8. mai 2020

Kõige lihtsam ja parem saiaretsept

Viimase kahe kuuga olen ma usinalt küpsetanud sedasama saia. See on minu arvates kõige lihtsam retsept üldse, sest kokku on vaja segada vaid kuivained ning seejärel lisada vesi. On ju lihtne! Lisaks pean ütlema, et ka lõpptulemus on lihtsalt suurepärane. Soe sai on muidugi midagi eriti head, aga võin lubada, et ka jahtunult maitseb see hästi. Seega soovitan kindlasti proovida! 

Selle retsepti järgi küpsetasin ma esialgu focacciat. Õigemini valmis see lamedam saiake pooleks jagatud retseptikomponentidega. Kui on soov saada aga vormis küpsetatud pontsakat saia, siis järgida ikka täiskogustega retsepti. Panen kirja igaks juhuks mõlemad retseptid, kuigi komponendid on suures osas samad. Mis puutub vormisaia, siis selle võid valmis küpsetada endale sobivas vormis. Ise olen kasutanud nii keeksivormi kui ka tavalist koogivormi. - küpsetamisaeg jääb ikka samaks!




Klassikaline vormisai

540 g nisujahu
2 tl soola
2 tl suhkrut
2 tl (kuhjaga) kuivpärmi
400g käesooja vett

Sega kuivained omavahel. Lisa käesoe vesi ning sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa pisut õli, et tainas käte küljest lahti tuleks. Kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-60min. Sõtku tainas läbi ning tõsta see võiga määritud keeksi- või koogivormi. Tee sõrmedega saiatainasse mõned augud ning küpseta siis 200 kraadi juures 30-40 minutit.


Focaccia

270 g nisujahu
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 tl (kuhjaga) kuivpärmi
1 tl kuivatatud ürte (pitsamaitseainet)
200g käesooja vett

Sega kuivained omavahel (ka ürdid). Lisa käesoe vesi ning sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa pisut õli, et tainas käte küljest lahti tuleks. Kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-60min. Sõtku tainas läbi ning laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormi käte abil lapik ca 2 cm paksune tainas. Tee sõrmedega tainasse augud, piserda peale oliiviõli, raputa peale meresoola ning kuivatatud ürte. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.


10 kommentaari :

  1. Kas saia struktuur muutub oluliselt, kui nt 100g nisujahu asendada kaera- vm jahuga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, kindlasti muutub, aga ma arvan, et kindlasti mitte halvemuse poole:)

      Kustuta
  2. Kas vee asemel võiks saiaküpsetamisel kasutada ka piima?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, ikka võib! Piimaga tehes tuleb see sai selline tihkem. Veega valmistades selline lihtsam. Aga soovitan proovida:)

      Kustuta
  3. Milliste mõõtmetega vorm oleks kõige õigem vormisaia tegemiseks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen kasutanud täiesti klassikalise suurusega keeksivormi (sama vormi, kus ka leiba küpsetan) või siis näiteks 20cm läbimõõduga ümmargust vormi:)

      Kustuta
    2. Aitäh! Kasutasin keeksivormi,sai tuli väga kõrge. Maitselt ka väga hea :) Kas saia küpsetamisel ahjus oleks parem kasutada alt-ülevalt kuumutust või pöördõhu režiimi?

      Kustuta
    3. Seda on suur rõõm kuulda. Minu retseptide puhul on nii, et kui olen kasutanud pöördõhurežiimi, siis on see ka välja toodud. Muidu on kasutusel tavaline alt-ülalt režiim:) Siin on siis kasutusel alt-ülalt režiim!

      Kustuta
  4. Tõesti ülilihtne ja väga hea saiaretsept! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud kirjutamast. Ma olen seda nüüd nii palju kordi juba küpsetanud ja ikka vaimustus ei kao:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails