28. aprill 2021

Imelised sõõrikud (gluteenivabad)

Sõõrikud meeldivad vist küll kõikidele. Seetõttu oli mul pikka aega plaanis valmistada sõõrikuid, mis oleks gluteenivabad. Ja siin need nüüd ongi – ühed imelised ampsud, millel juures kergelt banaanine mekk, mis saavutatud tänu banaanijahule. See on tegelikult üks põnev jahu, mis sobib eriti hästi erinevatesse küpsetistesse, kus see annab banaanist mekki, mõnusat tekstuuri ning on lisaboonusena gluteenivaba. Banaanijahu saad kasutada vägagi edukalt erinevate kookide, muffinite ja küpsiste valmistamisel. Samuti köögiviljakotlettide sidumiseks, suppide ning kastmete paksendamiseks. 

Nende sõõrikute tainas valmib kiirelt ning erilisi nippe ei vaja. Küll aga soovitan ma sõõrikud valmis küpsetada kohe peale taina valmimist. Nii on lõpptulemus täpselt selline nagu vaja. Küpsemisel pea aga meeles, et ära sõõriku- või vahvlimasinat üleliia kuumuta. Soovitaksin masina sisse lülitada ning seejärel minutike oodata enne taina lisamist, nii ei ole küpsetusrauad liialt tulised!

Kui sõõrikud on valmis, siis kaunista need meelepäraselt, mina kasutasin sulatatud šokolaadi, millele puistasin peale pähklipuru, kookoshelbeid ja külmkuivatatud marju! Ühesõnaga lisa katteks kõike head ja paremat:)

PS! Meisterdasin need sõõrikumasinaga, mis on mul vist olemas olnud ca 20 aastat, kuid mis siiani laitmatult töötab. Kel sõõrikumasinat ei ole ning ei soovi seda lähiajal ka soetada, siis saab sama tainaretsepti kasutades valmistada ka pontsakaid vahvleid.

 

Kogus: 18-20 tk
Valmistamisaeg: 30 minutit
Muu info: gluteenivaba

150 g banaanijahu
1 tl küpsetuspulbrit
50 g pruuni suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 muna
150 g Kreeka jogurtit
50 g sulatatud võid
25 g õli

Kaunistuseks:
sulatatud šokolaadi
pähkli-puru, kookoshelbeid,
külmkuivatatud marju

Sega kuivained, lisa ülejäänud ained ning sega kõik ühtlaseks. Kuumuta sõõriku- või vahvlimasin ning määri rauad kergelt õliga kokku. Tõsta vormidesse tainas ning küpseta kiirelt valmis. Kaunista meelepäraselt

Retsept valmis koostöös Loodusväega.
Retseptis kasutatud banaanijahu link: banaanijahu.


2 kommentaari :

  1. Mul kahjuks masinat ei ole, seega uurin üle, kas sama retsepti järgides saab sõõrikuid teha ka sõõrikuvormi kasutades (ehk siis ahjus)?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ahjus valmistades soovitan neid küpsetada kõrgel kuumusel ning võimalikult lühikest aega! Proovida näiteks 225 kraadi juures 10-15 minutit:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails