15. november 2015

Imeline soolakaramellikaste neljast komponendist!


Ma olen sellest kastmest nii vaimustunud, tegelikult on terve mu pere selle järele hull. Kergelt soolaka varjundiga magus kaste kuidagi lihtsalt paneb endasse armuma. Täna sai see kaste olla lisandiks hommikustele pannkookidele, paar päeva tagasi rikastasime sellega äsja küpsetatud pehmeid saiaviile ja muidugi klassikalise vanillijäätise peal on see ka ülimalt hea! Mulle tundub, et see sobib justkui igasugu magustoitudega, sest ükspäev tegin üht lihtsalt kohupiimasegadikku .... ja muidugi sai sinna lisatud sedasama kastet, mis sobitus kõigega liigagi hästi. Lisaks sobib kookidesse , katteks igasugu küpsetistele, praesaiadele, küpsisekookidesse ..... ma võiks seda jada jätkatagi.

Mis on selle suurepärase kastme veel teisigi plusse? See valmib ülilihtsalt ja kiirelt (ca 10 minutit) ning valmistamiseks on vaja vaid 4 komponenti. Pean ma jätkama? Vist mitte, pigem soovitan ained varuda ning seda kastet kiiresti-kiiresti valmistama hakata:)
Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht 21.10.15

Mõned tähelepanekud:

  • Sellest kogusest saab pisikese purgikese kõige paremat soolaka mekiga karamellikastet!
  • Soovitan seda kastet säilitada jahedas.

50 g võid
100 g fariinsuhkrut või tumedat Muscovado suhkrut
1 dl rõõska koort (35%)
paar näpuotsatäit soola

Sulata potis või, lisa ülejäänud ained ning kuumuta keskmisel kuumusel , ise pidevalt segu segades seni, kuni kaste ühtlustub ning pakseneb. Seejärel lase jahtuda. Säilita külmkapis (seistes kaste pakseneb).

18 kommentaari :

  1. Bretagne piirkonnas Prantsusmaal süüakse soolakat võiga karamellkastet samuti päris paljude roogadega ning ma tean täpselt, kui sõlttuvusttekitavalt hea see on! Ah, ohtlik on see headus! Ohtlikult hea... :)

    Kristi
    jazzinokitchen.blogspot.com

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just-just:)

      Sul on väga lahe blogi, ei ole varem vist sattnud sinna:) Aga hoian nüüd silma peal! Tänud jagamast.

      Kustuta
  2. Oi, see kaste tundub tõeliselt maitsev! Kaua see purgi sees säilida võiks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks ei oska öelda, kaua see säilib, aga minul seisis see külmkapis u 2 nädalat, enne kui otsa sai:)

      Kustuta
  3. Olen teinud varasemalt Briti traditsiooniliste retseptide jargi, kus suhkrut esmalt kuumutatakse ja pruunistatakse. Muud komponendid on koik samad (kasutan kuldset suhkrut) Kas Sa oskad oelda, kas Sinu retsepti jargi tuleb sarnane lopp tulemus kui piisavalt kaua podistada - monusalt tihke ja karamelline. Sinu retsept tundub palju lihtsam :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen proovinud ka briti variante ja tulemus on üpris sarnane...kuid suhkru karamellistamise vaev jääb ära :) Ragne retsepti järgi tehtud karamell meeldis isegi rohkem ;)

      Kustuta
    2. Ei ole Briti variandi järgi teinud, aga see kaste jääb lõpptulemusena küll hästi täidlane ja paksu konsistentsiga:)

      Kustuta
    3. Aitäh, proovin huviga järgi :)

      Kustuta
  4. Olen pikalt otsinud head soolakaramelli retsepti ja otsingu käigus väga palju erinevaid retsepte ja töökäike läbi katsetanud. Tundub, et jõudsin nüüd selle õigeni :) Väga hea ja superlihtne retsept. Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on tore kuulda. Minu abikaasa nimetas selle kastme ka ühe oma lemmikute hulka:)

      Kustuta
  5. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  6. Soolakaramell, mmm! Proovin kindlasti järgi, ei pea siis enam selle soolakaramelli pärast seda uut Kalevi šokolaadi ostma, saab otse purgist limpsata :)

    www.dodolce.com

    VastaKustuta
  7. Retseptis on muidu kirjas, et valmib kümne minutiga, võhikule eksitav!
    Keetsin ise esimesel korral õnneks silma järgi hinnates kauem.
    Aitäh super retsepti eest. Soolakaramell mu lemmik, oleks ammu keetnud, kui oleks teadnud, et see niiiiii lihtne ja odav on:D

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails