24. mai 2017

Hapukoorekook. Järjekordne sünnipäevakoogike (Mia 10 kuud)!


Hakkabki varsti see igakuine koogiralli otsa saama. Üks kuu veel ning seejärel ongi Mia ühe aastane. Aeg lendab, aga seda imestan ma iga kuu neid positusi tehes. Mis ma siis seekord tegin? Nagu iga kuu, siis läksin ka seekord lihtsamat teed ning valmistasin ühe ülimalt kiirelt valmiva hapukoorekoogi:) See on kook, mis küpsenult meenutab kohupiimakooki ning nii arvasid ka sööjad, et tegemist on kõrge kohupiimase küpsetisega. Katteks koogile kuhjasin kõike seda, mis ühele magusale koogile sobilik ehk siis komme, vahvleid, maasikaid ning ühe roosa sõõriku, millega kohtusin juhuslikult Statoilis. Tundus teine nii isuäratav ning igati sobilik ühele pisikesele koogile. 


Koogi kaunistamine ilmselgelt miskeid oskusi ei vaja - aseta kõik komponendid lihtsalt koogile ja ongi valmis. Number 10 sai meisterdatud suhkrumassist, aga nagu näha, siis unustasin pildistamise alguses selle koogile lisada... Numbritel lasin päevakese toatemperatuuril taheneda, et need ilusti kindla vormi võtaks!
Kook on nii lihtne, et sobib kasvõi igapäevaseks valmistamiseks ja maiustamiseks. Sellele koogile võib vastavalt soovile lisada rabarbereid, martsipani, õunu, vaarikaid - ühesõnaga, kuidas hooaeg lubab ning maitsemeeled soovivad. Mina kasutasin 20cm läbimõõduga vormi ning nii jäi kook meeldivalt kõrge. Kel on suurem koogivorm (aga kogused jätab samaks), siis soovitan kindlasti küpsetamistemperatuuri vähendada, vastasel juhul küpseb täidis lihtsalt üle ning kook ei jää enam nii mahlane. Veel lisan, et kui mina ahju välja lülitasin, siis koogike veel võbeles keskelt, mis ongi täpselt õige aeg küpsetamine lõpetada;)


Põhi:
2 dl nisujahu
75 g võid
näpuotsatäis soola


Täidis:
1 kg hapukoort
1 purk (397g) kondenspiima suhkruga
3 muna
1 sl jahu
1 tl vanillisuhkrut

Näpi jahu, või ja sool omavahel kätega ühtlaseks tainaks ning suru see küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20cm) põhjale. Sega täidise ained omavahel ning vala vormi. Küpseta 160 kraadi juured 1 tund, seejärel lülita ahi välja ning lase koogil ahjus seista (suletud ahjuuksega) veel ca 1 tund. Seejärel lase koogil külmkapis taheneda ning maitseid koguda ööpäev! 

Vahetult enne serveerimist kaunista kook. Mina katsin koogi toorjuustuga, millele lisasin pisut suhkrut. Seejärel laotasin koogile kommid, vahvlid, maasikad ja sõõriku.


19 kommentaari :

  1. See oli nüüd küll maailma kõige mahedam kook. Maitses nagu oleks ainult hapukoore munaga ahju pannud ja kondenspiima ära unustanud, seda polnud üldse tunda. Või oli asi lisatud rabarbrites, mis magususe täiesti ära võtsid. Täidis ei mahtunud 20 cm vormi ära juba enne rabarbrite lisamist, nii et sai teise, väiksema koogi veel teha. Läheb uuele katsele, modifikatsioonidega siis juba.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina rabarbereid ei lisanud ning tõenäoliselt võtsidki need koogilt magususe ära. Samuti võivad rabarberid süüdi olla selles, et kook vormi ei mahtunud. Nendest eraldub küpsemisel rohkelt mahla, mis koogi mahtu suurendab.

      Igaks juhuks uurin, kas kondenspiim oli ikka purgis (397g)`?

      Kustuta
  2. Mhmh, kondenspiim oli jah just sellises veidras, 397g plekkpurgis. Ja suhkruga. Täidis ei mahtunud juba üksi, ka ilma rabarbriteta, vormi ära. Rabarbreid kukutasin pärast, ainult pealmisesse kihti sisse natuke. No võib-olla on tavalisest madalam vorm. Ükskõik. Konsistents oli koogil väga hea. Järgmisel korral proovin ilma rabarbriteta.

    VastaKustuta
  3. Tegin täpselt retsepti järgi ja tuli väga maitsev! Pere arvas, et tegu oli toorjuustukoogiga ja üks kommentaar oli, et see on parim kook, mis ma teinud olen! Aitäh retsepti eest, Ragne!

    VastaKustuta
  4. Tere. Kui palju toorjuustu ja suhkrut koogi kaunistamiseks vaja läheb? Kas toorjuust suhkruga lihtsalt segada või miksriga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 100 g toorjuustu on enam kui küll, suhkrut lisasin maitse järgi. Mina vahustasin toasooja toorjuustu ja suhkru lusikaga kokku:)

      Kustuta
  5. Tundub väga isuäratav,tahaks proovida teha,aga igaksjuhuks küsin enne üle,et mitme %-list hapukoort kasutada,kas 10%jääks liiga vedel?kas hapukoore võiks asendada nt kreeka jogurtiga?Olen sinu retseptikogust usin katsetaja ning absoluutselt kõik mis proovitud,on imehästi maitsenud ning õnnestunud !Kui koogiplaanid siis alati tulen esmajoones siia retsepti otsima :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hapukoor peaks olema siin retseptis siiski 20% (10%line on liialt vedel). Kreeka jogurt sobib aga ka hästi. Lõpptulemus ei ole muidugi maitselt üks-ühele, aga asendada võib küll:)

      Kustuta
  6. Tegin seda kooki enda sünnipäevaks ja tuli välja väga maitsev! Kõikidele külalistele meeldis ka ja pakuti, et on pigem toorjuustu/kohupiima kook. Teen teinekordki!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on tore kuulda:) Tänud tagasiside eest! Kusjuures minu külalised on samuti seda pakkunud pigem toorjuustukoogiks:)

      Kustuta
  7. Tegin kooki samade kogustega 24cm vormi ja alandasin temperatuuri (u 150 kraadi peale,kupsetasin ikka tunnike). Tundsin et seest jäi kook vôrratu aga ääre poole liikudes liiga kuiv (see ôhulisus oli kadunud). Ilmselt kypsetasin üle. Kuidas soovitaksite sellisel juhul täpsemalt kypsetada ja palju koguseid suurendada ja mida kypsetamises muuta kui valida veel suurem vorm (28cm)?
    See on lihtsalt nii lihtne ja hea kook et tahan kindlasti veel proovida ja nii et rohkem magusasôpru saaks söönuks ka:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, see kook on tõesti lihtne:) Aga ma kardan samuti, et küpses üle.
      Soovitaksin lihtsalt järgmine kord vähem küpsetada, samuti ei soovita ma temperatuuri muuta. Pigem küpsetada ikka 160 kraadi juures. Ma täpset arga öelda ei oska, aga soovitan piiluda, et kui kook tundub ahjus juba kergelt tahenenud, aga samas ka veel pehme, siis võtta see ahjust. Jahtudes taheneb see ju samuti veel märgatavalt:)

      Kustuta
  8. Hei! Uurin, et millise küpsetusresiimiga tavaliselt kooke ahjus teed? Mulle vâga meeldivad Sinu retseptid aga on mitmel korral juhtunud, et jälgides sama küpsetusaega, jäävad keskelt tooreks (nt porgandikook, kõrvitsakook). Kas peaksin kasutama pöördõhuga režiimi äkki?

    Tervitades
    Riina

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Riina,

      Tõenäoliselt on siis meie ahjus erineva iseloomuga:) Kui ma ose pöörõhku kasutan, siis märgin selle alati retsepti sisse, kuna sellisel juhul on ahi kuumem! Pigem soovitan sul pisut ahjukuumust vähendada ning küpsemisaega õigepisut pikendada. Piisab kui kasutad ca 15 kraadi madalamat ahjukuumust ning siis esialgu küpsetad 15-20 min kauem:)

      Kustuta
  9. Panin just ahju. Vaatan siin üle, et kaua jne ja oi opsti, selgus, et unustasin jahu panna täidisesse....

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ära muretse. Sellest ei ole nii hullu miskit. See ei jäta kooki vedelaks, aga lihtsalt soovitan jälgida küpsemisaega võib-olla tahab 10 minutit kauem kuumust. Kui see üleöö külmkapis seisab, siis on lõpptulemus igati hea!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails