8. veebruar 2024

Tuuletaskutest vastlakuklid martsipanikreemi ja vaarikatega

Vastlapäev ja sõbrapäev on saabumas ning selle puhul puhul pakun ma tuuletaskukukleid, mis inspireeritud otseloomulikult vastlakuklitest. Tuuletaskute sisse panin martsipani-kohupiimakreemi, pisut vaarikaid, moosi ja kõige tipuks loomulikult vastlakuklitele omane vahukoor. 

Tuuletaskud valmivad keedutainast. Viimane ei ole absoluutselt keeruline ja valmib tegelikult hetkega. Siiski on vaja teada mõningaid nippe, et kuklikesed korralikult kerkiksid, moodustaksid ümber tugeva tainaümbrise ja on seest ilusti tühjad.

Selliseid vastlakukleid on tore koos mõne hea sõbraga teha. Seega, kutsu tuttavad külla ja meisterdage valmis ühed kooresed vastlakuklid. Kui Sul on plaan talvisel ajal metsamatkale, niisama jalutama või hoopis uisutama minna (nagu mina seda tegin), siis paki mõni selline kukkel kindlasti kaasa. Soe tee, värske karge õhk ja täidiserohke kukkel on üks parimaid kooslusi.

PS! Kui Te talvisel ajal karge ilmaga jalutama lähete, siis viimasel ajal on minu üks kindlamaid kaaslasi kindlasti see taskusoojendi, mida alloleval pildil näete. See on juhtmega laetav soojendi, mis sisselülitamisel annab mõnusalt sooja. Tõeliselt hea abiline Eesti talves!

Enne retsepti, aga paar soovitust, millele võiks tähelepanu pöörata!

Soovitused keedutaina ja tuuletaskute valmistamiseks:
- Keedutaina valmistamiseks peavad komponendid olema KINDLASTI toasoojad;
- Kui kuumutad pliidil tainast, kuhu oled juba munad lisanud, siis lõpeta kuumutamine hetkel, kui poti põhja tekib õhuke tainakiht!
- Parema ja ühtlasema kuju tuuletaskutele saad siis, kui pritsid taina läbi pritskoti;
- Kasuta küpsetamiseks kindlasti küpsetuspaberit;
- Taina segamisel võid kasutada nii mikserit kui ka segada seda lusikaga;
- Kõige olulisem: jälgi retsepti ja lisa ained täpselt sellisel järjekorras, nagu öeldud õpetuses.

Kogus: 9 tk
Valmistamisaeg: 25 minutit + külmkapis 1 tund + küpsemisaeg

3 dl vett
80 g võid
0,5 tl soola
180 g jahu
4 muna

Täidis:
200 g kohupiima
1,5 sl suhkrut*
1 tl vanilliekstrakti
1 sl sidrunist pressitud mahla
50 g martsipani
300 ml vahukoort
1-2 tl tuhksuhkrut
9 tl lemmikmoosi
vaarikaid

Tee martsipanitäidis valmis juba eelmisel päeval. Sega kohupiim suhkru, vanilliekstrakti ja sidrunimahlaga. Lisa segusse martsipanitükid ja tõsta kohupiimasegu külmkappi maitsestuma. Seistes hakkab martsipan sulama ja ühtlustub ülejäänud seguga. Vahetult enne, kui täidad seguga vastlakuklid, sega kohupiimasegu läbi.
*Soovi korral võid asendada suhkru sama koguse kondenspiimaga.

Keedutaina valmistamiseks aja potis vesi koos või ja soolaga keema. Tõsta seejärel tulelt ning lisa kogu jahu. Sega kiiresti ühtlaseks (jälgi, et jahutükke tainasse ei jääks). Pane anum uuesti tulele ning sega, kuni tainas poti külgedelt lahti lööb ning moodustab ühtlase palli. Kuumutamine on vajalik ka selleks, et tainast kogu niiskus välja saada. Tõsta pott uuesti tulelt, tõsta tainas puhtasse kaussi ja lase sel pisut jahtuda.

Klopi munad eraldi kausis lahti ja lisa neljas jaos tainale, segades korralikult iga muna lisamise järel. Tõsta segu pritskotti ja lase tainal külmkapis seista umbes tunnijagu. Seejärel pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjad.

Küpseta 220 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda kuumust 200 kraadini ning küpseta veel umbes 11—14 minutit. Pärast küpsemist lülita ahi välja ja tee terava noa või hambaorgiga valminud küpsetistesse pisike sissetorge ning jäta küpsetised ahjuplaadile ahjukuumusesse (avatud ahjuuksega) seisma umbes 5 minutiks. Enne täidise lisamist lase kuklikestel täielikult jahtuda.

Täidisega täitmine: Vahusta koor tuhksuhkruga tugevaks vahuks. Lõika tuuletaskutel ülemine osa ehk n-ö mütsike ära. Tõsta tuuletaskute põhjale martsipanitäidis, selle peale tõsta moos ja paar vaarikat. Kata vahustatud vahukoorega ja aseta peale eelnevalt äralõigatud mütsike. Raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri!

Postitus valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!

Piltidel olevad tooted
Minu nunnud valged uisud
Villeroy&Boch alustaldrik (vastlakuklifotol)
Minu lemmikkann: Villeroy&Boch koorekann
Taskusoojendi


2 kommentaari :

  1. Kas küpsetate pöördõhuga

    VastaKustuta
  2. Tere! Ei, tavaline ülalt-alt küpsetamisrežiim. Toon oma retseptides välja, kui küpsetan pöördõhuga:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails