3. september 2016

Ploomikompott

Loodetavasti ma ei ole selle postitusega liialt hiljaks jäänud ning veel on leidumas ploome, mida hoidistada. Minul toimus tõeline ploomide hoidistamisralli selle nädala alguses. Meil nimelt on suvilas kaks pisikest ploomipuud, mis annavad igal aastal saaki rohkem, kui esmapilgul oodata oskaks. Iga suve lõpuks on puud ploomidest lookas nii, et lehed õieti väljagi ei taha paista. Niisiis tegin neist ohtralt moosi, kompotti ja pistsin veel mõned ploomipoolikud karpidega sügavkülma (talvisel ajal maitseb üks mahlane ploomikook tõeliselt hästi). 


Lubasin suve alguses, et kuhjan sel aastal sügavkülma vaid maasikatest-vaarikatest valmistatud toormoose ning siis oleks talvevarud justkui olemas. Kuna eelmisel aastal sai sügavkülm moosivarudest juba poole talve pealt otsa, siis seekord sai toormooosidega täidetud peaegu kõik sügavkülmasahtlid. Peale vaarikate valmimist said aga valmis kirsid ning mõtlesin, et teen  siis pisut kirsikompotti ka. Seejärel aga valmisid suvilas juba punased ja mustad sõstrad, millest nii pooljuhuslikult valmis siirup (hea talvel morssi, kisselli ja mannavahtu ju teha). Seejärel mõtlesin, et nüüd on küll kõik ning rohkem ei tee, seda aga ajani, kui said valmis tikrid ja arooniad - jälle läks hoidistamiseks ... ja suures tuhinas tegin veel õuntest mahla ja kompotti. Ma nüüd loodan, et peale ploomide on mu hoidistamistuhin peatunud, sest tõepoolest olen ma sel aastal talveks juba nii palju varunud.

Minu ploomikompotiretsept on kõige tavalisem, ilma igasuguste lisanüanssideta. Lihtsalt vana hea klassika - pisut vett, veidi rohkem suhkrut ja loomulikult ploomid. Lõpptulemus on heas mõttes tavaline ning kindlasti meeltmööda lastele! Retsept on lihtne ning erilisi juhendeid ei vaja:

ühe purgi jaoks (see kõige tavalisema suurusega purgike)

ploome
2,5 dl vett
150-170 g suhkrut


Poolita ja eemalda ploomidelt kivid. Pista ploomipoolikud steriliseeritud purki. Purgi täitumisel soovitan seda raputada, nii mahub purki veel ploome. 

Siirupi valmistamiseks pane potti vesi ja suhkur ning lase keema tõusta. Kuumuta segu suhkru lahustumiseni (suhkru kogus oleneb täielikult ploomide hapukusest, mina olen 2,5 dl veekoguse juures tavaliselt suhkrut lisanud 150 g ringis). Seejärel vala kuum siirup purgis olevatele ploomidele ning sulge purk koheselt kaanega.

6 kommentaari :

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails