4. oktoober 2020

Eriti maitsev ja kodune õunapirukas

Loodetavasti pole paljudes kodudes õunahooaeg veel lõppenud! Kuigi tundub, et sel aastal oli selle õunauputusega nii ja naa - osadel olid õunapuud täiesti tühjad, osadel jälle ei tahtnud õunad puu peale kuidagi ära mahtuda.... Igastahes on see postitus pühendatud sügisele ja õunahooajale, sest jagan üht eriti toredat õunapirukaretsepti. 

Eile jagasin selle koogi samm-sammult õpetust ka oma instagramis ning aitäh kõigile neile, kes soovi avaldasid jagada ühe tervikliku retseptina seda ka siin. Kel huvi aga samm-sammult retsepti vastu, siis minge vaadake kindlasti minu instagrami-lehele.

PS! Samm-sammult retsepte (just nagu see siin) jagan igal nädalal ka oma köögirubriigis ajakirjas Naisteleht. Seega kui huvi, siis vaadake kindlasti ka ajakirja!


Mitmele: 8le

Tainas:
300 g nisujahu
1 sl suhkrut
0,5 tl soola
200 g võid
2 sl külma vett
paar väikest tilka äädikat (30%)

Täidis:
4-5 õuna
2 sl suhkrut
1 tl kaneeli
2 sl nisujahu
näpuotsatäis soola
näpuotsatäis kardemon
2 sl või-tükke
1 muna (pealt määrimiseks)

Sega kuivained omavahel. Lisa külmad või-tükid ning näpi sõrmedega purutaoliseks massiks. Sega omavahel vesi ja äädikas ning lisa tainale. Sõtku tainas ühtlaseks pehmeks tainapalliks. Tõsta tainas külmkappi täidise valmistamise ajaks.

Koori ja viiluta õunad. ja lõika need neljaks. Eemalda südamik. Lõika õunesektorist õhukesed viilud. Sega täidise jaoks omavahel kuivained ning sega seejärel segu kokku õunaviiludega. Jaga külmkapis seisnud tainas kaheks, jättes ühe tainaosa pisut suuremaks. Rulli suurem tainapall jahusel pinnal õhukeseks. Otsi välja koogivorm (Ø21-22cm) ning määri see võiga kokku. Tõsta tainas koogivormi.

Lõika üle koogivormi ulatuvad tainaääred ühtlaseks. Vajadusel vormi ja silu tainas ühtlaseks. Lisa tainapõhjale õunad ning selle peale tõsta või-tükid. Võta teine tainapall ning rulli see samuti õhukeseks. Tõsta pirukale katteks ning eemalda üle ääre ulatuvad tainaääred. Suru ülemise pirukaketta ääred alumisega omavahel korralikult kokku. Tee noaga tainale peale 2 sisselõiget ja määri pirukas pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta pirukat pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 30-40minutit.


10 kommentaari :

  1. Kas äädikat saab millegagi asendada (kasvõi õunaäädikaga)?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle võib ära jätta. Äädikas tekitab kerget kihilisust ning ma ei ole kindel, kas õunaäädikas niimoodi toimib:)

      Kustuta
    2. Sidrunimahlaga ei ole proovinud. Soovitan siiski toimida nii, nagu retseptis kirjas on:)

      Kustuta
  2. Hea kook tõesti! Oma kogemusest jagaksin seda, et kui teha kook viiest suurest Granny Smithist, ei küpse õunad 40 minutiga korralikult läbi ja jäävad kõvapoolsed. Suhkrut lisasin nendele õuntele juba ette oma tarkusest 1 spl rohkem ja ka selle kogusega tuli kook üsna mittemagus. Aga koos jäätise või vanillikreemiga igati hea! Järgmisel korral proovin teha väiksemate õuntega ja kasutada mõnda muud sorti, mitte Granny Smithi.

    VastaKustuta
  3. Uuesti ei teeks igaljuhul.

    VastaKustuta
  4. Tead otsustasin ka su retsepti järgi teha eks hiljem annan teada kuidas õnnestus.

    VastaKustuta
  5. Otsemini proovisin teha ning täitsa hea ainult õune peaks võimalikult hapusid kasutama.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails