16. august 2018

Pärnumaa maitsed 2018!

Sel aastal on fookuses Pärnumaa toidukultuur! Miks? Sellepärast, et Pärnumaa on valitud Maaeluministeeriumi poolt 2018. aasta Eesti toidupiirkonnaks! Sellise auväärt tiitli kandmine aitab loodetavasti kaasa kohaliku toidu ja toidukultuuri tutvustamisele. Toit on Pärnumaa piirkonna arendamisel oluliseks teemaks juba aastaid, seda näitab juba ainuüksi siin kandis läbi aasta toimuvate toiduteemaliste ürituste rohkus. Kohaliku pärnakana võin öelda, et sellele piirkonnale on omased kindlad maitsed, traditsioonid ning toidud. Siin on ohtralt toredaid toidutootjaid ja ettevõtjaid, kes kindlasti väärivad rohkem tutvustamist ning tutvumist!

 *Kasutades sotsiaalmeedias tähist #pärnumaamaitsed , siis oled liitunud PÄRNUMAA MAITSETE saadikute seltskonnaga!

Toidupiirkonna tiitel anti Pärnumaale üle maikuus ning selle aja jooksul on  toimunud juba hulgaliselt mitmesuguseid toredaid üritusi! Kuigi suvi hakkab vaikselt mööduma, siis uskuge mind - erinevaid toiduga seotud ettevõtmisi on veel alles ees! Hetkel on käimas näiteks toidumeenete konkurss, millest pisut allpool ka täpsemalt räägin. Maitsete aasta projektimeeskonna liikmena on mul isiklikult olnud võimalus sattuda kalalaevaga 6 tunnisele kalapüügiretkele, toiduentusiastidega umbrohutöökotta, einestama otse Pärnu ühe menukama tipprestorani kööki, seiklema metsaradadele...
 

MILLISED ON PÄRNUMAA PIIRKONNA MAITSED?
Pärnumaa piirkonna maitsetest on esmatähtsad meresaadused, metsaannid ja põllusaadused. Räim, umbrohi, marjad ja kurgid on need, mis ehk kõige rohkem omased, kuid ei saa mööda ka kuulsast Kihnu saiast ja leivast, munadest, võist, lambalihast ja meest....

RÄIM
Rannarahva igapäevane toit ja Eestimaa kõrgeima tunnustusega kala ühtaegu, mis maitseb ühtviisi hästi soolatult, praetult või marineeritult. Enamus meie rahvuskalast püütakse just Pärnumaalt.

UMBROHUTOIDUD
Kevadine väekas toit, mis pakub ennast meile ise. Kasvab meile sobivates kohtades, sest armastab inimeste lähedust.Juba vanarahvas teadis, et umbrohtu tuleb süüa, sest siis ei jää hambad leiva sisse. 

KURK
Kurk on olnud rannarahva jaoks elutähtsalkohal aastasadu. Pärnumaa rahval on oma kurgisort Tahkuranna muuromja kurgile pühendatud toidupidu Kurgifestival, mis toob meile igal aastal tuhandeid külalisi.


TOIDUMEENE KONKURSS
Ma juba ennist mainisin, et käimas on üks põnev konkurss. Nimelt korraldatakse Pärnumaa maitsete aasta raames toidumeenete konkurss piirkonnale iseloomulikke toodete leidmiseks. Konkursile oodatakse Pärnumaal toodetud või kasvatatud toorainest toidumeeneid. Selleks, et parimad tooted saaksid vääriliselt tunnustatud (auhinnad on igati väärikad), valitakse toidumeeneid neljas kategoorias: 

*Parim toidumeene;
*Parim joogimeene;
*Parim leib;
*Uudistoode. 

Toidumeenete esitamise tähtaeg on 4. september 2018 ja osalemise tingimustega võib tutvuda ka Maitsete aasta ametlikul lehel.



ÜRITUSED, mis lähiajal Pärnumaal toimumas:
19.08 Hoidiste-teemaline perepühapäev Kurgjal
Erinevate hoidiste valmistamine kohalikust toorainest. Toimumiskoht C.R. Jakobsoni Talumuuseum Kurgjal. Info www.kurgja.ee

20.08 Tahkuranna Kurgifestival
Pärnumaa piirkonda esindab ühe toorinena kindlasti kurk ning seetõttu on kõik oodatud Tahkuranna kurgifestivalile Tahku Tare külakeskuses. Tegemist on Romantilise Rannatee suursündmusega , mille olulisteks märksõnadeks on rannarahva olulised elatusallikad käsitöö, kala ja kurk. Festivali raames toimuvad ka mitmesugused toiduõpitoad ja konkursid. Kogu festivali kava vaata: kurgifestival.ee 

23.08 Pärnumaa maitsete laat
Pärnu linna südames Martensi väljakul toimub Pärnumaa maitsete laat. Saab osta piirkonnas kasvatatud toitu, suhelda tootjatega ja osaleda õpitubades. Info: www.facebook.com/parnumaaott 

25.08 Talupäev Kurgjal
Talupäeva külalised saavad osta talutoitu, toimuvad sõira, või, rukkikohvi, kliipudru ja teised töötoad. Toimub hoidiste konkurss, kus valitakse külaliste lemmikhoidised. Info www.kurgja.ee 

08.09 Pärnumaa Lõikuspidu
Oktoberfesti ideest alguse saanud kogupereüritus Maria Talus. EV 100 puhul pakutakse 100 erinevat Pärnumaa jooki, mille valik algab käsitöö limonaadidest ja lõpeb kangemate napsudega. Info: Lõikuspidu

Pärnumaa maitsete aasta raames on ka Rannahotellil üks teistmoodi pakkumine. Nimelt kutsub Rannahotelli restorani peakokk Herkki Ruubel einestajad otse kööki. Seal on võimalus nautida 5-käigulist menüüd otse köögi südames ning jälgida väga lähedalt kokkade rasket tööd, ise aga samal ajal head toitu nautides! Kogu menüüs on loomulikult esikohal kohalik tooraine. Võin kinnitada, et tegemist on täiesti teistmoodi kogemusega ning julgen seda kindlasti soovitada - istud kenasti kaetud laua taga, aga täielikult köögi keskmes, jälgides õhtusöögi ajal kokkade ettevalmistusi eel-, pea- ja järelroogade valmistamisel.  
Pärnumaa maitsete aasta kohta leiad infot alljärgnevalt:
Ametlik hashtag*: #pärnumaamaitsed



Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails