14. detsember 2019

Tõeliselt maitsev šokolaadisai BABKA!

Detsembrikuu alguses jagasin ma Naistelehe köögirubriigis põhjalikult babka valmistamisõpetust. Ajakirja köögikülgedel on nüüdsest uus rubriik "Puust ja punaseks", milles iganädalaselt jagan põhjalikku samm-sammult retsepti koos piltidega. Seega tasub kindlasti piiluda, sest põnevaid toite, mida jagada on omajagu! Selle küpsetise puhul on tegemist äärmiselt mahlase ning rikkaliku täidisega šokolaadisaiaga, milles täidis asetseb viirudena küpsetise sees. Väga sobilik on seda küpsetada muidugi pühade ajal ning miks mitte rõõmustada sellega kõiki ka jõululaual. Mina olen igaljuhul selle babka maitsest niivõrd võlutud, et olen seda küpsetist meisterdanud juba päris mitu korda. Kui Teilgi  tekkis huvi, siis retsept ja pildiseeria valmistamiskäikudest alljärgnevalt!


Valmistamisaeg: Ettevalmistuseks 15 min + kerkimis-ja küpsemisaeg
Mitmele: 1 babka, sellest jagub umbes 10le
Infoks:
Kõige mugavam ja kiirem on tainast kergitada ahjus, 40 kraadises kuumuses!

Tainas:
1 dl (100g) leiget piima
75 g suhkrut

6 g kuivpärmi
0,5 tl soola
1 toasoe muna
275-300 g nisujahu
75 g toasooja võid


Šokolaaditäidis:
75 g võid
100 g šokolaadi (50 g tumedat šokolaadi ja 50 g piimašokolaadi
5 sl suhkrut
2 sl naturaalset kakaopulbrit
1 tl kaneeli
50 g metspähkleid, hakituna


Siirup:
0,5 dl (45g) suhkrut
0,5 dl (50g) vett
0,5 sl mett

1. Kuumuta piim pliidil käesoojaks. Sega omavahel suhkur, kuivpärm ja sool. Lisa piim ning sega suhkru lahustumiseni. Seejärel lisa muna, jahu ja või ning sõtku ühtlaseks tainaks. Raputa tainale pisut jahu ning jäta see rätiku alla sooja kohta kerkima 30-60 minutiks

2. Taina kerkimise ajal valmista täidis: pane või ja šokolaaditükid potti ning sulata vesivannil. Mõne minuti pärast sega segu ühtlaseks. Lisa segades suhkur, seejärel kakaopulber ja kaneel. Lase täidisel jahtuda ja pisut pakseneda.

3. Vahepeal jälgi tainast – õigesti kerkinud taina kogus on silmnähtavalt suurenenud!

4. Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks ristkülikuks ning määri peale šokolaaditäidis, jättes ääred katmata! Raputa peale hakitud pähklid.

5. Rulli tainas ettevaatlikult pikemast servast rulli.

6. Lõika rull pikuti pooleks, et saaksid kaks pikka riba. Hakka neid ribasid omavahel põimuma.

7. Tõsta kordamööda üks riba üle teise kuni saad palmiku.

8. Määri keeksivorm võiga, aseta põhja pikuti küpsetuspaber ning tõsta šokolaadipalmik vormi. Küpseta pöördõhurežiimil 175 kraadi juures 30-40 minutit

9. Küpsemise ajal valmista siirup: pane suhkur ja vesi potti ning kuumuta segu segunemiseni. Tõsta tulelt ning sega juurde mesi.

10. Tõsta küpsenud sai ahjust ning nirista koheselt peale siirup. Lase saial vormis paar minutit seista ning tõsta siis restile jahtuma. Serveeri! Kõige parem külma piima või tassikese kohviga!


4 kommentaari :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails