15. september 2019

Pontsakad õunakoogid või -pirukad - kuidas keegi soovib!

Õunahooaeg ei ole veel taandunud, seega saab nendest veel päris pikka aega erinevaid mahlaseid küpsetisi valmistada. Mulle meeldib varasügis - olgugi, et suvine hooaeg on möödunud, siis parimad hooajalised viljad on just nüüd valmimas. Ma ei hakka kohe mainimagi, kui suur rõõm on mul nende kuldkollaste kõrvitsate üle, millest saab maailma parimaid hoidiseid, hautisi ja pajaroogasid. Õunapuud jagavad oma vilju aga samuti hoolega ning sedapuhku oleks patt seda mitte ära kasutada. Niisiis on Teie ees üks järjekordne kodune õunaretsept. On need täpsemalt õunapirukad või -koogikesed - ma ausalt ei tea. Kuna aga tegemist on ülimalt mõnusate küpsetistega, siis võib neid  igaks juhuks pärjata mõlema tiitliga! Heal lapsel mitu nime!

PS! Taina valmistamisel on vaja mandlijahu. Mina jahvatasin selle mandlilaastudest ise, kuna jahu ei tohiks olla väga peene jahvatusega vaid pigem jämedama tekstuuriga! Ise jahvatades saad mandlijahu jämeduse üle ise otsustada.


Kogus: 6 tk

Tainas:
2 dl (120g) nisujahu
100 g mandlilaaste
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl suhkrut
50 g võid

100 g keefirit

Täidis:
2-3 suuremat õuna
2 sl võid
1 tl kaneeli
2 sl suhkrut


Kate
1 muna
1 sl suhkrut
0,5 tl kaneeli
näpuotsatäis soola


Esmalt jahvata mandlilaastud jämedaks jahuks. Seejärel sega kokku kuivained, lisa või ning näpi kuivainesegusse. Vala nüüd juurde keefir ning sõtku ühtlaseks tainaks. Aseta tainas külmkappi tahenema 30 minutiks. 

Täidise jaoks koori ja tükelda õunad. Sulata pannil või ning prae selles õunatükke umbes minutijagu. Seejärel lisa kaneel ja suhkur ning kuumuta kõik läbi.

Rulli tainas jahusel pinnal õhemaks ruuduks. Taina ühele poolele laota eelnevalt valmistatud õunasegu, jättes ääre pisut katmata! Tõsta katmata tainas õunasegu peale ning suru ääred omavahel kokku. Minul tekkis ristkülik suurusega ca 12x24cm. Lõika nüüd pirukas pikuti kaheks ning seejärel kolmeks, et saad kokku 6 pirukat. Aseta need ettevaatlikult ahjuplaadile, määri pealt lahtiklopitud munaga. Sega omavahel suhkur, kaneel ja sool ning raputa pirukatele. Küpseta pöörõhuga režiimil 180 kraadi juures 13-15 minutit!


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails