Viimase kahe kuuga olen ma usinalt küpsetanud sedasama saia. See on minu arvates kõige lihtsam retsept üldse, sest kokku on vaja segada vaid kuivained ning seejärel lisada vesi. On ju lihtne! Lisaks pean ütlema, et ka lõpptulemus on lihtsalt suurepärane. Soe sai on muidugi midagi eriti head, aga võin lubada, et ka jahtunult maitseb see hästi. Seega soovitan kindlasti proovida!
Selle retsepti järgi küpsetasin ma esialgu focacciat. Õigemini valmis see lamedam saiake pooleks jagatud retseptikomponentidega. Kui on soov saada aga vormis küpsetatud pontsakat saia, siis järgida ikka täiskogustega retsepti. Panen kirja igaks juhuks mõlemad retseptid, kuigi komponendid on suures osas samad. Mis puutub vormisaia, siis selle võid valmis küpsetada endale sobivas vormis. Ise olen kasutanud nii keeksivormi kui ka tavalist koogivormi. - küpsetamisaeg jääb ikka samaks!
Klassikaline vormisai
540 g nisujahu
2 tl soola
2 tl suhkrut
2 tl (kuhjaga) kuivpärmi
400g käesooja vett
Sega
kuivained omavahel. Lisa käesoe vesi ning sõtku tainas
ühtlaseks, vajadusel lisa pisut õli, et tainas käte küljest lahti
tuleks. Kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-60min. Sõtku tainas läbi
ning tõsta see võiga määritud keeksi- või koogivormi. Tee sõrmedega saiatainasse mõned augud ning küpseta siis 200
kraadi juures 30-40 minutit.
Focaccia
270 g nisujahu
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 tl (kuhjaga) kuivpärmi
1 tl kuivatatud ürte (pitsamaitseainet)
200g käesooja vett
Sega
kuivained omavahel (ka ürdid). Lisa käesoe vesi ning sõtku tainas
ühtlaseks, vajadusel lisa pisut õli, et tainas käte küljest lahti
tuleks. Kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-60min. Sõtku tainas läbi
ning laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormi käte abil lapik
ca 2 cm paksune tainas. Tee sõrmedega tainasse augud, piserda peale
oliiviõli, raputa peale meresoola ning kuivatatud ürte. Küpseta 200
kraadi juures 15-20 minutit.
Kas saia struktuur muutub oluliselt, kui nt 100g nisujahu asendada kaera- vm jahuga?
VastaKustutaJah, kindlasti muutub, aga ma arvan, et kindlasti mitte halvemuse poole:)
KustutaKas vee asemel võiks saiaküpsetamisel kasutada ka piima?
VastaKustutaJah, ikka võib! Piimaga tehes tuleb see sai selline tihkem. Veega valmistades selline lihtsam. Aga soovitan proovida:)
KustutaMilliste mõõtmetega vorm oleks kõige õigem vormisaia tegemiseks?
VastaKustutaMina olen kasutanud täiesti klassikalise suurusega keeksivormi (sama vormi, kus ka leiba küpsetan) või siis näiteks 20cm läbimõõduga ümmargust vormi:)
KustutaAitäh! Kasutasin keeksivormi,sai tuli väga kõrge. Maitselt ka väga hea :) Kas saia küpsetamisel ahjus oleks parem kasutada alt-ülevalt kuumutust või pöördõhu režiimi?
KustutaSeda on suur rõõm kuulda. Minu retseptide puhul on nii, et kui olen kasutanud pöördõhurežiimi, siis on see ka välja toodud. Muidu on kasutusel tavaline alt-ülalt režiim:) Siin on siis kasutusel alt-ülalt režiim!
KustutaTõesti ülilihtne ja väga hea saiaretsept! :)
VastaKustutaTänud kirjutamast. Ma olen seda nüüd nii palju kordi juba küpsetanud ja ikka vaimustus ei kao:)
KustutaTere.
VastaKustutaSooviksin saia teha 24cm koogi vormis kas pean koguseid muutma ? Ning kas võin noaga lõigata pealt saia ?
Kui valmistada klassikalise vormisaia koguste järgi, siis see sobib küll hästi 24cm koogivormis küpsetamiseks.
VastaKustutaKüpsetasin saia 24cm vormis ja panin peale ka seemne segu , sai tuli imeline - väga pehme ja õhuline . Meie pere lemmik retsept nüüdsest. Aitäh ♥️
KustutaRõõm! Minu üks lemmikutest on see retsept ka:)
Kustuta