29. september 2016

Pošeeritud klaarsäga kõrvitsa-porgandipüreega

Kala on meie pere toidulaual tihti, isegi väga tihti ning seetõttu olin ülimalt õnnelik, kui minu kätte sattus lausa ideaalselt fileeritud klaarsäga (nahaga ja nahata) fileed. See kala on Eestis veel pisut tundmatu, kuid kuulda on, et nii mitmedki restoranid (vähemalt Päruns) plaanivad selle kala kaasata oma sügismenüüdesse. Klaarsäga on roosakas-valge lihaga (küpsedes muutub valgeks) ning hästi lihase tekstuuriga. Selline tugev ja nö tummine tekstuur on meeldiv üllatus ning samas ka hea vaheldus tavapärasele kalalihale, millega üldjuhul harjunud oleme. Oma olemuse poolest sobib see ideaalselt grillimiseks, aga ka küpsetamiseks, suitsutamiseks, praadimiseks, marineerimiseks, aurutamiseks... Ühesõnaga on tegemist suurepärase kalaga, mida kindlasti soovitaksin. Kel huvi, siis täpsemalt võib uurida siit: klaarsaga.ee


Selle kala valmistamisel läksin esmalt kookospiimas pošeerimise teed. See on hea lihtne ja alati õnnestuv viis kala valmistamiseks. Selleks, et kala saaks pisut särtsu juurde, siis lisasin kookospiimale seltsiks veel pisut ingverit, küüslauku, laimimahla ja -koort ning tšillit. Valmistasin seda väiksemal pannil, kuhu rändas ka kolm prisket klaarsägafileed. Kalad jäid õigepisut vedelikust pealt katmata ning seepärast pöörasin fileesid korra küpsemise ajal. 
Pošeerimine rohkelt aega ei nõua ning seetõttu hoia valmimise ajal kaladel valvsalt silm peal. Nagu sellise valmistamismeetodi puhul ikka, siis eksimisvõimalust väga palju ei ole ning lõpptulemus on nii mahlane. Ja veel - kookospiimasegu, milles pošeerisid fileesid, sobib ideaalselt kastmeks!

Kogu roog on meeldivalt gluteenivaba ning kui kõrvitsa-porgandipüree valmistamisel kasutad tavalise piima asemel näiteks mandlipiima ning asendad või gheega, siis on roog ka laktooosivaba!

3 tk (3x150g) klaarsäga (nahata) fileed
soola, pipart
2 sl ingveriviile
1-2 sl hakitud tšillit (kogus oleneb sellest, kui vürtsikat rooga soovid)
1 küüslauguküüs
1 laimi mahl+koor
400 g kookospiima
2 tl austrikastet
1 sl demerera suhkrut (mitte kuhjaga)
paar tüümianioksa
paksoid (soovi korral)


Maitsesta fileed soola ja pipraga ning jäta maitsestuma kookospiimakastme valmistamise ajaks. Kuumuta pisemal pannil* sorts õli, pane pannile küpsema ingverisiilud, tšilli, poolitatud küüslauguküüs ja laimikoor. Kuumuta kergelt läbi ning vala pannile kookospiim. Lisa ka laimimahl, austrikaste, suhkur ja tüümianioksad. sega läbi ning lase kogu segu keema, seejärel alanda kuumust ning lase vedelikul kergelt podiseda. Kuumuta paar minutit ning seejärel lisa pannile ka kalafileed. Minule mahtus pannile veel pisut paksoi-lehti ning seetõttu lisasin ka need pannile.

Lase kaane all küpseda (vedelik peab kergelt podisema) 5 minutit, seejärel pööra fileed ümber ning keeda kaane all veel 3-5 minutit**. Seejärel tõsta pann tulelt ning lase fileedel kookospiimas veel mõned minutid seista. Serveeri koos kõrvitsa-porgandipüree, keedetud paksoi ning kookospiimakastmega.

*Pann võiks olla nii suur, et fileed mahuks täpselt ilusti ära ning ei jääks üleliia ruumi üle, samas aga võiks olla nii suur, et kalafileed ilusti ära mahuks.
** Keetmisaeg oleneb kõik fileede paksusest, minul piisab lõpus täiesti 3 minutist.

Kõrvitsa-porgandipüree

300 g kõrvitsat
300 g porgandeid
soola
1 sl võid
ca 0,5 dl (mandli)piima
paar näpuotsatäit jahvatatud muskaatpähklit


Koori köögiviljad ning lõika väiksemateks tükkideks. Seejärel keeda need soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ning lisa köögiviljadele või, piim ja muskaatpähkel. Püreesta ühtlaseks massiks, vajadusel maitsesta.



Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails