Nii mõnigi kord olen ma siin blogis maininud, et mul on pisike sõltuvus. Nimelt on mul nõrkus kringlite järele. Selle söömist ei juhtu küll väga tihti ette, aga kui juba kringli söömiseks läheb, siis peab see olema ääretult mahlane, värske ja ülimalt hea! Meie peres on juba traditsiooniks kujunenud, et sünnipäevahommikuti on sünnipäevalaual üks isetehtud pehme kringel. Kuna üks pisike härrasmees sain täna meie peres juba 7, siis ei puudunud laualt ka seesama kringel. Minu arvates peab üks selline küpsetis olema nii hea, et soovid koheselt ka peale esimese tüki söömist teist tükki haarata. Mul on üks selline hea kringliretsept välja pakkuda, mis maitseb alati kõigile!
Kui ma selle retsepti järgi esimest korda kaneelirulle tegin, siis ei olnud kahtlustki, et sellest saab minu lemmik pärmitainaretsept, mida hea kasutada nii erinevate pisikeste magusate saiakeste, kui ka kringli valmistamiseks. See retsept pärineb tegelikult Angeelika Kangi hiljuti ilmunud kokaraamatust "Ahjusoe" ning selle retsepti järgi valmivad ka populaarsed kaneeli- ja kardemonisaiad, mida leiate kohvikutest Katharinenthal ja Cafe More. Nagu alljärgnevalt näete on tegemist hästi lihtsa retseptiga ning lõpptulemus jääb hästi kohev, pehme ning võine. Niisiis, käed jahuseks ja küpsetama!
Sellest kogusest saad ühe pisema kringli!
Tainas:
2,5 dl piima
25g pärmi
100 g suhkrut
4 g soola
500 g jahu
90 g võid
2,5 dl piima
25g pärmi
100 g suhkrut
4 g soola
500 g jahu
90 g võid
Täidis:
90 g võid
90 g suhkrut
8 g jahvatatud kaneeli
90 g võid
90 g suhkrut
8 g jahvatatud kaneeli
Kuumuta piim käesoojuseks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja
soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja
seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb.
Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit. Täidise valmistamiseks sega
komponendid omavahel ühtlaseks.
Kerkinud tainas pane jahusele lauale ning sõtku kergelt
lahti. Seejärel rulli piklikuks tükiks. Määri peale või-täidis ning rulli
tainas pikemast servast kokku. Seejärel lõika pikuti rull pooleks ning põimi
kokku neid rulle üksteisest üle tõstes. Tõsta kokkupõimitud rull
küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (26 cm) ning küpseta 200 kraadi juures
25-30 minutit. Peale küpsemist piserda üle kergelt veega ning enne serveerimist
raputa peale tuhksuhkrut.
Oeh, see pehmus!! :) Võrratu retsept jällegi, aitäh, Ragne!
VastaKustutaKuigi natuke keerukas näis algul seda rulli keeratud kringlit vormi tõsta, sai tegelikult lõpuks üsna kenasti hakkama ja lõpptulemus - just täpselt nagu retseptis kirjas - pehme, mahlane, võine, magus! Sõime siin abikaasaga pool vormi juba ainuüksi kahekesi hea musta kohvi kõrvale tühjaks, ups.. :)
Oi, kui lahe kuulda;) Meie perel on hommikul tehtud kringlist 2 viilu veel järel;)
KustutaJaa, see kringel on rännanud selle poole aastaga minu täielikku kullavaramusse. Esiteks just see, et suht lihtne teha ja iga jumala kord õnnestub. Ja lisaks võimaldab natuke mängida ka - olen kaneelile ja suhkrule lisaks ka vaniljekastet/karamellikastet sinna sisse uhanud ja pealt šokolaadiglasuuriga katnud jne. Ja see, et ta püsib ikkagi nii kaua pehme! Kui ka mingi jupp on jäänud ebaharilikult kauaks seisma ja enam nii pehme pole (või on lihtsalt jahe) siis korraks viil veel mikrost läbi lasta ja on nagu värske! Ühesõnaga superluks retsept, tõeline klassika:) Uusim nipp on mul see, et tasub rullida lahti juba (natuke pikemal) küpsetuspaberiribal ja siis selle küpsetuspaberiga koos lahtikäiva 26cm vormi alusele libistada (või tõsta) ja siis liigne küpsetuspaber ära lõigata. Siis ei pea seda tainapatsi-pätsi nelja käe ja labidaga hallata üritama:D
KustutaRõõm kuulda, et ka teistel on selle retseptiga samasugune vaimustus peal nagu minul. Ma eelmine nädal tegin kusjuures sellesama retsepti ainetel ka soolast kringlit (täidiseks klassikaline juust ja sink). Tulemus oli suurepärane! Ilmub see 13.01.16 Naistelehe köögirubriigis, pärast ilmumist panen kindlasti retsepti ka blogisse:)
KustutaTere!
Kustutamis nime all seda kringlit otsida? registrist tuleb otsinuga ainult üks kringel välja, see kaneeliga siin ( mis on meie peres väga populaarne)
ette tänades,
Tervitus! See on stritsli nime all siia blogisse üles saanud. Lisan lingi: http://www.kokkama.ee/2016/01/hork-singi-juustustritsel.html
KustutaToredat kokkamist!
Tuleb kindlasti kuivpärmiga sama maitsev?
VastaKustutaKahjuks ei jää kuivpärmiga lõpptulemus ikkagi nii nagu peab. Kuivpärm sobib ideaalselt pitsa- ja pirukapõhjade valmistamiseks. Seda kringlit tehes soovitaksin kindlasti presspärmi:)
KustutaMinu esimene pärmitaigna katsetus (vaatamata mitte noorele vanusele). Igaljuhul imemaitsev ja õnnestus suurepäraselt! Soola ja kaneeli panin küll tunde järgi, ma nii väikseid gramme ei tunne :)
VastaKustutaKas kringlil enne ahju panemist kerkida laskma ei peaks?
VastaKustutaKui on aega, siis ca 15-20 minutit võijs kergitada. Minul tavaliselt paar minutit enne ahju minemist seisab plaadil, aga üldiselt läheb ikka kiirelt ahju:)
KustutaMõnus väike kringel tuleb. Maitsev ja ilus :)
VastaKustutaTuli maitsev kringel, aga ilmselt mitte päris nii õhuline nagu peaks. Proovin juba teist korda, kuid tainas ei kerki kergitamise ajal... Ahjus muutub ta küll natuke suuremaks, kuid mitte nii nagu pärmitainas vist kekima peaks. Olen suur kokkaja, aga mitte pärmitaignaküpsetiste... Kas pärm võib mõjutada? Sain "külapoest" natuke naljaka pärmi - selline 100 grammine Poola toode. Teen selle sama pärmiga juba teist korda, kuid ikka sama lugu. Kas asi võib olla pärmis või ei peagi tainas väga palju kerkima...? Jälgisin retsepti väga täpselt, k.a. piima temperatuur.
VastaKustutaPalju jaksu edaspidiseks, olen Sinu blogi igapäevane jälgija juba pikemat aega!
Mina pean ütlema seda, et just sellesama retseptiga on paljud minu tuttavad hakanud pärmitainast tegema. Varasemalt ei ole samuti välja alati tulnud, aga selle retseptiga õnnestub alati. Saan aru, et retsepti järgisid hästi korralikult ning seetõttu kahtlustaksin ka mina just pärmi. Muud mõtet hetkel kahjuks ei ole.
KustutaTere! Olen ise ka seda suure pakki pärmi kasutanud, kui teis ei ole. See kergitab tõesti märgatavalt kehvemini, seega panen seda rohkem. Siis toimib küll. Paistab, et selle pärmi seened on veidi "laisad", ei paljune nii hästi kui peaks.
KustutaValmistasin eile elus esimest korda ise kringli selle retsepti järgi ja tulemus sai oivaline. Super retsept! Aitäh!
VastaKustutaOi, see on äärmiselt tore, et juba esimesel korral kringel õnnestus:)
KustutaSee on tõesti alati töötav retsept, ma panen küll jahu natuke vähem (et tainas jääks pehmem) ja kui esimese klõpsuga kergituskausi kaas pealt vupsab, vajutan taigna alla ja lasen uuest kerkida - siis saab tainast kohe õige palju :)
KustutaLisaks kaneeliga klassikale on üks mu pere ja sõprade lemmikuid kringel, kus vahel või, suhkur, Kalevi mandlimass, ohtralt mooniseemneid ja pohlad :)
Oi, ma kujutan ette, et kooslus martsipan-mooniseemned-pohlad töötab suurepäraselt:)
VastaKustutaTõesti tõeliselt hea taigen! Meie pere lemmik on martsipani-mustasõstra kringel mandlilaastudega. Aga martsipani-pohla-mooni kringel taduks kindlasti proovimist.
VastaKustutaMis pärmi Sa kasutad? Jälgisin retsepti grammi pealt ja tainas ei taha üldse kerkida. Ostsin Selverist "Värske PÄRM Nordic Yeast" 50g (valge pakend, sinise kirjaga). Tund aega juba oodanud, et natukenegi kerkiks, aga ei midagi. Panen ahju ja vaatan mis välja tuleb.
VastaKustutaMa kasutan sama pärmi. Ju on kerkimiskohas tainale pisut jahe - pista tainas koos kausiga veidikseseks 50 kraadini soojendatud ahju - siis kerkib kindlasti!
KustutaMillist ahjureziimi kasutada? Pöördõhk või ülemine+alumine plaat?
VastaKustutaÜldjuhul kasutan tavalist ehk ülevalt-alt kuumust. Kui aga kasutan pöörõhuga režiimi, siis toon selle alati retseptis välja. Siin retseptis kasutada ülevalt-alt kuumust:)
KustutaNii maitsvat kringlit ei ole ma vist varem saanudki. Tegin elu esimese kringli just selle retsepti järgi, igaüks saab hakkama!! Tore külalistele pakkuda kui ka ise üksi kõik ära süüa. Lihtsuses peitub võlu!
VastaKustutaAitäh Sulle Ragne! :)
Oi, seda on väga tore kuulda:)
KustutaOlen selle retseptiga mitmeid kordi kringlit valmistanud ja see maitseb imeliselt, aga nüüd oleks vaja teha veidi suurem kringel. Kas suuremate koguste puhul saab kõikide koostisosade koguseid suurendada vastavalt näiteks 50%. Ehk 50% rohkem pärmi, 50% rohkem suhkrut, jahu jne?
VastaKustutaJusttäpselt. Mina olen nii toiminud, kui maiustajate arv suurem ning vaja suuremat kringlit:)
KustutaMinu poolt ka suured kiidusõnad ��☺️
VastaKustutaAlgul arvasin,et midagi läks viltu kuna tainas ei kerkinud väga palju,aga siiski oli selline mónus óhuline.Panin siis täidise vahele ja ahju.No see tuli imeline ja kerkis ahjus täpselt parasjagu edasi :) esimene kringel ja jackpot �� Aitäh aitäh ☺️
Lemmikretsept kringli tegemiseks, kümneid kordi teinud. Aga alati sama mure - vajub kokku peale ahjust võtmist. Mis ma valesti võin teha? Maitselt aga kogu pere lemmik ja imepehme :)
VastaKustutaMa kahtlustan, et kokkuvajumise põhjus on liialt kuumas ahjutemperatuuris ning seejärel siis selle järsus langemises, kui küpsetis toatemperatuurile tõsta. Soovitan proovida küpsetada kringlit ca 20kraadi madalama ahjutemperatuuriga.
KustutaMõistatus lahendatud. Proovisin ja toimis! Aitäh :)
KustutaRõõm:)
KustutaTervist!
VastaKustutaTahtsin küsida et, kui ma kasutaksin antud taignas kuivpärmi ja teeksin teise täidise siis, kas on lootust et mul kringel välja (maitsev ka) tuleb?
Muidugi tuleb! Olen ka ise kuivpärmi kasutanud, kui juhtumisi presspärmi ei ole. Vaata aga lihtsalt soovitavat kuivpärmi-presspärmi vahekorda pakendilt;)
KustutaKas täidises tuleb või ära ka sulatata või läheb täidisesse toasoojalt?
VastaKustutaKindlasti toasoojalt !
KustutaMul on pärmi kohta küsimus.
VastaKustutaKui pärm on lülmutatud, kas see muudab taigna kvaliteeti?
Üldiselt ei muuda. Olen ise kasuanud külmutatud pärmi ning kõik on hästi toiminud. Küll aga soovitaksin pärmi sulatada jaohaaval. See tähendab, et peale sügavkülmast võtmist asetage see tavalisse külma ning seejärel, kui see on külmas piisavalt sulanud, siis võtke toatemperatuurile:)
KustutaAitäh,nii hea ja lihtne retsept.Tulemus on võrratu. Pole varem kunagi selle peale tulnud, et küpsetada koogivormis.Aastaid mässanud igasuguste kringli retseptidega.��
VastaKustutaMina küsiks, et kas muna-veeseguga ei määri enne ahjupanekut?
VastaKustutaOlen alati arusaanud, et seda võiks ikka teha.
Ma nii algaja nendes asjades ��
Tere,
KustutaMina üldjuhul ei määri. Seda põhjusel, et mulle ei meeldi see munaläikega koorik küpsetisel. Ma tihtipeale katan kringli ohtra glasuuriga nii, et munaläige välja ei paistaks niikuinii:) Kui kringel ahjust välja tuleb, siis pintseldan selle üle kergelt üle vee, piima või sulavõiga - see teeb küpsetise veel ekstra pehmeks:)
Olen ka teinud ühe korra ja tõesti väga hea kringel, aitäh! Mul kaks küsimust ka. Kuidas takistada täidise välja voolamist? Kas munaga määrimine aitab selleks? Ja kas veega pritsimise eesmärk on krõbedamaks teha kringlit?
VastaKustutaSeda on tore kuulda:) Kas antud täidis voolas välja või tegid mõne muu täidise? Koogivormis valmistades püsib täidis ilusti omal kohal, samuti ei lase vorm kringlil kuivada:) Pritsin sellepärast, et anda küpsetisele juurde veel ekstra pehmust!
KustutaMitmele inimesele on selline kringel enam-vähem mõeldud?
VastaKustutaÜtleme nii, et umbes 10-12le inimesele:)
KustutaSellest kringlist jagub napilt kahele inimesele.😋 Ja üsna pea tuleb teha uus,sest lausl on ainult tühi taldrik.
KustutaTänud selle hea retsepti eest. 😍
( Hetkel taigen kerkimas)☺️☺️☺️
Hehee, hea tähelepanek:) Kringlisõbrad peavad vist tõesti üht küpsetist kahe peale jagama!
KustutaSuur tänu sellise retsepti eest. See kringel on meie pere lemmik. Alati õnnestub ja on väga maitsev. Aitäh!! Ragne
VastaKustuta��
Rõõm seda kuulda! Tänud tagasiside eest:)
KustutaTere, kas kuivpärmiga saaks ka sama hea taigna nagu kõik siin räägivad? :) Olen teinud värske pärmiga kunagi ja siis jäi hirmus pärmi maitse ja lõhn. Kuivpärmiga seda juhtunud pole.
VastaKustutaTegin presspärmiga, tundub, et asi oli lihtsalt kogustes varasemalt kinni :) taigen tuli super. Tegin vastlakukleid ja kaneelisaiu. Oeh... Lõpuks ometi oskan teha pärmitaigent :D aitäh retsepti eest
KustutaSeda on super tore kuulda! Aitäh tagasiside eest:)
KustutaTeist korda juba teen selle retsepti järgi. Jälgin 1-1le retsepti, ning ikka kringel seest veits toores :( Ei saa aru milles asi.. Esimest korda hoidsin 20min ahjus, teist korda 30min.
VastaKustutaSoovitan siis järgmine kord pisut madalamal kuumusel küpsetada ... ja kindlasti ilma pöördõhuta:)
KustutaKui sooviks sama retsepti järgi teha soolase kringli tainast, siis millised võiksid olla koostisainete õiged kogused sellisel juhul?
VastaKustutaSuur tänu juba ette! :)
Tere!
KustutaSellisel juhul soovitan ma piiluda siitsamast blogist singi-juustustritsli retsepti. See asib siin: http://www.kokkama.ee/2016/01/hork-singi-juustustritsel.html
Aitäh Ragne. Kringel tuli suurepärane!!
VastaKustutaSeda on tore kuulda. Tänud tagasiside eest:)
KustutaTere. Miks vajub õnatäidisega kringel laiali
VastaKustutaTere!
KustutaTainas on tõenäoliselt liiga pehme ning täidist pisut liiga palju:)
Õunatäidist valmistades ei pea kringlit lahti lõikama, vaid võib selle vorstiks rullida, siis see kokku keerata ning seejärel teha kääridega peale sisselõiked. Siis püsib kringel paremini koos:)
Mina olen nüüd ligi 10x selle retsepti järgi kringlit teha ja oskan ainult hõisata:'jesss, kringel on käpas!'.
VastaKustutaLemmikversioonis kombineerin selle kribgli tainast mooni-martsipanirullide täidisega ja NÄMM!!
Nii tore :)
KustutaTere!Tegin soolakaramrlliga ja üli hea sai!Aitäh Ragne!
VastaKustutaOhh, see võis tulla väga maitsev!
KustutaTere. Isegi minul õnnestus elu esimene kringel selle retseptiga hästi. Hea kringel tuli! Päikest ��
VastaKustutaIvar
Oh kui tore! Tänud tagaside eest:)
KustutaLihtsalt imeline! Õnnestub igakord ja teen igakord kui maale minek ;) Kõik söövad ja kiidavad.
VastaKustutaSuurepärane:)
KustutaTere Ragne!
VastaKustutaMitmekordse koguse peaks tegema, et jätkuks 16-le sööjale? Pole ammu seda retsepti teinud ja ei mäleta suurust, kringel ise imemaitsev ja ainus, mille järgi üldse kringlit teha julgen;)
Tervitus! Ma arvan, et kui topeltkogus teha, siis keegi ei pahanda:) Isegi, kui üle jääb, siis süüakse see ikka ära:)
KustutaOi kui palju fänne mu kringlitel on tänu sellele retseptile. Alati ikka palutakse kringel kaasa võtta ja tellitakse 😁 mina panen sisse õunatükke ka ja teen sellise “mahlase” kringli. Tànud!
VastaKustutaSeda on nii tore kuulda! Õunatükid on alati hea mõte, sest lisavad mahlakust ja aitavad ka kringit mahlasena pikemalt hoida:)
KustutaPalju üks kringel kaaluda võib🤔
VastaKustutaIkka üle kilo veidi:)
KustutaTundub lihtne retsept ja kõik kiidavad. Ma ei saa aru sellest juhendist: Määri peale või-täidis ning rulli tainas pikemast servast kokku. Seejärel lõika pikuti rull pooleks ning...väga arusaadav tekst aga ma ei oska praktikas kasutada. Pole veel kringlit hakanud tegema aga mõttes juba mõtlesin kuidas teha. Aga ei saanud aru.
VastaKustutaTere! Tainas tuleb rullida jahusel pinnal lahti ristkülikuks. Määrida siis täidis peale ning see tainas tuleb siis rulli keerata tainaristküliku pikemast servast:)
KustutaTäna katsetasin esimest korda. Kergitamiseks olin sunnitud siiski praeahju kasutama, sest kuigi tegin taigna nö by the book, siis peale tundi ootamist polnud tainas millimeetritki kasvanud :). õnneks läks kõik lõpuks korda ja tuli väga maitsev tulemus, kindlasti läheb kordusele. Aitähh Ragne!
VastaKustutaRõõm kuulda, et õnnestus. Ka mina kasutan viimasel ajal kergitamiseks ahju! Saab kiiremini ja lihtsamini:)
KustutaTere, kui on soov teha natuke suuremat kringlit, võtta ained 1,5 korda (vastavalt siis jahu 750 g, pärmi 37,5 g jne), siis palju peaks küpsetusaega pikendama?
VastaKustutaPeab täiesti tunde järgi vaatama ja kas üldse peab pikendama. Kui teha sama paksusega kringel, siis väga aega pikendama ei peagi. Soovitan jooksvalt vaadata.
KustutaMegahea! Vahele viilutasin õuna ja peale läks sinu retsepti järgi soolakaramelli kaste 😋
VastaKustutaKõlab imeliselt:)!
Kustuta