1. juuni 2015

Klassikaline kringel kaneeliga

Nii mõnigi kord olen ma siin blogis maininud, et mul on pisike sõltuvus. Nimelt on mul nõrkus kringlite järele. Selle söömist ei juhtu küll väga tihti ette, aga kui juba kringli söömiseks läheb, siis peab see olema ääretult mahlane, värske ja ülimalt hea! Meie peres on juba traditsiooniks kujunenud, et sünnipäevahommikuti on sünnipäevalaual üks isetehtud pehme kringel. Kuna üks pisike härrasmees sain täna meie peres juba 7, siis ei puudunud laualt ka seesama kringel. Minu arvates peab üks selline küpsetis olema nii hea, et soovid koheselt ka peale esimese tüki söömist teist tükki haarata. Mul on üks selline hea kringliretsept välja pakkuda, mis maitseb alati kõigile!


Kui ma selle retsepti järgi esimest korda kaneelirulle tegin, siis ei olnud kahtlustki, et sellest saab minu lemmik pärmitainaretsept, mida hea kasutada nii erinevate pisikeste magusate saiakeste, kui ka kringli valmistamiseks. See retsept pärineb tegelikult Angeelika Kangi hiljuti ilmunud kokaraamatust "Ahjusoe" ning  selle retsepti järgi valmivad ka populaarsed kaneeli- ja kardemonisaiad, mida leiate kohvikutest Katharinenthal ja Cafe More. Nagu alljärgnevalt näete on tegemist hästi lihtsa retseptiga ning lõpptulemus jääb hästi kohev, pehme ning võine. Niisiis, käed jahuseks ja küpsetama!


 Sellest kogusest saad ühe pisema kringli!

Tainas:
2,5 dl piima
25g pärmi
100 g suhkrut
4 g soola
500 g jahu
90 g võid

Täidis:
90 g võid
90 g suhkrut
8 g jahvatatud kaneeli

Kuumuta piim käesoojuseks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa  segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit. Täidise valmistamiseks sega komponendid omavahel ühtlaseks.

Kerkinud tainas pane jahusele lauale ning sõtku kergelt lahti. Seejärel rulli piklikuks tükiks. Määri peale või-täidis ning rulli tainas pikemast servast kokku. Seejärel lõika pikuti rull pooleks ning põimi kokku neid rulle üksteisest üle tõstes. Tõsta kokkupõimitud rull küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (26 cm) ning küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit. Peale küpsemist piserda üle kergelt veega ning enne serveerimist raputa peale tuhksuhkrut. 

26 kommentaari :

  1. Oeh, see pehmus!! :) Võrratu retsept jällegi, aitäh, Ragne!
    Kuigi natuke keerukas näis algul seda rulli keeratud kringlit vormi tõsta, sai tegelikult lõpuks üsna kenasti hakkama ja lõpptulemus - just täpselt nagu retseptis kirjas - pehme, mahlane, võine, magus! Sõime siin abikaasaga pool vormi juba ainuüksi kahekesi hea musta kohvi kõrvale tühjaks, ups.. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, kui lahe kuulda;) Meie perel on hommikul tehtud kringlist 2 viilu veel järel;)

      Kustuta
    2. Jaa, see kringel on rännanud selle poole aastaga minu täielikku kullavaramusse. Esiteks just see, et suht lihtne teha ja iga jumala kord õnnestub. Ja lisaks võimaldab natuke mängida ka - olen kaneelile ja suhkrule lisaks ka vaniljekastet/karamellikastet sinna sisse uhanud ja pealt šokolaadiglasuuriga katnud jne. Ja see, et ta püsib ikkagi nii kaua pehme! Kui ka mingi jupp on jäänud ebaharilikult kauaks seisma ja enam nii pehme pole (või on lihtsalt jahe) siis korraks viil veel mikrost läbi lasta ja on nagu värske! Ühesõnaga superluks retsept, tõeline klassika:) Uusim nipp on mul see, et tasub rullida lahti juba (natuke pikemal) küpsetuspaberiribal ja siis selle küpsetuspaberiga koos lahtikäiva 26cm vormi alusele libistada (või tõsta) ja siis liigne küpsetuspaber ära lõigata. Siis ei pea seda tainapatsi-pätsi nelja käe ja labidaga hallata üritama:D

      Kustuta
    3. Rõõm kuulda, et ka teistel on selle retseptiga samasugune vaimustus peal nagu minul. Ma eelmine nädal tegin kusjuures sellesama retsepti ainetel ka soolast kringlit (täidiseks klassikaline juust ja sink). Tulemus oli suurepärane! Ilmub see 13.01.16 Naistelehe köögirubriigis, pärast ilmumist panen kindlasti retsepti ka blogisse:)

      Kustuta
  2. Tuleb kindlasti kuivpärmiga sama maitsev?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks ei jää kuivpärmiga lõpptulemus ikkagi nii nagu peab. Kuivpärm sobib ideaalselt pitsa- ja pirukapõhjade valmistamiseks. Seda kringlit tehes soovitaksin kindlasti presspärmi:)

      Kustuta
  3. Minu esimene pärmitaigna katsetus (vaatamata mitte noorele vanusele). Igaljuhul imemaitsev ja õnnestus suurepäraselt! Soola ja kaneeli panin küll tunde järgi, ma nii väikseid gramme ei tunne :)

    VastaKustuta
  4. Kas kringlil enne ahju panemist kerkida laskma ei peaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui on aega, siis ca 15-20 minutit võijs kergitada. Minul tavaliselt paar minutit enne ahju minemist seisab plaadil, aga üldiselt läheb ikka kiirelt ahju:)

      Kustuta
  5. Mõnus väike kringel tuleb. Maitsev ja ilus :)

    VastaKustuta
  6. Tuli maitsev kringel, aga ilmselt mitte päris nii õhuline nagu peaks. Proovin juba teist korda, kuid tainas ei kerki kergitamise ajal... Ahjus muutub ta küll natuke suuremaks, kuid mitte nii nagu pärmitainas vist kekima peaks. Olen suur kokkaja, aga mitte pärmitaignaküpsetiste... Kas pärm võib mõjutada? Sain "külapoest" natuke naljaka pärmi - selline 100 grammine Poola toode. Teen selle sama pärmiga juba teist korda, kuid ikka sama lugu. Kas asi võib olla pärmis või ei peagi tainas väga palju kerkima...? Jälgisin retsepti väga täpselt, k.a. piima temperatuur.
    Palju jaksu edaspidiseks, olen Sinu blogi igapäevane jälgija juba pikemat aega!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina pean ütlema seda, et just sellesama retseptiga on paljud minu tuttavad hakanud pärmitainast tegema. Varasemalt ei ole samuti välja alati tulnud, aga selle retseptiga õnnestub alati. Saan aru, et retsepti järgisid hästi korralikult ning seetõttu kahtlustaksin ka mina just pärmi. Muud mõtet hetkel kahjuks ei ole.

      Kustuta
  7. Valmistasin eile elus esimest korda ise kringli selle retsepti järgi ja tulemus sai oivaline. Super retsept! Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, see on äärmiselt tore, et juba esimesel korral kringel õnnestus:)

      Kustuta
    2. See on tõesti alati töötav retsept, ma panen küll jahu natuke vähem (et tainas jääks pehmem) ja kui esimese klõpsuga kergituskausi kaas pealt vupsab, vajutan taigna alla ja lasen uuest kerkida - siis saab tainast kohe õige palju :)
      Lisaks kaneeliga klassikale on üks mu pere ja sõprade lemmikuid kringel, kus vahel või, suhkur, Kalevi mandlimass, ohtralt mooniseemneid ja pohlad :)

      Kustuta
  8. Oi, ma kujutan ette, et kooslus martsipan-mooniseemned-pohlad töötab suurepäraselt:)

    VastaKustuta
  9. Tõesti tõeliselt hea taigen! Meie pere lemmik on martsipani-mustasõstra kringel mandlilaastudega. Aga martsipani-pohla-mooni kringel taduks kindlasti proovimist.

    VastaKustuta
  10. Mis pärmi Sa kasutad? Jälgisin retsepti grammi pealt ja tainas ei taha üldse kerkida. Ostsin Selverist "Värske PÄRM Nordic Yeast" 50g (valge pakend, sinise kirjaga). Tund aega juba oodanud, et natukenegi kerkiks, aga ei midagi. Panen ahju ja vaatan mis välja tuleb.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kasutan sama pärmi. Ju on kerkimiskohas tainale pisut jahe - pista tainas koos kausiga veidikseseks 50 kraadini soojendatud ahju - siis kerkib kindlasti!

      Kustuta
  11. Millist ahjureziimi kasutada? Pöördõhk või ülemine+alumine plaat?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Üldjuhul kasutan tavalist ehk ülevalt-alt kuumust. Kui aga kasutan pöörõhuga režiimi, siis toon selle alati retseptis välja. Siin retseptis kasutada ülevalt-alt kuumust:)

      Kustuta
  12. Nii maitsvat kringlit ei ole ma vist varem saanudki. Tegin elu esimese kringli just selle retsepti järgi, igaüks saab hakkama!! Tore külalistele pakkuda kui ka ise üksi kõik ära süüa. Lihtsuses peitub võlu!

    Aitäh Sulle Ragne! :)

    VastaKustuta
  13. Olen selle retseptiga mitmeid kordi kringlit valmistanud ja see maitseb imeliselt, aga nüüd oleks vaja teha veidi suurem kringel. Kas suuremate koguste puhul saab kõikide koostisosade koguseid suurendada vastavalt näiteks 50%. Ehk 50% rohkem pärmi, 50% rohkem suhkrut, jahu jne?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Justtäpselt. Mina olen nii toiminud, kui maiustajate arv suurem ning vaja suuremat kringlit:)

      Kustuta
  14. Minu poolt ka suured kiidusõnad ��☺️
    Algul arvasin,et midagi läks viltu kuna tainas ei kerkinud väga palju,aga siiski oli selline mónus óhuline.Panin siis täidise vahele ja ahju.No see tuli imeline ja kerkis ahjus täpselt parasjagu edasi :) esimene kringel ja jackpot �� Aitäh aitäh ☺️

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails