5. september 2016

(Küpsetamata) õunapirukas vanillikastmega


Mõtlesin siin ükspäev taas ühe õunakoogi valmis meisterdada. Õunu on ning seetõttu on hetkel kõige õigem aeg neid toiduvalmistamisse samuti kaasata. Samal ajal, kui pidasin plaanin millist õunakooki valmistada, meenus mulle üks äärmiselt lahe õunaküpsetis, mille leiab ka minu viimasest koogiraamatust "Küpsetamata koogid ehk lihtsad retseptid magusast koogimaailmast". Sellest raamatust leiab üleüldse igasugu koogikesi erinevatele maitsetele. Lisaboonuseks muidugi see, et nende kookide valmistamiseks ei pea sa ahju omama:)

See õunapirukas koosneb kolmest osast - põhjaks traditsiooniline küpsisepõhi, selle peal aga pliidil kuumutatud õunasegu ning kõige viimasena laiub koogil katteks magus vanillikreem. See on hea kook ning on siiamaani maitsenud kõikidele, kes seda proovinud on. 
 

Põhi
200 g kaeraküpsiseid
75 g sulatatud võid 


Õunatäidis:
500 g õunu
125 g moosisuhkrut
0,5 laimist pressitud mahl
näputäis kaneel
näputäis kardemoni 


Vanillikreem:
2 dl kohvikoort (10%)
4 munakollast
4 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
100 g võid


Purusta küpsised peeneks puruks ja sega sulavõiga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 22 cm koogivormi põhja. Eemalda õuntelt südamik (ära koori) ja lõika õhukesteks viiludeks. Pane õunaviilud koos suhkru ja laimimahlaga potti ning kuumuta keskmisel kuumusel umbes tund aega või seni, kuni õunaviilud on haudunud pehmeks massiks. Kõige viimasena lisa kaneel ja kardemon. Tõsta täidis küpsisepõhjale. 

Vanillikreemi valmistamiseks vahusta kergelt 4 esimest komponenti. Seejärel kuumuta segu vesivannil kreemi paksenemiseni (kreem peab märgatavalt paksenema, vastasel juhul ei tahene see hiljem soovitult koogil). Tõsta pliidilt, lisa või ja sega, kuni see on sulanud. Lase kreemil 10 minutit jahtuda ja jaga siis koogile. Hoia kooki järgmise päevani jahedas.


5 kommentaari :

  1. Tere Ragne. Miks Sa koorimata õunu kasutad? Kas koored häirima ei jää?
    Tänud vastamast :)
    Karina

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul olid sellised pehme koorega õunad. Kuna selle koogi jaoks on vaja õhukesi õunaviile, mida vaja tunnike haitada, siis koored koogis häirima kindlasti ei jää, vaid annavad sobivat tekstuuri. Pigem just kooritud õunad jätavad sellise pudruse mulje, mis pole eesmärgiks:)

      Kustuta
  2. Tere

    Kuumutasin ilmatu aja seda vaniljekastet ja see ei läinudki pakuks? Ei tea, milles trikk oli? :)

    Tervitades

    L

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Esmalt võib süüdistada seda, et kuumus ei olnud liialt suur. Seetõttu uurin, kas vesivannil kuumutades vesi potis pidevalt auras?

      Kas kasutasid vaid munakollaseid?

      Kustuta
    2. Aitäh! Mõlemale küsimusele on vastus jah, aga eks tule siis uuesti katsetada.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails