14. november 2019

Lahtine pirukas lumekrabi ja kodujuustuga

PIRUKALE! Kui ma nüüd mõtlen, siis ma ei mäletagi, millal ma viimati seesugust lahtist pirukat tegin. Ju on põhjuseks see, et minu jaoks on sedasorti pirukad suurepärased meisterdamiseks ja pakkumiseks just siis, kui saabuvad külalised. Neis on pidulikkust, aga samapalju ka lihtsust ja kodusust ning seetõttu sobivad külaliste kostitamiseks imeliselt. See pirukas on omamoodi - osaliselt küpsetatud, osaliselt mitte: kui põhi on ahjukuumuses kuldseks küpsenud, siis täidis on lisatud peale küpsemist. Retsept ise on lihtne, kuigi, kui ma kirjapandud valmistamisõpetust vaatan, siis tundub kogu pirukategu üsnagi aeganõudev - tegelikult on tegemist aga ülimalt lihtsasti valmiva küpsetisega, mis ei nõua keerukaid võtteid!


Täidist on selles soolases ampsus ohtralt ning laiutab kogu pirukal nagu tõeline peremees. Selleks aga, et kogu see täidis küpsetist lahti lõigates laiali ei valguks, tarretasin koogipõhjale vahukoorest kihi, mis aitab täidist ilusti taltsutada. Samas on see koorekiht nii õhuke, et lisab mahlasust ning ei mõju pealetükkivalt.  Nagu nimigi ütleb, siis selles soolases ampsus mängib peaosa lumekrabi, õigemini VIČI surimi lumekrabipulgad, mida saab ühe komponendina kasutada nii paljudes roogades. Nende krabipulkade kohta on tegelikult palju põnevaid fakte. Kas teadsid näiteks, et lumekrabi valmistamiseks on kasutatud Alaska vetest pärinevat kala? Või siis seda, et needsamad lumekrabid on pärjatud Alaska kalastus- ja turundusinstituudi erimärgiga ning et krabipulkade valmistamiseks on kasutatud Mintai kala!
Kui ma tihtipeale segan krabipulgad salatiks kokku kodujuustu, marineeritud kurgi ja tilliga, siis pisut muudetud kujul sobib see hästi ka pirukatäidiseks. Niisiis, otsige sõbrad, tehke neile küllakutse ning meisterdage sedasama pirukat!

Valmistamisaeg: 45 min
Mitmele: 10le

Põhi:
3 dl nisujahu
150 g võid
0,25 tl soola
1 sl külma vett


Täidis:
2 želatiinilehte
200 g Vići lumekrabi
200 g kodujuustu
100 g riivitud juustu
2 sl hakitud tilli
2 keedetud muna
2 tl sidrunist pressitud mahla
1 dl rõõska koort (35%)
soola, pipart


Kaunistuseks:
porruviile, marju, suhkruherneid, maitserohelist vms


Põhja valmistamiseks pane jahu, või ning sool kaussi ning sõtku purutaoliseks, lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Seejärel rulli tainas õhukesemaks ning aseta võiga määritud vormi*. Aseta tainale küpsetuspaber ning aseta selle peale spetsiaalsed raskusterad või siis oad, et pirukas ahjus ühtlasemalt küpseks.  Küpseta pirukapõhja pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 20 min, seejärel eemalda küpsetuspaber koos raskustega ning küpseta veel ca 10-15 minutit. Lase seejärel pirukapõhjal vormis täielikult jahtuda!

Täidise valmistamiseks pane želatiinilehed vette likku 10 minutiks. Samal ajal sega kausis kokku hakitud lumekrabi, kodujuust, juust, till, hakitud munad ning sidrunimahl, maitsesta soola ja pipraga. 

Suru želatiinilehed käte vahel kuivaks ning sega/sulata need 1 sl kuuma veega. Nüüd lisa jaohaaval ca 5 sl rõõska koort želatiini hulka, ise korralikult segades (see on vajalik temperatuuride ühtlustamiseks, et segusse ei tekiks klimpe). Nüüd vala želatiinisegu ülejäänud koore hulka, sega ühtlaseks. Kata kooreseguga pirukapõhi. Selle peale tõsta eelnevalt valmistatud täidis**. Suru kergelt täidisele, et see põhjas oleva koorega paremini sõbruneks. Seejärel tõsta pirukas jahedasse tahenema vähemalt tunnikeseks. Enne serveerimist kaunista!

* Kasutasin vormina piklikku (lahtikäiva põhjaga) koogivormi!
**Kui juhtub, et täidist jääb üle pisut, siis pole hullu - maiusta sellega niisama või lisa leivale katteks!



Postitus sündis koostöös Vićiga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails