6. juuli 2023

Pistaatsia-vaarikakook

Siit tuleb üks rikkalik, samas kodune koogike, milles on peaosaliseks pistaatsiapähklid. Need annavad koogile nii mõnusat tekstuuri ja loomulikult ka maitset. Ja kui on juba pistaatsiapähklid, siis tuleb mängu ka praeguse hooaja üks peategelane vaarikas. Lõpptulemusena valmib omamoodi lihtne küpsetis, mida seest ja väljast täiustatud pähkli-kondenspiimatäidise ja maitsva vaarikakreemiga.

Selle koogi valmistasin ma sünnipäeva puhul. Nimelt tähistab minu üks koostööpartneritest PROMO Cash&Carry 7.juulil oma kaheksandat sünnipäeva ning selle puhul see ahvatlev koogike valmiski. Tegelikult saavad sellest sünnipäevast kõik osa, sest PROMO Cash&Carry pakub vaid sel nädalal ahvatlevaid sünnipäevapakkumisi. Neid näeb vaid eraldi koostatud pakkumiste lehel, mis on nähtavad kaupluse kodulehel: sünnipäevapakkumised. Pakkumised kehtivad vaid kolm päeva (7.–9.juulini), seega viska kindlasti pilk peale!

Mind ajendasid seda kooki valmistama just pähklid, kuna PROMO Cash&Carry kauplustes on müügil väga suur valik heade hindadega pakendatud ja lahtiseid pähkleid. Näiteks kaaluga müüdavate pähklite hinnad on seal märgatavalt soodsamad, kui teistes kauplustes. Pealegi on seal meeldivalt laia valikuga n-ö pähklisein, kus saad kaalukaubana osta just täpselt seda, mida soovid.

PS! Ahjaa, kindlasti astuge läbi ka selle poe puu- ja köögiviljaosakonnast, kust võib samuti leida väga häid hindasid. Tihti ostan seal väga korralikke n-ö smuutibanaane kilohinnaga 0,29€.

Kui sellest koogist veel rääkida, siis mul on paar soovitust! Sellele koogile tuleb juurde valmistada pähkli-kondenspiimakreem, mis läheb suuremast osast just koogi sisemusse. Kõige parem on seda parajas koguses koogi sisse pista nii, et teed küpsenud koogile kogu küpsetise ulatuses sisse suured sügavamad augud (Ø2cm), ilma täielikult kooki läbimata. Koogipõhi peab jääma terveks! Seejärel vala täidis auku. Määri kreemiga ka koogipealne kergelt kokku. Seejärel lase kreemil külmkapis taheneda ning seejärel kata kook vaarikakreemiga. Pole hullu, kui kaks kreemi pisut omavahel segunevad. Ja kui vaarikakreem samuti peale määritud, siis lase koogil uuesti külmkapis taheneda.

Kogus: 10 koogiviilu
Valmistamisaeg: 20 min + küpsemis- ja tahenemisaeg

75 g võid
125 g suhkrut
3 muna
250 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
75 g pistaatsiapähkleid (kaal ilma kooreta)
2 dl keefirit

Pistaatsia-kondenspiimatäidis:
50 g pistaatsiapähkleid (kaal ilma kooreta)
150 g kondenspiima
1 dl vahukoort

Vaarika-toorjuustukate:
100 g toasooja toorjuustu
1-2 sl tuhksuhkrut (maitse järgi)
50 g vaarikaid

Vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval munad, segades iga muna lisamise järel kergelt. Vala juurde keefir ning seejärel lisa omavahel segatud kuivained. Haki pähklid ja lisa need kõige viimasena tainasse. Vala täidis võiga määritud vormi (Ø21cm) ning küpseta 175 kraadi juures ca 40-45 minutit.

Täidise valmistamiseks jahvata pähklid kannmikseri peeneks massiks. Jahvatamist jätkates, nirista juurde kondenspiim. Vahusta koor tugevaks vahuks ning sega jaohaaval hulka pistaatsiasegu. Lase külmkapis segul seista vähemalt 30 minutit. Tee ahjust tulnud koogile peale augud (loe sissejuhatava teksti viimast lõiku) ning täida need pistaatsiakreemiga. Määri pisut kreemi ka koogile tõsta kook külmkappi veidikeseks tahenema.

Toorjuustukatte valmistamiseks pane kõik komponendid kaussi ning sega/tambi kahvliga ühtlasemaks massiks. Määri kook valminud kreemiga ning lase külmkapis seista vähemalt tunnike. Serveeri.

See retsept valmis koostöös Promo Cash&Carry kauplusega.


9 kommentaari :

  1. Kas pistaatsiapähkleid saaks kuidagi asendada ka pistaatsikreemiga? Kreemi on üle, aga soola-vabasid pähkleid ei ole üheski mulle lähedal asuvas poes saada…

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soolaga pistaatsiapähklid sobivad hästi. Pistaatsiakreemi saab selle koogi tegemisel kasutada vaid kondenspiimatäidise valmistamisel. Koogitainasse peavad minema hakitud pähklid.

      Kustuta
  2. Eraisikuna ei saa poega ju liituda :( vaja on ettevõtet :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kliendikaarti saavad eraisikud teha otse poe infoletis :)

      Kustuta
  3. Kuidas/millega neid auke kõige parem teha on? 😊

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina tegin lihtsalt noa otsaga. Ja mida suurem auk, seda rohkem ju täidist sees:)

      Kustuta
  4. Tegin selle koogi eile valmis, lahti lõikasin täna. Mul jäi lõpptulemus miskipärast üsna kuiv ja sellist laialivalguvat kreemi küll kuskil polnud nagu siin pidi peal ☹️. Kõik kreem seal sees oli üleöö ära haihtunud, kuigi pigistasin seda pritsiga ikka ohtralt igale poole sisse. Oleks äkki pidanud kohe samal päeval sööma, poleks jõudnud kõik koogi sisse ära imbuda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kardan, et kook küpses pisut üle. Mina serveerisin seda samuti teisel päeval ning pilt (kus sisu näha) on samuti teisel päeval tehtud. Kas muidu retseptis sai miskit asendatud?

      Kustuta
    2. Võib-olla küpses siis jah natuke kiiremini. Ei asendanud midagi ja kaalusin kõik kogused täpselt välja. Aga vähemalt maitsed olid väga head!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails