29. november 2018

Rebitud lambaliha koorekastmes

Jõulud ei ole enam kaugel ning tuleb tunnistada, et kerge jõulutunne on mul juba ammu peal. Kui oktoobrikuu lõpul esimene lumi Pärnumaale jõusid, siis tuli koheselt ka jõulutunne. Ja seda jõulutunnet peab ära kasutama! Seetõttu on mul ka esimene piparkoogitainas juba tehtud, ammu piparkookideks vormitud ning nahka pistetud. On aastaid, mil seesugune jõulutunne ei teki isegi jõululaupäevaks ning jällegi on kordi, kus sarnaselt sellele aastale, tikub pühadeootus väga varakult peale tulema. On näha, et kaubanduses ja linnapildis hakatakse ka iga aastaga seda jõulutunnet aina varasemalt tekitama. Tegelikult on ju tore pimedat novembrikuud talvemõtetega kaunistada ning kuna jõulukuu saab alati nii ootamatult otsa, siis miks ka mitte!


Jahedal ajal on ka igapäevamenüüs sellised soojendavad road teretulnud, tihtipeale on neil juures ka kerge jõulupühadele omane mekk. Selleks aga, et pisut aimu saada minu pühadelaual olevatest roogadest, siis meisterdasn koostöös Stockmanniga valmis mõned oma lemmikroad. Ühte neist retseptidest jagan alljärgnevalt. Kõik ülejäänud on aga reastatud ilusti Stockmann delikatess kodulehele ning on leitavad retseptidena ka toiduosakonnast kohapeal.

Pole kahtlustki, et üheks minu lemmikuimaks pühaderoaks on ahjus kauaküpsenud liha. Sel korral valisin  lihatükiks lamba, mis siis ahjus mitu head tundi küpses. Peale küpsemist oli liha nii õrn ja nii pehme, et lausa rõõm oli seda kahvliga ribadeks tõmmata ning koos kastmega pliidil ühtseks roaks keeta. See toit tuli nii maitsev ning mõnus ning vägagi toitev! Seega, kui tekkis huvi, siis retsept on selline:

Mitmele: 6
Valmistamisaeg: ettevalmistusaeg 20 min + ahjus küpsemiseks 3,5 h

1 sibul
2 küüslauguküünt
10 cm jupp porrut
kimbuke tüümiani
ca 1,2-1,4 kg lambapraadi kondiga
soola, pipart,
1 tl roseepipart
1 tl vedelat mett
4 sl oliiviõli
1 dl vett 

Kaste:
2 dl vahukoort
2 dl praeleent
1 sl jahu

Kuumuta ahi 220 kraadini. Viiluta sibul, küüslauguküüned ja porru ning aseta need ahjuvormi põhjale. Laota peale tüümianioksad. Maitsesta lambapraad soola-pipraga. Hõõru lihale roseepipar ja mesi. Aseta liha vormi (sibulasegule) ning nirista üle oliiviõliga. Vala vormi vesi ning kata vorm kaane või fooliumiga. Aseta praad ahju, alanda kuumus 160 kraadile ning küpseta liha 3,5 tundi. Seejärel võta liha vormist ning rebi kahvli ja noaga tükkideks.

Kastme valmistamiseks sega kokku vahukoor ning ahjuvormi tekkinud praeleem. Kuumuta keskmisel kuumusel ning lisa vispeldades juurde jahu. Kuumuta seni, kuni kaste pakseneb. Ära unusta ise samal ajal kastet segada! Seejärel lisa kastmesse rebitud liha, sega ning maitsesta vajadusel! Serveeri.

Retsept valmis koostöös Stockmanniga


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails