19. detsember 2017

Apelsini- ja õunasektoritega täidetud ahjupart. Soovitused ka puuahjus pardiprae valmistamiseks!


Hiljuti valmistasin ma Rannamõisa linnulihablogi tarbeks pardipraadi. Sellist jõusema moega, mis sobiks hästi ka jõululauale. Pardiliha on minu arvates selline jõulisem ja täiesti erinev kana-ja kalkunilihast ning seetõttu, kes sealiha soovivad asendada millegi muuga, siis part sobib selleks ideaalselt. Samuti on pardipraadi imelihtne valmistada. Pean tunnistama, et selle roa valmimisel tuli lõpptulemus nii hästi välja, et ei saa seda jagamata jätta ka siin blogis. Kuna talvisel perioodil olen ma toiduvalmistamisel enamasti suur puuahju kasutaja, siis loomulikult valmivadki erinevad liharoad just puuahju kaasabil. Suures puuahjus valminult ja pikalt küpsetatuna jääb liha uskumatult pehme ja mahlane ning võrdväärset sellele ei leia. Siinkohal mõtlengi just suurt puuahju, mitte puupliiti. Siinkohal jagangi retsepti, kuidas selle pardiga nii elektri- kui ka puuahjus toimetada.


Nagu mainisin, siis tervet parti on ahjus äärmiselt lihtne küpsetada. Kuna pardiliha on parajalt rasvane, siis ei ole ohtu, et roog lõpptulemusena üle küpseb ning kuivaks jääb. Tänu küpsemise ajal nahast eralduvale rasvale vormi, aitab see säilitada liha mahlakust. Siin retseptis aitab lisaks rasvale säilitada roa mahlakust ka piim, mis tegelikult toimib liha pehmendajana küpsemise ajal. Seega on antud retsept mõeldud kindlasti ka neile, kel ahjuprae valmistamine välja ei tule tänu kuivale lõpptulemusele.

Selles retseptis on pardipraad täidetud apelsini- ja õunasektoritega. Lisaks sekka pisut kaneelikoort, küüslauku ja tüümiani. Need komponendid toimivad kõik toidule maitseandjana, mitte lisanditena hilisemaks söömiseks liha juurde. 

1 terve jahutatud part
soola, pipart
0,5 apelsini
1 õuna (pigem väiksem)
väike kimbuke värsket tüümiani
4 küüslauguküünt
1 kaneelikoor
5 dl piima

Patsuta part majapidamispaberiga kuivemaks ning maitsesta seest ja väljast helde käega soola ja pipraga. Seejärel täida part apelsini- ja õunasektorite, tüümianiokste, poolitatud küüslauguküünte ja kaneelikoorega. Tõsta part ahjuvormi ning vala juurde piim. Aseta vormile peale kaas (selle puudumisel võid vormi katta ka fooliumiga) ning küpseta liha 180 kraadi juures 2,5 tundi. Enne lahtilõikamist lase lihal rahuneda u 10 minutit. 

Kui valmistad pardipraadi suures puuahjus:
Maitsesta part nii, nagu retseptis ette nähtud. Kasuta puuahjus pardi küpsetamiseks kaanega malmpotti. See ei tohiks olla liialt suur, et lihal vormis liiga palju ruumi oleks. Peale piima valamist vormi, aseta peale kaas. Puuahjus küpsetamiseks peaks piima olema niipalju, et see poolenisti parti kataks.

Kui toas on ahi köetud, söed hõõguvad ning lõõr kinni, siis oota umbes tunnike, et söed pisut „rahuneksid”. Seejärel pista malmpott ahju süte juurde ning pane ahi kinni. Hoia parti ahjus umbes 12-16 tundi. Ahjust võttes on liha täpselt paraja kuumusega ning praad ongi valmis söömiseks!

Soovitused pardiprae valmistamiseks:
* Enne maitsestama ja küpsetama asumist lase pardil toatemperatuuril seista ca 30 min.
* Liha maitsestamisel soola ja pipraga lisa neid pigem helde käega!
* Küpseta seda pardipraadi kindlasti kaanega kaetult. Nii jäävad piima ja pardist eraldunud rasva aurud vormi, mis salmuti aitavad lihal pehmeks küpseda;
*See part ei vaja eelnevalt pannil pruunistamist, kuna küpsemisaja jooksul küpseb liha kaane all ise ilusti kuldpruuniks;
* Pardi võid täita tegelikult ükskõik millega – piirab vaid fantaasia ning keelavad maitsemeeled. Põneva maitsenüansi saad, kui kasutad ka näiteks hapukapsas-pirnid-köömned kooslust. Viimase puhul valmib küpsemisel ka mõnus kapsalisand sinu roa juurde!

Soovitused liha puuahjus küpsetamiseks:
*Puuküttega ahjus liha küpsetamisel on üks parim omadus – see on hea laisa inimese toiduvalmistamise roog. Paned asjad lihtsalt malmpotti ning “unusta” siis roog ahju. Minuti pealt kella jälgima ei pea. Tavaliselt on roog ahjus umbes 12-16  tundi .
*Kasuta liha küpsetamiseks kaanega malmpotti.
*Puuahjus küpsetamisel kasuta kindlasti rasvasemat liha. Kalkun ja broiler sellisel viisil valmistamiseks ei sobi. Pardilihas on rohkem rasva, mistõttu ei kõrbe liha vedelikus küpsetades ära. Pardiliha muutub ahjus haududes mõnusalt pehmeks.

1 lisandisoovitus pardiprae kõrvale:

Kõrvitsa-porgandipüree
neljale


300 g kõrvitsat
300 g porgandeid
soola
1 sl võid
ca 0,5 dl (mandli)piima
paar näpuotsatäit jahvatatud muskaatpähklit

Koori köögiviljad ning lõika väiksemateks tükkideks. Seejärel keeda need soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ning lisa köögiviljadele või, piim ja muskaatpähkel. Püreesta ühtlaseks massiks, vajadusel maitsesta.


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails