta taignaribad ahjus veidi pruunimaks, kui taignalehed (need purusta ja kata hiljem nendega koogi ääred ja pealne).

Keedukreemi valmistamiseks sega piim suhkruga ning kuumuta pliidil kuni keemiseni. Jahuta. Hõõru jahu korralikult munadega läbi (võid kasutada ka mikserit) ning lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades, et ei tekiks klimpe. Seejärel kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb (keeta ei tohi). Võta tulelt. Lisa või ja jahuta.

Lao taignapõhjad vaheldumisi kreemiga, kattes kõige pealmise koogikihi ääred ja pealse keedukreemiga. Puista peale eelnevalt purustatud taignapuru. Jäta kook seisma järgmise päevani, siis on kreem kenasti läbi imbunud.


24. jaanuar 2009

Lihapallid spagettidega a la Jamie Oliver

Peaks vist eraldi katekooria Jamie’le tegema? Viimasel ajal on tema toite küllaga tehtud ja kusjuures pikk retseptirodu veel proovimata hõrgutistega on ootamas.

Järgnevalt jällegi midagi üli-ülimaitsvat Jamie Oliveri repertuaarist. See toit jääb tõesti hõrgutav, kus kastmes mängib põhirolli basiilik, kus lihapallides on kergelt äratuntav köömnemaitse ning kus peakülalisteks on parmesan ning mozzarella....


kuuele

Lihapallid:
1 kg hakkliha
2 tl köömneid
2 tl koriandriseemneid
2 väikest kuivatatud punast tšillikauna
2 sl pune
1 sl rosmariini
1 muna
2 peotäit riivsaia
soola, pipart
4 sl oliiviõli

Kaste ja spagetid:
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 sl oliiviõli
2 x 400g konservtomateid
näpuotsatäis pune
soola, pipart
suhkrut
1 kimp basiilikut, lehtedena
225 g mozzarella juustu
75 g parmeseni
450 g spagette (keeda ja nõruta)


Rösti köömned, koriandriseemned ning kuivatatud tšillikaun kergelt pannil, seejärel jahvata kohviveskiga peenemaks (võid kasutada ka uhmrit). Seejärel lisa hakklihale röstitud köömne-koriandri-tšilli puru, pune, rosmariin, muna, riivsai ja maitse järgi soola-pipart. Sega segu korralikult ja vormi segust märgade käte abil pisikesed pallikesed. Seejärel kuumuta pliidil pann kuumaks, lisa ka 4 sl õli ning prae lihapalle kergelt õlisel pannil, kuni need pealt kenasti pruunistunud (lihapallid ei tohiks asetseda üksteisega liiga kõrvuti, sest siis on oht et pallid hakkavad hauduma). Pruunistunud lihapallid aseta kastme valmistamise ajaks hetkeks kõrvale.

Kastme jaoks: prae peeneks hakitud sibul ja küüslauk pannil õlis klaasjaks ning lisa siis konservtomatid (kui kasutad tervete tomatitega konservi, siis haki noa abil need väiksemaks). Lisa basiilikulehed, maitsesta soola, pipra, pune ja suhkruga ning lase madalal kuumusel mõni hetk podiseda.

Aseta lihapallid ahjuvormi, vala peale kaste. Kõige peale aseta mozzarella viilud ja riivitud parmesan. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit kuni juust on sulanud kuldseks. Serveeri spagettidega.

21. jaanuar 2009

Suupiste pulgakesed

/Prindi retsept/

Hiljuti sai käidud Pärnus Si-Si restoranis lõunat söömas, kus just selliseid saiakesi pakuti pearoa kõrvale. Sellest ajast peale olen ma kodus neid pikki peenikesi saiakesi teinud nii palju, et taigna valmistamine käib juba automaatselt ilma kaasa mõtlemiseta. Mu mees võib neid lausa terve pannitäie ühe korraga ära süüa. Samas, kes ei armastaks äsja ahjust välja tulnud sooja ja pehmet saia.


ca 24 tükki

25 g pärmi
3-4 tl suhkrut
4 dl käesooja vett
2 tl soola
jahu (niipalju, et taigen käte küljest lahti tuleb)
2 sl õli

Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3-4 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa ka sool, sega. Siis vala hulka jahu ja sõtku taigent korralikult. Kõige lõpuks lisa taignale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis taignale puista peale kergelt jahu, kata rätikuga ning jäta taigen kerkima umbes pooleks tunniks.

Kerkinud taignast vooli pikad peenikesed pulgad ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta saiakesi 175 kraadises ahjus ca 15 minutit või seni kuni muutuvad ilusti kuldpruuniks. Ahjust välja võttes piserda saiad kergelt üle vähese veega ning jäta hetkeks jahtuma.

Väike küsitlus

Tore oleks teada saada, milliseid retsepte huvitavad ja uudistavad minu blogi külastajad kõige enam. Selleks viin läbi pisikese küsitluse. Nii, et palun andke oma eelistustest teada! (küsitlus paremal tulbas:))

Ette tänades,
Ragne

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails